24 / 04 / 2024

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı ne kadar?

 Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı ne kadar?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerlilik kazanabilmesi için noterde düzenlenmesi gerekiyor. Noter yapıldığından işlemin bir maliyeti oluyor.Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı ne kadar?



Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noter harcı ne kadar?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, bir taşınmazın satım sözleşmesinin yapılmasını isteme hakkı veren bir ön sözleşme olarak da biliniyor.Sözleşmenin geçerli olması noterde yapılmasına bağlı oluyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya tescili ise şart koşuluyor. Bu ileride satıcı ve alıcı arasında herhangi bir anlaşmazlık çıkmaması için yapılıyor.


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, ilgilisine ayni hak değil sadece kişisel hak sağlıyor. Taraflar arasında düzenlenmiş olan satış vaadi sözleşmesinin tapu kütüğüne şerh edilmesini sözleşme taraflarından herhangi biri talep edebiliyor. Sözleşme noterde usulüne uygun olarak düzenlendiği takdirde tapu kütüğüne şerh edilmese dahi geçerli oluyor. Ancak bu durumda satış vaadi sözleşmesi ile kendisine taşınmazın satılacağı taahhüt edilen taraf tapu kütüğündeki kayıtlara dayanarak işlem yapan üçüncü kişilere karşı herhangi bir hak iddiasında bulunamıyor. Sözleşme tapuya şerh edildiği takdirde, kişisel hak güçlenecek ve üçüncü kişilere karşı ileri sürülebiliyor.



Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi noter masrafı ise şu şekilde:


-   Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 12 nolu Pozisyonu uyarınca sözleşmede yazılı bedel ile kayıtlı değerin yüksek olanından Binde Binde 6,83 oranında harç tahsili gerekiyor.


-   Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret tahsil edilir.


-   Satış vaadinin devrinde tesisinde ki harçlar ve vergiler alınır ancak eski şerhin terkini için ayrıca harç alınmıyor.

 


Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi örneği!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön