19 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında emlakçı komisyonu!

Gayrimenkul satışında emlakçı komisyonu!

Emlakçılar, gerçekleştirdikleri gayrimenkul alım satım ve kiralama işlemlerinden emlakçı komisyonu alma hakkına sahip oluyor. Gayrimenkul satışında emlakçı komisyonu ne kadar?Gayrimenkul satışında emlakçı komisyonunu kimden alır?



Gayrimenkul satışında emlakçı komisyonu!

Emlakçı komisyonu, gayrimenkul alım satımında karşılaşılan masraflar arasında yer alıyor. Eğer gayrimenkulunuzu emlakçı aracılığıyla alıyor veya satıyorsanız, belirlenen oranlarda bir komisyon ödemeniz gerekiyor. 


Yapılan konut alım satımlarında, alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı, konutun satış bedeli üzerinden yüzde 3 oranında emlakçı komisyonu verilmesi gerekiyor. Emlakçı kaporası için ödenmesi gereken tutar, satış işlemi yapılan gayrimenkulün satış bedeli üzerinden belli bir oranda hesaplanıyor.


Emlakçı ile çalışıldığında satılık veya kiralık gezmelerinde yer gösterme veya benzeri taleplerde kesinlikle hiçbir ücret ödenmemesi gerekiyor.  Ancak emlak  şirketleri iki şekilde hizmet bedeli talep edebiliyor.


 Kiralamalarda kontrat imza edildikten sonra bir yıllık kiranın %10'u KDV hariç veya 1 yıllık kiranın %12'si KDV dahil. Satılıklarda tapu alım-satım işlemi gerçekleştikten sonra her iki taraftan ayrı ayrı %2 KDV hariç veya %3 KDV dahil olarak. Ekspertizlik veya benzeri hizmetler için yazılı bir tarife olmuyor. Hizmet bedeli karşılıklı anlaşmaya göre belirleniyor.


Yukarıda da belirttiğimiz üzere emlakçının aldığı kapora gayrimenkulun satış bedeli üzerinden hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken yüzde 3'lük bir oran olarak karşımıza çıkıyor. Ancak günlük yaşamda durum böyle olmuyor. Çünkü emlakçılar satıcılardan komisyon talep etmiyor. Gayrimenkulu satıcının istediği rakamın üstünde satışa çıkararak satıcı ile ayrı bir pazarlığa giriyor ve bu durumda satıcının bir ödeme yapmasına da gerek kalmıyor. 



Emlak satış sözleşmesi nedir?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön