18 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında tapu harcı 2017!

Gayrimenkul satışında tapu harcı 2017!

Mesken, işyeri, arsa ve arazilerin satışa konu olması halinde, devir işlemi bağlı olunan tapu müdürlüğünden gerçekleştiriliyor. Peki, gayrimenkul satışında tapu harcı 2017 ne kadar?



Mesken, işyeri, arsa ve arazilerin satışa konu olması halinde, devir işlemi bağlı olunan tapu müdürlüğünden gerçekleştiriliyor. Alıcı ve satıcının satış işlemi randevu almaları, randevu günü ve saatinde tüm belgelerle müdürlükte bulunmaları gerekli oluyor.


Herhangi bir eksikliğin olmaması halinde satışın tamamlanması için işlem bedeli olan harçların ödenmesi gerekiyor. Tapu harçları, satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. 


Maliye Bakanlığınca yetki verilen kuruluşlar tarafından da bu harç tahsil olunabiliyor. Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.


Peki, 2017 yılında gayrimenkul satanlar/alanlar ne kadar vergi ödeyecek?


2017 yılında tapu harçları geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile belli oldu. Buna göre, gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilecek.


Gayrimenkul satışında tapu harcı 2017 örneği

Satışa konu olan gayrimenkul değerinin 300 bin lira olduğunu düşünelim. Bu durumda alıcı 6 bin lira, satıcı 6 bin lira olmak üzere toplamda 12 bin lira ödeme yapılıyor.


Ayrıca 2017 yılı için 90,50 TL olarak belirlenen döner sermaye bedelinin ödenmesi de şart.



Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar 2017!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön