24 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü kentsel dönüşümle ivme kazanıyor!

Gayrimenkul sektörü kentsel dönüşümle ivme kazanıyor!

Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, gayrimenkul sektörünün kentsel dönüşümle ivme kazanarak karlı hale geldiğini belirtti. Çoban sektörde marka projelere imza atmayı hedeflediklerini söyledi.



GAZİANTEP'TE 27 yıl önce temelleri atılan Şölen Çikolata ile gıda alanında önemli başarılara imza atan Çoban Ailesi, 2014 yılında Balance Gayrimenkul ile gayrimenkul sektörüne hızlı bir giriş yapmıştı. İlk projesi olan Balance Güneşli ofis projesini, İstanbul'un yeni Maslağı olarak gösterilen Güneşli Basın Ekspres Yolu'nda hayata geçiren Çoban Ailesi, Balance Gayrimenkul ile sektörde yeni projelere yelken açmaya hazırlanıyor. Şu an çoğu İstanbul ve çevresinde olmak üzere yaklaşık 550 dönüm büyüklüğünde arsa portföyüne sahip olan aile, ilk etapta bir otel yatırımına start verecek. 


Balance Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, gayrimenkul sektöründeki iddialarını Balance Güneşli ile çok net bir şekilde ortaya koyduklarını, önümüzdeki dönemde sektörün önemli oyuncularından biri olmayı hedeflediklerini söylüyor. İsmail Çoban ile Balance Gayrimenkul'ün hedeflerini ve yeni yatırım planlarını konuştuk. 


Gıda ve gayrimenkul birbirinden farklı iki alan. Neden gayrimenkul? 

Karlı gördüğümüz sektörlere yatırım yapıyoruz. Amacımız yatırımlarımızı çeşitlendirmek. Gayrimenkul ilgimizi çeken bir sektördü. Çikolatada olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de iddialıyız. Kentsel dönüşüm ile birlikte ivme kazanan sektörde, marka projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.


Elinizdeki arsa portföyü ne kadar? 

Şu an İstanbul'da Avcılar, Güneşli, Silivri, Selimpaşa ve Büyükçekmece'de, ayrıca Gaziantep'te yaklaşık 550 dönüm büyüklüğünde arsamız var. 


Bu arsalar üzerinde yeni yatırım planlıyor musunuz? 

İlk etapta CBN Lojistik Depolama ve Dağıtım adındaki firmamıza ait Avcılar'daki 7 dönüm büyüklüğündeki arsa üzerine 2017 yılında 250-300 odalı bir şehir oteli kurmayı planlıyoruz. Bu yatırımın toplam maliyeti 30 milyon doları bulur. Bunun dışında yine Balance Güneşli projesinin yanında 16 dönüm büyüklüğünde bir arazimiz daha bulunuyor. Projenin ikinci etabına başlamayı planlıyoruz. 


Balance Güneşli projesi nasıl gidiyor? 

Proje, 17 dönüm arazi üzerinde toplam 83 bin metrekare inşaat alanına sahip. Yatay ve dikey olmak üzere iki farklı mimarinin kullanıldığı projede, toplam 311 bağımsız bölüm var. Projeyi 300 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdik. Projede, plaza ofis, cadde ofis, loft ofis ve stüdyo ofisler olmak üzere her ölçekteki şirketin ofis ihtiyacına yönelik alanlar yaratıldı. Ofis alanlarının daha efektif kullanılabilmesi için katlarda günlük ve saatlik rezerve edilebilen toplantı odaları yer alıyor. Sokak kültürünü çağdaş bir mimari yorumla buluşturarak bir "Yaşam Sokağı" oluşturduk. Ayrıca restoran ve kafeler, günlük hayatın getireceği her türlü ihtiyacın karşılanabileceği mağaza ve hizmet noktaları yer alıyor. Projede yaklaşık 700 metrekarelik sosyal tesis alanı var. 


Projede satış fiyatlarınız nedir? 

Metrekare fiyatları 6 bin 670 TL ile 8 bin 456 TL (KDV hariç fiyatlar) arasında değişiyor. Ofis fiyatları 371 bin TL'den başlıyor. Balance Güneşli'nin üç katını Şölen olarak kendimize ayırdık. Şölen'in yönetim merkezi burası olacak.


Hedeflenen satışa ulaşıldı mı? 

Yüzde 50 oranında satışını tamamladık. Projede yalnızca satış odaklı bir yapılanma içinde değiliz. Son zamanlarda uzun süreli kiralama talepleri ile karşılaşıyoruz. Bu açıdan profesyonel ve kurumsal firmalara kiralama da yapıyoruz. Yaşam Sokağı'nda yer alan ticari alanların kiralamalarına yönelik paydaşımız,, dünyada alışveriş merkezleri geliştirme ve kiralama alanında tanınmış uluslararası firmalar arasında yer alan Portekiz ve İngiliz ortak sermayeli Sierra Reval... 


İlk projeye neden Basın Ekspres'te başlandı? 

Bölge eski bir sanayi bölgesi, nitelikli konut, ofis ve kamu yatırımları ile sürekli gelişiyor ve değer kazanıyor. E-5, TEM ve sahil yollarını birbirine bağlayan özel bir konumda. Çevrede inşaatı süren metro hatlarının yanı sıra. metrobüs durakları, Atatürk Havalimanı, üçüncü havalimanına bağlantı yolu, İstoç, Masko, CNR, Ataköy Marina gibi önemli merkezlere de yakın. Bu açıdan gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından da yatırımda kar getiren bir bölge olarak değerlendiriliyor. Özellikle metro hatları ve kuzey Marmara otoyoluna bağlantı yollarının bölgenin yakınından geçmesi yatırım değerini artırıyor. Gayrimenkulün prestij yolu olarak nitelendirilen Basın Ekspres Yolu'nun özellikle merkezi iş alanı (MİA) ilan edilmesi ile bölgenin Maslak'ı olacağı öngörülüyor. 


Sizce bölgenin gelecekte gelişim süreci nasıl olur? 

İnşaat sektöründe adı geçen tüm firmaların bölgede yatırımları var. Yeni oyuncular da birçok otel, konut, AVM projeleri ile bölgeye yatırım yapıyor. Bölge eski bir sanayi bölgesi olması dolayısı ile fabrika arsaları ve arazileri mevcut ve oldukça değerli lokasyonlar. Bölgede, sınırlı sayıda kalan boş arazilerin sahipleri ve çoğunluğunu tekstil fabrikalarının oluşturduğu sanayi tesislerinin sahipleri yerlerini satmak yerine, kendileri ya da ortaklıklar kurarak yeni projeler geliştiriyor. Güneşli'de, orta ve küçük ölçekteki yapılar yerlerini nitelikli binalara, A sınıfı ofis binalarına ve karma kullanım fonksiyonların olduğu prestijli projelere bırakıyor. Bu trend devam edecek gibi görünüyor. 


Marka olmayı hedefliyor

Balance Gayrimenkul olarak marka projeler yaratma hedefleri olduğundan söz eden İsmail Çoban bu konuda şu bilgileri veriyor: "Aile olarak güven ve istikrarı kendimize ilke edindik. Gayrimenkul sektörüne girdiğimizde de yatırım kararı verdiğimiz bölgenin getirişinden inşaat kalitemize, tasarımdan çevre düzenlemesine en iyisini ortaya koyacak projeler geliştirmeyi amaçladık. İddiamız gelecek beş yıl içinde sektörde marka olmak. Anlayış olarak her zaman konusunda uzman kadrolar ve paydaşlar ile çalışmayı tercih ediyoruz." 


Para


Geri Dön