19 / 04 / 2024

Gayrimenkul satışında vergi oranı!

Gayrimenkul satışında vergi oranı!

Tapuda verilen hizmetin karşılığı olarak belli oranlarda alım satım vergisinin ödenmesi gerekiyor. Gayrimenkul satışında vergi oranı ne kadardır? İşte gayrimenkul satış harcı 2014 yılı oranları...



Gayrimenkul satışında vergi oranı!

Arsa, arazi ve konut gibi taşınmaz mal alım satım işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapuda verilen hizmetin karşılığı olarak belli oranlarda alım satım vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Aksi takdirde gayrimenkul satış işlemi tamamlanamıyor. Bilindiği üzere gayrimenkul satış vergisi gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Gerçek satış bedelinin olduğundan az gösterilerek tapuda daha az alım satım vergisi ödeyenlerin tespit edilmesi halinde 3 katına kadar idari para cezası uygulanıyor. Böyle bir cezaya maruz kalınmaması için gerçek satış bedelinin beyan edilmesi gerekiyor.


Gayrimenkul satışında vergi oranı 2014:

2014 yılı içerisinde yapılacak gayrimenkul satışlarından alınacak harç oranı binde 20. Bu oran hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor.


Buna göre 2014 yılı içerisinde rayiç bedeli 100 bin TL olan evinizi sattığınızı düşünelim. Bu durumda ödemeniz gereken bedel 2 bin TL oluyor.


Değer artış vergisi

Gerçek kişilerin ödedikleri bir bedel karşılığında edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş sene içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazancı kapsamında gelir vergisine tabi tutuluyor.


Tapu satışında gelir vergisi!



Geri Dön