18 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışı piyasa değerinin üzerinde olmalı!

Gayrimenkul satışı piyasa değerinin üzerinde olmalı!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Habertürk TV'de gündeme dair açıklamalarda bulunuyor Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Habertürk Tv'de gazete Habertürk yazarı Abdurrahman Yıldırım'ın gündeme dair sorularını yanıtlıyor.



Piyasa değeri ile tapu değeri arasındaki fark burada önem arz ediyor. Belediyelerin emlak vergi değeri dışında bir standart yok. 

Satışın piyasa değeri üzerinden olması ve onun üzerinden değerlendirilmesi lazım. 

Emlak Vergi Değeri tamamen belediyeler tarafından belirlenen bir vergi. Belediyeler arasında çok değişklik gösteriyor. Bu alanın bir an önce reforma ihtiyacı var. 

Piyasa değer bin lira olabilir ama Emlak Vergi Değeri 10 lira olduğu için onun üzerinden vergilendiriyorsunuz. 

Herhangi bir gayrimenkulu 5 yıl elinizde tutup sattığınızda vergisi yok. Bunun değişmesi gerekiyor. Gelir vergisi reform tasarısı ile bu düzelecek. 

İnşaat sektörü iddia edildiği gibi Türkiye'de lokomotif sektörü değil. Türkiye ekonomisi içindeki payı Polonya'dakinden düşük örneğin. 

İnşaat sektörünün geleceği parlak, desteklenecek de, endişeye gerek yok ancak Türkiye'de tasarrufların sanayiye yönelmesi lazım. Kaynakların sanayiye aktarılması için gerekenler yapılacak. 

 Değerlemeye ilişkin model çalışması henüz bitmedi rakam veremem ama sonuçta birçok gayrimenkul alım satımı piyasa değeri üzerinden yapılmıyor. Ancak rakamın büyük olduğunu söyleyebilirim. 

Sermaye piyasalarının derinleştirilmesi gerekiyor. İstanbul'un finans merkezi haline gelmesi gerekiyor. Bu çok önemli bir konu. 

Fon yönetimine ciddi teşvikler getirdik. 

Kalıcı kurumsal fonların gelişmesinin önünü açtık. 

Çok tüketiyor az tasarruf yapıyoruz. Daha çok tasarruf ve daha çok yatırım ile kalıcı zenginliğe ulaşırsınız. 

Tasarrufları istihdamı artırarak artıracağız. 


Bizim Çankırı


Geri Dön