17 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışı hangi durumlarda bozulur?

Gayrimenkul satışı hangi durumlarda bozulur?

Posta Gazetesi ekonomi sayfası köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu gayrimenkul satışı hangi durumlarda bozulur? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Babamızı bu yıl kaybettik. Ancak tapuda mirasın adımıza intikalini talep ettiğimizde gördük ki babamız altı yıl önce bir gayrimenkulünü rayicin yarı fiyatına birine satmış. Babamız duyma ve görme azlığı ile sara hastalığına yakalanmıştı. Bu durumda bu satışı bozma imkanımız var mı? 


Anlattığınız olayın detayının bilinmesinde yarar vardır. Zira tapuda yapılmış bir satışın sadece fiyat yönü ile incelenmesi ve sonucu hakkında bir karar verilmesi doğru olmaz. Bir kimse malını yasal çerçeveler içinde dilediği gibi satabilir veya farklı şekilde tasarruf edebilir. Ana kural budur. Görünen o ki babanız malından tasarruf etmiş. Ancak akıl hastalığı veya iradeyi ortadan kaldıran nedenler var ise hukuki işlem iptal edilebilir. Sizin olayınızda da buna bakmak lazım. Babanızın görmesinde veya duymasında problem olabilir. Bu işlem yapmaya mani bir durum yaratsaydı tapu müdürlüğü bu hususu gözönüne alırdı. Zira duyma veya görmede aksama birtakım yollarla giderilen aksaklıklardır. Hukuken işlem yapmaya engel olan akıl hastalığıdır. Babanızın sara hastalığı olduğunu yazmışsınız. Sara hastalığı her tür hukuki işlem yapmaya mani bir hastalık değildir. Bu hastalığa yakalanmış olanlar hayatlarını muntazam olarak sürdürür ve sağlıklı olduğu süreçte de hukuki işlem yapabilir. Bunu davamlılık arzeden bir akıl hastalığı gibi algılamamak lazım. Bu nedenlerle sizin babanızın yaptığı satışı bozmanız konusunda ben bir neden görmedim. Çok küçük bir ihtimal, babanız yaşlı biri olup aldatıldığı iddiasında iseniz aşın yararlanma gibi bir durumu ispatlayabiiecekseniz bu husus düşünülebilir ama dediğim gibi çok küçük bir ihtimaldir ki bunun için bir meslektaşımla işbirliği yapıp olayın detayının incelenmesinde yarar görürüm. 



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön