26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!

Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!

Büyümenin dinamo sektörü gayrimenkul, 2002 yılından itibaren kabuk değiştiriyor. 15 yılda daha nitelikli, markalı konut olarak adlandırdığımız site tarzı projeler artış gösterdi. Konutların kalitesi yükseldi.



Gayrimenkul sektörü 2002 yılından itibaren kabuk değiştirerek yeni bir ivmeye ve yeni bir modele geçti. 2002 yılma kadar ev almak isteyenler ihtiyaçları doğrultusunda ev alırken, 2002 yılından sonra Türkiye'deki kişi başına düşen milli gelirin artması ile ev almak isteyenler statüleri doğrultusunda markalı konutlardan ev almaya yöneldiler. Bu nedenle de 15 yıl içerisinde daha nitelikli, markalı konut olarak adlandırdığımız site tarzı projeler artış gösterdi. Sektör, içerisinde sosyal tesislerin, çocuk oyun ve spor alanlarının, aile bireylerinin sosyalleşeceği alanların olduğu site projelerine yöneldi. Yani milli gelir ile birlikte gayrimenkul sektörünün de niteliği ve niceliği değişti. Bu dunun kalite seviyesini de arttırdı. 

2023'im Türkiye'sinde gayrimenkul sektörünün gündemindeki konular, kentsel dönüşüm, yeşil binalar, mega projeler, yeni otoyol projeleri ile yeni ticari ve konut alanlarının gelişimi, hastane, otel yatırımları ve lojistik merkezleri olacak. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefi bulunan Türkiye'de kişi başına düşen milli gelirin 20 bin ila 25 bin dolara çıkması planlanıyor, inşaat sektörü ile ekonomik büyümenin ilişkisine bakıldığında, sektörün büyümesi Türkiye büyümesinin yaklaşık her yıl iki katı olarak gerçekleşiyor. 


REKOR BÜYÜME 

Geçtiğimiz 31 Mart tarihinde açıklanan ve yüzde 2.9 olarak gerçekleşen 2016 ekonomik büyüme rakamının aksine inşaat sektörü, kredi faizlerinin düşürülmesi ve 150 metrekarenin üzerindeki konutta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesiyle en hızlı büyüyen sektör oldu ve yıllık büyümesini yüzde 4.9'dan yüzde 7.2'ye taşıdı. İnşaat sektörü ilerleyişini son yıllarda olduğu gibi önümüzdeki dönemde de sürdürecek. 


KAMPANYALAR İLE SATIŞ YÜZDE 4 ARTTI

KONUT sektöründe gerçekleşen satışlar, ekonomiye güveni bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre, konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4 arttı. Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut satış sonucu el değiştirdi. Bankaların aylık faizleri yüzde 1 'in altına çekmesi, hükümetin sektöre yönelik teşvikleri ve esnek ödemeli kampanyaları 2016 yılında konut satışlarındaki artışta etkili oldu. 2017 yılının Ocak-Şubat ayındaki konut satışları yaklaşık 197 bin adede ulaştı. 


AYDA 100 BİN KONUT SATILIYOR

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yola çıkılarak, yıllar itibariye konut satışlarına bakıldığında, satışların özellikle 2013 yılında diğer yıllara kıyasla yüksek bir artış gösterdiği görülmekte. Son yıllarda ortalama 1 milyon 250 bin adet konut satılırken, bu rakam aylık bazda ortalama 100-110 bin oluyor. Satılan her iki konuttan biri gayrimenkulün ilk el değiştirmesi anlamına gelen ilk satış. Kısaca, tüketicinin alım tercihlerinde yeni konutlar daha ön plana çıkıyor. İki vatandaştan biri tercihini sıfır konutlardan yana kullanıyor.


FAİZ DÜŞTÜ 

İpotekli satışlara bakıldığında ise, 2016 yılının ilk 2 ayında ipotekli konut satışları, toplam konut satışlarının yüzde 30.6'sı iken, 2017 yılının aynı döneminde bu oran yüzde 37.9'a yükseldi. Yükselişte düşen faiz oranlarının ve ekonomiyi canlandırmak için yapılan kampanyaların etkili olduğunu söylemek mümkün. 


'FİYAT DEĞİL ÖDEME PLANI KONUŞULACAK' 

CANSEL TURGUT YAZICI 

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü: 


Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!


"KONUT fiyatlarında özellikle markalı konutlarda eskisi gibi artış beklemiyorum. Yabancılara gelince zaten çok büyük yatırım yapmıyorlar. Konut bazında bakarsak 2017 Şubat sonu itibariyle yıllık kümüle yapılan toplam konut satışının yüzde 1.37'si yabancıya yapılıyor. Bizim için önemli olan iç piyasa. Dolayısıyla onların erişebileceği konutu üretebilmeliyiz. 2016'da başlamıştı, ama 2017'de artık kesin olarak "satış fiyatı" değil "ödeme planı" konuşulacak. Metrekare fiyatı 6 bin lira üzerindeki konutlarda alıcı daha temkinli olacak. Satışa yönelik cazibeli özel kampanyalar göreceğimiz bir yıl olacağını 1 düşünüyorum. Yeni konut projeleri 2016 senesindeki, kadar fazla olmayacak. Öte yandan, erişilebilir fiyatlı konutların, ikinci el konutların el değiştirmeye devam ettiğini göreceğiz." 


'DÜNYA STANDARTLARINI YAKALADIK' 

MELİH TAVUKÇUOĞLU 

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı: 


Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!


"SEKTÖRÜMÜZ son yıllarda özellikle sosyal alanlarından yeşil alanlara kadar A'dan Z'ye her şeyin düşünüldüğü, mimarisiyle dünyadan ödüllerle taçlandırılan, LEED gibi sertifikalarla sürdürülebilir projeler üretiyor. Sektörümüz 2023 yılında da Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olmaya odaklanmış dununda. Sadece yuıtiçinde değil, yurt dışında da artık sayılı müteahhitlik firmaları araşma giren şirketlerimizin gücü daha da artacaktır. Bu güç ile, yurt dışında sadece altyapı hizmetlerinde değil, ticari bina ve konut ihtiyaçlarına cevap verecek projeler üstlenilecektir-. Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörünün de katma değeri yüksek ihracata cevap verebilmesi, markalaşma sorununu çözmeye odaklanması gerekiyor." 


'KONUT YÜZDE 140. DOLAR YÜZDE 601

ZiYA YILMAZ 

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı


Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!


"SON beş yılda konut yüzde 140, dolar ise yüzde 60 kazandırdı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa, konutta yüzde 500 artış yaşandı. 2017'de de gayrimenkule olan talebin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Ülkemizde istikrarın devam etmesi halinde gayrimenkul sektörünün canlılığı artarak sürecektir. Devletin himayesinde, özel sektörün de katılımıyla çok daha büyük satış rakamlarına ulaşmak mümkün. Bunu, milli bir politika haline getirmek gerekiyor. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak fonuyla,  TOKİ  ve Emlak Konut GYO'nım katlini darıyla oluşacak büyük bir yapıyla önemli proje geliştirici şirketler güçbirliğine gidebilir'. Türkiye'yi tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkaran lobi çalışmaları yapılsa, 3-4 yıl sonra 12-15 milyar dolarlık satış rakamları yakalanabilir"


'PLANLARIMIZI 2023 VİZYONUNA GÜRE YAPIYORUZ' 

H. İNANÇ KABADAYI 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı: 


Gayrimenkul sektörü kabuk değiştirdi!


"KREDİLİ satışlarda peşinatın düşürülmesi, kentsel dönüşüm süreci, yabancıya satış, 

KDV, damga vergisi ve tapu harçlarında yapılan düzenlemeler gayrimenkul akını yapmak isteyenler için gerçek bir fırsat dönemini işaret ediyor. Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmesi de birlikte 2023'e kadar riskli yapı olarak hesaplanan yaklaşık 7 milyon konutun yenilenmesi, hem çevreye duyarlı projelerin hayat bulmasına imkan sağlayacak hem de bir deprem ülkesi olan Türkiye'nin geleceğe daha güvenli bakması sağlanacak. Hükümetimizin 2023 Vizyonunu açıklandığı günden beri destekliyor, bu vizyon doğrultusunda hazırlanan sektör planlarını da dikkate alarak stratejik planlamalarımızı oluşturuyoruz." 


Takvim


Geri Dön