26 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında KDV istisnası!

Gayrimenkul satışında KDV istisnası!

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'nde yer alan bugünkü köşe yazısında Gayrimenkul satışında KDV istisnası konusuna değindi. Kızılot; "Gayrimenkul ticareti yapanların, ellerindeki gayrimenkullerin satışında KDV istisnası uygulanması mümkün değildir." dedi...



3- Gayrimenkul Ticareti İle Uğraşılmaması


Gayrimenkul ticareti yapanların, bu amaçla ellerinde bulundurdukları gayrimenkullerin satışında KDV istisnası uygulanması mümkün değildir. Ancak, kurumların faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis ettikleri gayrimenkullerin (örneğin, idare binası) satışında KDV istisnasının uygulanması gerekir. 

Konu hakkında verilen bir özelgede; "KDV Kanunu'nun 17/4r maddesine göre, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV'den müstesnadır. 

Bu hüküm uyarınca, kurumların aktiflerinde, belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde en az iki tam yıl süreyle bulunan taşınmazların (arsa, arazi, bina) satışı KDV'den müstesnadır. Bu satışların müzayede suretiyle yapılması halinde de istisna uygulanacaktır. 

Ancak, istisna hükmü, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz teslimleri için geçerli olmadığından, taşınmazların ticaretini yapan kurumlar ile mülkiyetlerindeki taşınmazları ticari bir organizasyon içinde satan belediyeler ve il özel idarelerinin bu istisnadan faydalanmaları mümkün değildir." Buna göre, satışa konu edilecek taşınmazın şirket faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis edilmiş bir taşınmaz olması kaydıyla söz konusu satış işlemi KDV den istisna olacaktır. Ancak taşınmazın şirket faaliyetlerinin yürütülmesine tahsis edilmiş bir taşınmaz olmaması halinde firmanızın faaliyet konulan arasında taşınmaz ticareti yer aldığından söz konusu satış işlemi KDV ye tabi olacaktır." şeklinde görüş bildirilmiştir (3). 

4- Gayrimenkullerin Satış Suretiyle Devir ve Tesliminin Yapılması Gerektiği İstisnanın uygulanabilmesi için, Kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan gayrimenkullerinin satış suretiyle devir ve tesliminin yapılması gerekir. Satış dışındaki bağış, hibe şeklinde devir ve teslimler istisnanın kapsamı dışındadır. Burada belirtilmesi gereken hususlardan birisi de, kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan gayrimenkullerin icra vb. nedenlerle müzayede mahallinde satılması halinde, bu satışlara da KDV istisnası uygulanacağıdır. 

Nitekim, verilen bir özelgede; "Dilekçenizle, icra kanalı ile müzayede mahallinde ihale yoluyla satışı yapılacak bir anonim şirkete ait gayrimenkul ve makine tesislerini ihaleye iştirak etmek suretiyle satın almak istediğiniz belirtilerek, söz konusu satışta ihalenin üzerinizde kalması halinde gayrimenkullere ait katma değer vergisinin, KDV Kanunu'nun 17/4r maddesi gereğince istisna kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. 


Geri Dön