29 / 03 / 2024

Gayrimenkul satışından doğan kazanç nasıl vergilendirilir?

Gayrimenkul satışından doğan kazanç nasıl vergilendirilir?

Edinme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılan gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresi ve elde edilen kazanç tutarına göre de ortaya çıkan kazancın beyan edilip vergi ödenmesi gerekebiliyor.



Edinme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılan gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresi ve elde edilen kazanç tutarına göre de ortaya çıkan kazancın beyan edilip vergi ödenmesi gerekebiliyor.


DEĞER ARTIŞ KAZANCI

Gerçek kişilerin devamlılık arz etmemek koşuluyla yaptıkları gayrimenkul (ev, işyeri, arsa, arazi) satışından elde ettikleri kazançlar, “değer artış kazancı” kabul ediliyor. Gayrimenkullerin beş yıl geçtikten sonra satılması halinde, tutarı ne olursa olsun elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmıyor. Dolayısıyla beyanname verilmesi ve vergi ödenmesi gerekmiyor. Yine, ivazsız (bedelsiz) olarak (bağış, veraset vb.) edinilen gayrimenkullerin satılmasından sağlanan kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmiyor.


10 BİN 600 TL İSTİSNA UYGULANIYOR

Gayrimenkul satış kazançlarının vergilendirilmesinde, 2015 yılı için 10 bin 600 TL istisna uygulanıyor. Edinme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın 10 bin 600 TL'lik istisna tutarım aşması halinde beyan edilmesi gerekiyor. Kazancın 10 bin 600 TL'yi aşmaması halinde beyan edilmesi gerekmiyor. Başka gelirlerden dolayı beyanname verilmesi halinde de gayrimenkul satış kazancı beyannameye dahil edilmiyor. Gayrimenkul satışından doğan kazancın vergilendirilmesi için; satılan gayrimenkulün, bir bedel karşılığında edinilmiş olması, edinme tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılmış olması, kazancın, elde edildiği yıl için belirlenen istisna tutarını aşması gerekiyor.


KAZANÇ NASIL HESAPLANIYOR

2015 yılında satılan gayrimenkulün değer artış kazancı hesaplanırken: Önce iktisap (edinme) bedeli, satışı yapıldığı ay hariç olmak üzere Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-UFE) artış oranında artırılacak. Ancak endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının yüzde 10 veya üzerinde olması gerekiyor. Endekslenmiş edinme bedeli ve satış dolayısıyla yapılan masraflar, satış bedelinden çıkarılacak. Ortaya çıkan kazançtan 2015 yılı için belirlenen 10 bin 600 TL istisna düşülecek. Kalan kısım değer artış kazancı olarak yüzde 15'ten başlayıp, yüzde 35'e varan gelir vergisi tarifesine göre vergilendirilecek. Satış kazancı, 25 Mart günü mesai bitimine kadar beyan edilip, hesaplanan vergi mart ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödenecek.


En Son Haber 


Geri Dön