18 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü Kasım - Aralık döneminde yeni rekor bekliyor!

Gayrimenkul sektörü Kasım - Aralık döneminde yeni rekor bekliyor!

Gayrimenkul sektörü güçlü gelen ekim rakamı sonrası yine rekor hazırlığı yapıyor. Seçimlerin ardından yabancıların da ilgisi arttı, yerli alıcı ise ‘beklemeyi’ bıraktı, satışlar roket gibi fırladı



Türkiye kış mevsimine girerken, gayrimenkul sektörü erken bahara hazırlanıyor. Türkiye genelinde ekim ayında 104 bin 98 konut satışı gerçekleştirildi. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 12.6, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 8.8 artış gösterdi. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı konut satış verilerine göre, eylülde satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.1 azalmıştı. Ekim ayındaki artış sektöre adeta can suyu oldu. Yıl sonu yaklaşırken gayrimenkul sektöründe 2014’ün rekorunu kırmak ve satışları artırmak isteyen firmalar seçimler biter bitmez yeni projelerini ve kampanyalarını sunmaya başladı. 2 Kasım sabahından itibaren satışlarda artış gözlemlediklerini belirten sektörün önde gelen isimleri ekim ayının da seçim etkilerini yansıttığını ancak kasım - aralık döneminde yeni bir rekor kırmak istediklerini dile getirdi. 



‘Asıl artış geliyor’

2014 yılında toplamda 1 milyon 165 bin 454 konut satılarak az bir farkla 2013 yılının konut satış rekoru kırılmıştı. İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, temkinli başladığını söylediği 2015 yılını da rekorla kapatmayı beklediklerini kaydederek, belirleyici etmenin ise kasım - aralık ayları olacağını anlattı. 

Yılın son çeyreğinin konut satışlarında ivme kazanan dönem olduğunu vurgulayan Durbakayım, şunları söyledi: 

“Normalde okullar açılınca satış hızlanırdı ancak seçimler bunu öteledi. Seçimin sona ermesi ve tek parti yönetiminin ekonomiye istikrar getirmesini umduğumuz bu yeni süreçte, bastırılmış taleplerin serbest kalmasını, ötelenen yeni proje lansmanlarının devreye girmesini bekliyoruz. Bunun doğal bir sonucu olarak da kasım ve aralık aylarında 100 bin adetin üzerinde satış olmasını, yıl bazında ise 1 milyon 250 binin üzerinde bir konut satış adedi yakalayarak geçen yılın tamamında gerçekleşen 1 milyon 165 bin adetlik satışı aşarak rekor kırmayı ümit ediyoruz.”

 


 

Yabancı rekor kesin gibi...

Yabancıya satışta geçen yıl toplamda 18 bin 959 sayısına ulaşılmıştı. Bu yıl ocak - ekim arası dönemde yabancı alım toplamda 18 bin 428 oldu. Son iki ayla birlikte yabancı alımların daha çok artarak, 2015’te önceki yıllara göre rekor kırması da kesinleşti. Yabancılara konut satışı bu yılın ekim ayında ise geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 23.8’lik artışla 2 bin 236 düzeyinde gerçekleşti.

Demir İnşaat Başkanı hamit demir, rakamların Türkiye’nin yabancı tarafından sıkça tercih edilen bir ülke olduğunu gösterdiğini belirtirken, “ Siyasi belirsizliklerin gölgesindeki bir dönemde yapılan bu satışların istikrarın yakalandığı şu günlerde artarak devam etmesini bekliyoruz. Türkiye yabancıların cazibe ülkesi olmaya devam edecek” dedi. 

 

Kafa karışıklığı bitti

Ekimde ipotekli konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18.7 azalarak, 27 bin 996’ya geriledi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 26.9 olarak gerçekleşti.. 

EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, yılı 1 milyon 200 binin üzerinde konut satışıyla kapatacaklarını hesap ettiklerini belirterek, bu öngörüde kasım ayı içinde yapılan satışların etkili olduğunu ifade etti. Yerli ve yabancı alıcıda ‘kafa karışıklığının bittiğini’ vurgulayan Çelik, ipotekli satışların azalırken diğer satış türlerinin artmasıyla ilgili ise şu yorumu yaptı:“Bu tamamen konut kredi faizlerinin yükselmeye başlamasıyla sektörün kendi taksit modeline geçmesiyle ilgili. Azalınca da tam tersine dönüyor. Firmalar kendi bünyelerinde kredi veriyor, alıcı da bunu kullanmayı tercih ediyor.”

Firmaların yıl sonuna kadar fiyat artışı yapmalarını öngörmediğini belirten DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali dumankaya ise banka konut kredi faizlerinin de düşmesini ve ipotekli satışların artmasını beklediklerini kaydetti. Dumankaya, yıl sonu toplam satışların ise 1 milyon 250 bin sınırında olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. 

 

Piyasada ılımlı rüzgâr esiyor

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı ekimde, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 artarak 50 bin 564 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 48.6 olarak hesaplandı. İkinci el konut satışları ise ekimde, 2014’ün aynı ayına göre yüzde 4.7 artış göstererek, 53 bin 534’e yükseldi. 

Dumankaya İnşaat Başkanı Uğur Dumankaya, piyasalarda dengeye dikkat çekerek, “Gayrimenkul geliştiriciler bir ümitle seçimin geçmesini beklediler. Özellikle yabancı satışlar arttı. Şu anda da biz Dumankaya olarak seçim sonrası ılımlı bir hava görüyoruz” dedi.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ise, konutun sürekli bir ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, özellikle konut kredi faizlerinin düşmesiyle tüketicinin bu ihtiyacına daha kolay ulaşabileceğini kaydetti. Çetinsaya, “İnsanlar yeni konutlara geçmeyi istiyorlar. Bunun için de desteklenmeleri lazım” diye konuştu.


Milliyet/ Duygu Erdoğan





Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


1 Kasım seçimlerinin ardından tek başına iktidarın sektöre ilaç gibi geldiğini vurgulayan gayrimenkul uzmanları, hükümetin 'ilk 100 gün' programında sektöre yönelik net adımlar atması durumunda gelecek yılın 'rekorlar yılı' olabileceği görüşünde.



Hükümetin kurulmasının ardından tüm sektörler geçecek ilk 100 güne dair beklentilerini sıralamaya başladı. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan ekonomiye kadar çok geniş bir alanda farklı talepler yeni hükümeti beklerken, gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşüm, yabancıya satışta kolaylık ve harç miktarlarında indirim öne çıkıyor.

“Sektörün beklentisi karşılanırsa kırılmadık rekor kalmaz”

Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, gayrimenkul ve inşaat sektöründeki hareketliliğin, ekonominin geneline olumlu etkiler yaptığını belirterek, “Bu iki alan ülke ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden. Son 5-6 aydaki belirsizlik piyasaları çok yordu ama şimdi kaldığımız yerden devam etme vakti” dedi.


aziran ayındaki seçimlerden bu yana geçen sürede gayrimenkul sektörünün 'yatırım alanı'ndan 'riskli alan'a taşındığını anlatan Öngün, şöyle devam etti:

“Sandıktan tek başına hükümetin çıkmasıyla piyasaların kendine güveni geldi ve gayrimenkul sektörü yeniden en güvenli yatırım aracı oldu. Şimdi hızlıca toparlanma ve sektörü daha ileriye taşıma zamanı. Başta İstanbul ve  Ankara  olmak üzere Türkiye'nin genelinde uzun zamandır bekleyen kentsel dönüşüm projesi bu açıdan en öncelikli konulardan biri. Dönüşüm noktasında kısa sürede aksiyon alınması, çok ciddi avantajları da beraberinde getirecektir. Bankaların faiz oranları ve alternatif finansman çözümleri de sektörün beklentileri arasında. Ayrıca KDV iadesi, harç muafiyeti ve özellikle yabancı yatırımcının ülkemizde gayrimenkul edinmesi konusunda sağlanması muhtemel kolaylıklar da sektörün önemli talepleri olarak öne çıkıyor. Yeni hükümet 'ilk 100 gün' programında bu konularda adım atarsa hem bu yılı güzel kapatırız hem de 2016'ya muhteşem bir giriş yaparız. Sektörün beklentisi karşılanırsa önümüzdeki yıl gayrimenkul ve konutta kırılmadık rekor kalmaz.”


Yeni Şafak




Haber Anadolu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


1 Kasım seçimlerinin ardından tek başına iktidarın sektöre ilaç gibi geldiğini vurgulayan gayrimenkul uzmanları, hükümetin 'ilk 100 gün' programında sektöre yönelik net adımlar atması durumunda gelecek yılın 'rekorlar yılı' olabileceği görüşünde. Hükümetin kurulmasının ardından tüm sektörler geçecek ilk 100 güne dair beklentilerini sıralamaya başladı. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan ekonomiye kadar çok geniş bir alanda farklı talepler yeni hükümeti beklerken, gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşüm, yabancıya satışta kolaylık ve harç miktarlarında indirim öne çıkıyor. 


SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ KARŞILANIRSA KIRILMADIK REKOR KALMAZ 

Onursal Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öngün, gayrimenkul ve inşaat sektöründeki hareketliliğin, ekonominin geneline olumlu etkiler yaptığını belirterek, "Bu iki alan ülke ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden. Son 5-6 aydaki belirsizlik piyasaları çok yordu ama şimdi kaldığımız yerden devam etme vakti" dedi. 


PİYASALARA GÜVEN GELDİ 

Haziran ayındaki seçimlerden bu yana geçen sürede gayrimenkul sektörünün yatırım alanından riskli alana taşındığını anlatan Öngün, şöyle devam etti "Sandıktan tek başına hükümetin çıkmasıyla piyasaların kendine güveni geldi ve gayrimenkul sektörü yeniden en güvenli yatırım aracı oldu. Şimdi hızlıca toparlanma ve sektörü daha ileriye taşıma zamanı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin genelinde uzun zamandır bekleyen kentsel dönüşüm projesi bu açıdan en öncelikli konulardan biri. Dönüşüm noktasında kısa sürede aksiyon alınması, çok ciddi avantajları da beraberinde getirecektir. Bankaların faiz oranlan ve alternatif finansman çözümleri de sektörün beklentileri arasında. Ayrıca KDV iadesi, harç muafi}'eti ve özellikle yabancı yatırımcının ülkemizde gayrimenkul edinmesi konusunda sağlanması muhtemel kolaylıklar da sektörün önemli talepleri olarak öne çıkıyor. Yeni hükümet 'ilk 100 gün' programında bu konularda adım atarsa hem bu yılı güzel kapatırız hem de 2016'ya muhteşem bir giriş yaparız. Sektörün beklentisi karşılanırsa önümüzdeki yıl gayrimenkul ve konutta kırılmadık rekor kalmaz" dedi. 



Hakan AYDEDE/Anadolu


Geri Dön