29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!

Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!

Kentsel dönüşümle hızla artan inşaat projeleri, gayrimenkul danışmanlığına olan talebi artırıyor. Bu yıl ve önümüzdeki yıl kurumsal bir şirketin altında faaliyet gösterecek yüzlerce girişimcinin franchising yoluyla sektöre girmesi bekleniyor.



Yüksek kâr marjı ve giderek artan talep nedeniyle, gayrimenkul, son yılların en çok tercih edilen sektörlerinden biri haline geldi. Kentsel dönüşüm kapsamında Türkiye’de 6,5 milyon konutun dönüştürülmesi gündemde. Bu da gayrimenkul danışmanlığı alanındaki ihtiyacı artırıyor. Türkiye’de zincir emlak ofisi sayısı bin 500 civarında. Ancak hala gayrimenkul almalarının yüzde 65'inin mal sahibi üzerinden yürütüldüğü ifade ediliyor. Kiralamalarda ise yüzde 95 danışmanlık ofisleri üzerinden hizmet sağlanıyor. ABD’de ve AB ülkelerinde ise sistem tam tersine çalışıyor. Bu ülkelerde mal sahibinden yapılan işlemlerin oranı yüzde 3 seviyesinde. Dolayısıyla gayrimenkul sektörü ABD ve AB ülkelerinde güvenilir ve saygın meslekler grubu içinde yer alıyor.


Sektör franchise şube ağlarıyla büyürken, her gün yeni bir girişimciyi de sistemine dahil ediyor. Markanın hazırda bir net-work ağı olmasından dolayı paylaşımın artmasıyla beraber kazanç da artıyor. Girişimci açısından gayrimenkul danışmanlığı sektörü, yatırım maliyeti düşük, kazanç potansiyeli yüksek bir sektör. Maliyeti yok denecek kadar az. Sekreter ve hizmetli dışında personel maliyeti bulunmuyor. Sistem prim esaslı işliyor.


Biz de buradan yola çıkarak, franchise veren Türkiye’nin önemli gayrimenkul danışmanlığı şirketlerinin girişim fırsatlarını araştırdık. Yaptığımız araştırma, 10 büyük şirketin bu yıl ve önümüzdeki yıl bin 40 franchise venneyi hedeflediklerini gösteriyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



FRANCHİSE VEREN İLK MARKA


Türkiye’de franchise vermeye başlayan ilk marka olarak bilinen Turyap, 1985 yılında kuruldu. Şu anda Türkiye genelinde 400’e yakın temsilcilik ve bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanı ile faaliyet gösteriyor. Şirkette ilk yıl 340 dolar + KDV’den başlayan aylık sabit royalty bedeli uygulanıyor. Bölgelere göre bu rakam her yıl artabiliyor. Cirodan pay alınıyor. 50 bin ve üstü nüfusu olan illeri hedeflediklerini belirten Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, bireysel başta olmak üzere özelde banka, finans, sigorta sektörlerine, kamuda ise birçok kuruluşa hizmet verdiklerini söylüyor.Sarıbay, 2015 yılı sonunda faaliyete geçecek ilk yurtdışı temsilcilik için ABD’de Miami ile sözleşme imzaladıklarını da vurguluyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



ABD/Teksas merkezli Keller Williams, 2013 yılında Avrupa’da ilk olarak Türkiye’de faaliyete geçti. Emre Erol tarafından Türkiye’ye getirilen Keller Williams, sekiz bölge müdürlüğü ve 350 danışmanla faaliyet gösteriyor. Yüzde 8 royalty bedeli aldıklarını ifade eden Erol, “İstanbul içerisinde büyümeye devam edeceğiz. İstanbul dışında öncelikli olarak büyümeyi planladığımız iller ise Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Yalova” diye konuşuyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



MAL SAHİBİNDEN ALINIYOR


International Realty Plus (IRP) Türkiye, 12 franchise şubesiyle faaliyet gösteriyor. Türkiye’de 2009 yılından bu yana hizmet verdiklerini söyleyen IRP Türkiye CEO'su Hüseyin Altaş, yüzde 100 kâr marjıyla çalıştıklarını belirtiyor. Ofislerden aylık 500 TL+KDV sabit ödeme alınıyor. Gayrimenkul danışmanlığı konusunda Türkiye genelinde başta büyükşehir-ler ve büyüme potansiyeline sahip iller ve de ilçe merkezleri uygun yerler olarak kabul ediliyor. Altaş, “Franchise ofisinin açıldıktan minimum dokuz ay sonra aylık en az 5 bin dolar ciro yapabilmesini hedefliyoruz” diyor. Mortgage kullanımının Türkiye’de yüzde 3,5 seviyelerinde olduğuna dikkat çeken Altaş, bu uygulamanın yaygınlaşmasından sonra gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin yedi kat daha artacağını söylüyor. Altaş, “Tüm bunlardan çıkan sonuç, ülkemizdeki gayrimenkul sektörünün geleceğinin parlak olduğu” şeklinde konuşuyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



ANADOLU YAKASI’NDA BÜYÜYECEK


Türkiye’de 1997 yılından bu yana faaliyet gösteren RE/MAX’in 249 franchise şubesi bulunuyor. 2 bin 500’e yakın gayrimenkul danışmanlarının bulunduğunu ifade eden RE/MAX Türkiye Kurucusu ve Genel Müdürü Murat Goldştayn, RE/MAX ofis sahipleri ile beraber yaklaşık 2 bin 900 kişilik bir girişimci camiasına sahip olduklarına dikkat çekiyor. Bir RE/MAX ofisi açmak için ortalama 150 bin TL’lik yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Yüzde 6 royalty ve yüzde 3 reklam fonu alınıyor. İstanbul Anadolu Yakası’nda franchise vermeye devam edeceklerini belirten Goldştayn, İzmir, Ankara,Diyarbakır,  Adana  başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok ilinde de franchise şubeler açacaklarını sözlerine ekliyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



DETAYLARI İNCELEYİN


Realty-TR, 1996 yılında Fatih Elibol tarafından kuruldu. Öncelikle yurtdışında büyümeyi seçen şirket, 32 ülkede 34 adet franchise ofisine ulaştı. Yurtdışından sonra Türkiye'de de ofis açma ve büyüme kararı aldıklarını belirten Elibol, beş ofisle faaliyet gösterdiklerini söylüyor. 30 m2 ofis  için m2 başına yatırını ti maliyeti 200 dolar. Kâr marjının yüzde 80 olduğu ifade ediliyor. Royalty alınmıyor. Bayiler için 55 bin TL ciro hedefleniyor.

 


Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



2013 yılında faaliyete geçen Show Realty Türkiye’nin 140 gayrimenkul danışmanı var. Bir ofisin toplam yatırım maliyeti bölgesine göre 30 bin ile 75 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 100 kâr marjı ile çalıştıklarını vurgulayan Show Realty Türkiye CEO’su Kazım Algın, bayiler için aylık 75 bin ile 100 bin TL arasında değişen ciro hedeflediklerini belirtiyor.



Gayrimenkul sektörü franchise ile büyüyecek!



109 girişimciye ev sahipliği yapan Altın Emlak’ta 50 bin TL yatırım maliyeti yeterli oluyor. Kârdan pay alınmıyor, kazancın tamamı franchi-se’a ait oluyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Bursa ve Muğla’ya franchise vereceklerini ifade eden şirketin genel müdürü Hakan Erilkun, sektöre ilişkin olarak ise şu görüşü paylaşıyor: “Türkiye emlak sektöründe franchising sistemi profesyonel yapılaşmanın öncüsü konumunda. Ancak girişimcilerin markaya bakışı büyük ölçüde şöhretli marka olup olmamasıyla ilintili. Oysa bir örgütlenme şemsiyesi altında bulunmak, markanın tüm altyapısını detaylıca incelemek ve büyüme potansiyeline göre akılcı karar vermek demektir. Türk emlak sektörünün büyüme modeli daha fazla franchise örgütlenmesinin sektöre katılımı ile mümkün olacak.”


Ekonomist


Geri Dön