25 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü 2017'ye nasıl bakıyor?

Gayrimenkul sektörü 2017'ye nasıl bakıyor?

Bu yıl tarihi bir sınavdan geçen inşaat sektörü, 2015'in satış rakamlarını yakalamayı başardı. 2017'de gayrimenkul sektörünü neler beklediğini yorumlayan sektörün önde gelenleri 2017 yılına umutla bakıyor



Bu yıl tarihi bir sınavdan geçen inşaat sektörü, 2015'in satış rakamlarını yakalamayı başardı. 2017'de gayrimenkul sektörünü neler beklediğini yorumlayan sektörün önde gelenleri 2017 yılına umutla bakıyor 


İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Sektör gücünü ortaya koydu 


Sektör 2016'da tarihi bir sınavdan geçti ve gücünü bir kez daha ortaya koydu. Emlak Konut'un başlattığı tarihi kampanyayla sektör üzerinde dolaşan karabulutlar dağüdı. Devletin faiz konusundaki tutumu sayesinde oranlar, son 10 yılın en düşük seviyelerine doğru gelmeye başladı. Bundan 3-4 yü önce 24 -36 ay vadedeki sıfır faiz avantajları bugün 100 aya kadar çıktı. Sonuç olarak birçok kişinin şüpheyle baktığı 2016'nın son çeyreği konut almak için çok uygun bir ortama girdi. 2017 yılında parsel yerine ada bazmda dönüşümler için teşvik edici adımların atılmasını, imar planlarının sıkça değişmeyecek şeküde düzenlenmesini ve master plan hazırlanmasını, konut üreticileri de koruyan düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. 


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Yabancı yatırımcı önemsenmeli 


2016'da sıkmtüı günler yaşadık. Buna rağmen sektör, 2015 konut satış rakamını yakalayabilir. 2017'de yabancı yatırımcüara daha da önem vermeliyiz. Yabancı vatandaşların konut alımı sonrası burada oturma ve vatandaşlık hakkı elde etmesine yönelik çalışmalar hızlanmak. Ayrıca KDV oranlarının düşürülmesi ve konut geliştiricileri için standartlar oluşturulması üzerinde de çalışmalar yapılmalı. Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konuta harcadığı para 5 milyar dolar. Bunun daha da artacağını düşünüyorum. Hedefimiz bunu devlet ve sektörün öncü firmaları olarak önümüzdeki 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmak. 


Ofton İnşaat Yönetim Kurulu Eş Başkanı İsmail Hakkı Altun: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Hükümetin tedbirleri büyümeyi hızlandırır 


Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da söylediği gibi hükümetin uygulamaya koyduğu tedbirler, yapüacak reformlarla dış konjonktürde meydana gelecek olumlu gelişmeler, 2017'de büyümenin hızlanmasını destekleyecektir. 2017 için beklentilerimiz bu yüa göre daha olumlu. Bu yü içinde ertelenen ev alımlarmm önümüzdeki sene devreye girecek olmaşı nedeniyle 2017'de daha yüksek satış rakamları bekliyoruz. 


Aycan&Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yağan: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Alt-orta gelir grubunda talep yükselecek 


Emlak piyasasının lider değerlendirme kuruluşlar m m görüşlerine baküdığında, alt-orta ve orta gelir gruplarını hedefleyen konut projelerine güçlü talep 2017'de de sürecek. İstanbul için kentsel dönüşüm projeleri de yatırımcüar için yeni fırsatlar sunacak. Konut kredi faizleri yükselmez ve KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi gibi önlemler alınmaya devam edüdiği sürece 2017'de daha yüksek satış rakamlarına ulaşabüiriz. 


Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


2017, Türkiye'nin yılı olacak 


2017'den çok umuüuyum. 2017-2018 ve özellikle 2019 yıllarında yabancüarm ülkemizde mülk edinmesinin, ayrıca sanayi ve istihdama yönelik yatırımlarının artacağını öngörüyorum. Hükümetimizin hayata 'geçirdiği ve geçireceği, Avrasya Tüneli, 3'üncü Havalimanı, 3'üncü Çevreyolu, Yavuz kesmeyecek Sultan Selim Köprüsü, Osman Gazi Köprüsü gibi dev yatırımlar Avrupalı'nın radarında. 2017, 2018 ve 2019'da Avrupa ülkeleri de yatırımlarını büyüme trendinde olan Türkiye'ye yönelteceklerdir. 


Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Başkanı Süleyman Çetinsaya: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Güçlü bir dönemin başlangıcı 


2017'nin ilk 6 ayında ülke ekonomimiz istikrarlı çizgisini yakalayacaktır. Devamında da çok daha hareketli bir yıl olacaktır. İnanıyoruz ki 2017, Türkiye'nin içindeki hainlerden arınarak, hedefleri doğrultusunda güçlü adımlarla ilerleyeceği bir dönemin başlangıcı olacak. 2023 hedeflerimize yaklaşırken, inşaat sektörünün temsilcileri olarak bizlere de büyük görevler düşüyor. Bu bilinçle yatırımlarımıza daha da ağırlık vererek, çalışmalarımıza devam edeceğiz. 


Seba İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Engin Keçeli: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Kentsel dönüşüm hızlanır 


Emlak piyasasmda r oluşturulmaya çalışüan, fiyatta gerüeme ve satışta zayıflama söylemlerine kesinlikle inanmıyorum. Bölgesel olarak arzdaki şişkinliğin piyasa koşulları ile eritileceğine, ancak şehir merkezlerinde bulunan projelerde talebin çok yüksek olduğu ortada. 2017'de yeni çıkan Kentsel Dönüşüm Yönetmelik revizyonlar ile kentsel dönüşümün daha da hız kazanacağına inanıyorum. 


Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Hareketlilik sürecek 


2017'de sektörümüzdeki hareketlüik sürecektir. Sektörümüzün önem verdiği gayrimenkul sertifikası, vergi indirimleri gibi talepler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gündeminde. 2017 içinde bu konularla ilgili somut adımların atılmasının sektörün önünü açacağma inanıyoruz. Yabancılara vatandaşlık verilmesi de sektörümüzü yakından ilgüendiriyor. 




Ortadoğu Grup İcra Kurulu Başkanı Mehmet Gür: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Beklentimiz yüksek 


İnşaat sektörü, 2016'da yaşanan talihsiz olaylarla kısa süreli durağanlaşsa da, sektör temsilcilerinin yaptıkları kampanyalar ve bankaların faizlerini indirmesi bu sürecin çabuk atlatılmasını sağladı. Bu duyarlüık ve dayanışma sayesinde 2016 satış rakamları 2015'den geri kalmadı. Tabii bu olaylar hiç yaşanmasaydı, satış rekorları kırüabilirdi. 2017'den beklentimiz yüksek. 2017'nin çok daha iyi geçeceğini tahmin ediyorum. Bizde Ortadoğu Grup olarak yatıranlarımızı artırıp ekonomiye ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak istiyoruz. 


Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün: 


Gayrimenkul sektörü 2017 ye nasıl bakıyor?


Tabana inmemiz gerek 


Sektör var olan mevcut projelerin yoğunluğu ve vatandaşın alım gücüne bağlı olarak 2017'yi biraz daha sakin geçirecek gibi gözüküyor. Çünkü projelerde maalesef tabana inilmiyor. Bu nedenle tabandaki halk bu projelere ister istemez ilgi gösteremiyor. Bizim tabana inerek, onlara yönelik projeler yapmamız lazım. Onların alım gücünü göz önünde bulundurmamız lazım. Onları göz ardı ettiğimiz sürece sektörümüz bir yerde hep tıkanacaktır.


Posta Ek 2


Geri Dön