29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü 2017 umudunu koruyor!

Gayrimenkul sektörü 2017 umudunu koruyor!

Gayrimenkul sektörü zor bir yılı geride bırakırken 2017'ye umutla bakıyor. Darbe girişiminden 1 hafta sonra Emlak Konut GYO önderliğinde sektörü canlandırıcı ilk adımlar atıldı, bunu sektörün çatı örgütü GYODER takip etti. Bu kampanyalara bir de KDV indirimi ve bankaların faiz indirimi ekledi.



Gayrimenkul sektörü zor bir yılı geride bırakırken 2017'ye umutla bakıyor. Darbe girişiminden 1 hafta sonra Emlak Konut GYO önderliğinde sektörü canlandırıcı ilk adımlar atıldı, bunu sektörün çatı örgütü GYODER takip etti. Bu kampanyalara bir de KDV indirimi ve bankaların faiz indirimi eklenince alıcılardan olumlu tepki aldı.


Ağustos aynıda itibaren yeniden canlanmaya başlayan konut satış rakamları ilk 9 ayda 935 bin 811 seviyelerine’ geldi. 


Konutta tanıtım hareketliliği geçen yılın aynı dönemine göre artışını sürdürdü.Sadece eylül -ekim aylarında 18 projede 11 bine yakın yeni konut satışa çıkarıldı, TÜİK’in yılın son ayı için hazırladığı rapora göre konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 artış gösterdi. Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut satış sonucu el değiştirdi, Konut satışlarında 2016 yılında, İstanbul 232 bin 428 konut satışı ve %17,3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 144 bin 570 konut satışı ve %10,8 pay ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ve %6,1 pay ile  İzmir  izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. 

KONUTTA SEGMENT ÖNEMLİ

Ancak buna rağmen sektörde stok uyarısı devam ediyor. Sektör temsilcileri bunun çok fazla projenin satışa çıkmasına karşın, her projenin tamamı yerine bellibir bölümünün satılmasından ve talebe uygun olmayan yüksek fiyatlı projelerden kaynaklandığını belirtiyorlar. Sektör hükümetin desteğiyle başlayan kampanyalarla stokları eritmeyi hedefliyor, Ancak REIDIN verilerine göre geçen yıl yüzde 6,14 olan ortalama stok erime hızı 2016’da yavaşlayarak yüzde 4.36 oldu. Bu nedenle kalıcı çözümün kişi başı milli gelirin artırılması ve orta-alt gelir grubuna yönelik konutların yapılmasından geçtiğine dikkat çekiliyor.

YENİ PROJELERDE YIL SONU YOĞUNLUĞU 

2017 için ise beklentiler daha da olumlu. Bu yıl içinde ertelenen alımların gelecek yıl devreye girecek olması nedeniyle 2017'de daha yüksek satış rakamları bekleniyor. Ancak yeni projelerin başlaması için stokların eritilmesi bekleniyor. Bu nedenle yeni projelerin 2017 sonunda hatta 2019'un başında başlayacağı öngörülüyor. Bu durumun ise çimentocular hazır betoncular gibi yan sanayi üzerinde olumsuz etki doğurması söz konusu olabileceğine işaret ediliyor.


ANADOLU’YA AÇILMA GİRİŞİMİ 

Öte yandan sektörde İstanbul'un dışında Anadolu'ya da açılma girişimleri de artarak devam etmeye başladı. Özellikle İstanbul'da artan arsa fiyatlarına bir çözüm ve Anadolu'da artan kaliteli konut talebini karşılamak amacıyla markalı şirketler Anadolu'ya açılarak büyük etaplı projelere start verdi, Bu kervana Emlak Konut da dahil oldu. Ancak bu girişimlere karşın hala Anadolu’daki konut satış fiyatlarının düşük olması İstanbul'da proje gerçekleştiren firmaların Anadolu'ya açılmasını sınırlı kalmasına neden oluyor. Genel satışlar içinde çok fazla yer kaplamasa da markalı konut üreticileri ve sektörü zor zamanda ayağa kaldırması açsından önem taşıyan yabancı almalarda 2016'nın 9 ayında ise düşüş devam etti. Özellikle temmuzdan sonra düşüşler hızlanırken, 2015"e göre yabancı alımları yüzde 17 azalarak 13 bin 356 oldu.


Yeni Akit Ek


Geri Dön