18 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü MIPIM 2017'de buluştu!

Gayrimenkul sektörü MIPIM 2017'de buluştu!

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan MIPIM, 14-17 Mart arasında 3 gün boyunca uluslararası yatırımcıları buluşturdu.



Gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM'de SABAH ve Daily Sabah'ın yemeğinde bir araya geldi.


Son yıllarda Türkiye'den büyük ilgi gören ve proje tanıtımları için en önemli adreslerden biri olan MIPIM 2017'nin bu yıl Türkiye için ayrı bir önemi vardı. Fuar alanının girişinde yer alan 685 metrekarelik dev İstanbul çadırında "yaşayan İstanbul maketi" ile birlikte İstanbul'un mega projeleri tanıtıldı. 90 ülkenin yer aldığı fuarda, stant açan 2 bin 600 firma ve binden fazla proje görücüye çıktı. İstanbul çadırı geniş ikili görüşme alanı olarak konumlandırılırken, MIPIM'in 100 büyük yatırımcısı da potansiyel Türk ortaklarıyla bu çadırda buluştu.


FİKİR PLATFORMUMUZ SABAH

Turkuvaz Grubu'nun yayın organları SABAH ve Daily Sabah, MIPIM 2017'de Türk firmalarıyla gelenekselleşen buluşmasını gerçekleştirdi. Fuarın ikinci günü Cannes'daki Martinez Otel'de bir araya gelen sektör temsilcileri, Fransa'da Türkiye'nin tanıtımı için yaptıkları çalışmaları anlattı. Sektör temsilcileri, "Fuarda Türkiye yatırım için doğru adres mesajını verdik. Biz buraya ev satmaya gelmedik. Türkiye ile ilgili oluşan algıyı düzeltmeye geldik. 'Türkiye'ye güvenin, yatırımlarınıza devam edin' diyoruz" diye konuştular. Patronlar, 2 yıldır İstanbul gayrimenkul çadırıyla şehrin imajını daha üst noktalara taşıdıklarını ifade ederek, "MIPIM müdavimi yatırımcıların zihinlerine kazıdığımız bu imajımızı, bu yıl yeni iş kontratlarına çevireceğiz" dedi. Geceye katılan patronlar, "SABAH gayrimenkul sektörünün fikir platformu oldu. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışında sektörümüze yönelik yapılan toplantılar sağlıklı büyümenin sağlanması ve sorunların giderilmesi adına oldukça önemli" mesajı verdi. 80 kişinin katıldığı yemeğin açılışında konuşan SABAH Gazetesi Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz, inşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğuna değinerek, "Sabah Gazetesi olarak sektörün sorunlarını çeşitli organizasyonlar yaparak masaya yatırıyoruz. İstanbul ve Bursa'da gerçekleştirdiğimiz 'Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nı Türkiye genelinde organize edeceğiz. Yaptığımız çalışmalarla inşaat sektörünün entelektüel tarlası olacağız" şeklinde konuştu.


YATIRIM YAPMAYAN PİŞMAN OLUR

SABAH'a davetinden dolayı teşekkür eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise Türkiye'de 14 yıl önce hayali dahi kurulamayan yatırımlar gerçekleştiğini belirterek, Türkiye'nin devler ligine çıktığının altını çizdi. Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Yerli yatırımcılara olan ilgi zaten ülkemizde son derece yüksek. Yatırımcıyı çekme adına siyaset kurumu elinden geleni yapıyor. Hele hele dışarıdan gelecek yabancı yatırımcılara karşı da pozitif bir ayrımcılığın olduğunu çok net olarak söylemeliyim. Bundan sonra da Türkiye'yi izleyen herkes ülkenin büyüdüğünü, güçlendiğini, daha da geliştiğini görecek. Bugünlerde gelip yatırım yapmayanların da pişman olacağını düşünüyorum."


DESTEKLEMEYE DEVAM

Özhaseki, sektörü bundan sonra da desteklemeye devam edeceklerini belirterek, "Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde inşaat sektörünü kurtarıcı sektör olarak görüyoruz. Yüzde 100 milli olduğunu bildiğimiz, içerideki birçok dinamiği harekete geçirecek olan bu sektör sonuna kadar bizim baş tacımız olmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu. Avrupa'nın birçok yerinde inşaat sektörünün durağanlık yaşadığını, Türkiye'de ise hızlanacağını ifade eden Özhaseki, "Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Ama şöyle de bir zaafımız var; günübirlik gelişmelerden çok çabuk etkileniyoruz. Alıcılar, talip olanlar gelişmelere göre bir anda karar verip frene basıp durabiliyor. O zaman da insanların morali bozuluveriyor. Bunları geçici olarak düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde sektörün daha güzel işler yapacağına, Türkiye'yi kurtaracağına inanıyorum" dedi.


MÜTHİŞ YATIRIMLAR YAPILIYOR

Özellikle 2000'li yılların başından itibaren gerçekleştirilen birçok yatırım ve ekonomik hamlenin Türkiye'yi dünyadaki ileri ve gelişen ülkeler sınıfına soktuğunu belirten Özhaseki, "Bizim yaşadığımız travmaları, sıkıntıları, içinde bulunduğumuz ortamdaki bazı dramatik durumları hiçbir ülke yaşamıyor. Biz bunların altından kolayca kalktığımız gibi, önümüze bakıyoruz, bir taraftan da müthiş yatırımlar yapıyoruz" diye konuştu. Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Bir taraftan GSMH ve kişi başına düşen gelirin artması, bir taraftan IMF gibi dış kuruluşlara borçların kalmaması, diğer taraftan da dünyanın durağanlık yaşadığı bir dönemde hala kalkınma hızında önemli yüzdeleri yakalayarak çok büyük oranda ve önemli sayıda yatırım yapmamız da bunların bir göstergesi olsa gerek."


BELİRLEYİCİ SEKTÖR OLACAK

Özhaseki, göstergelerde büyüklüğü ülke ekonomisinin yüzde 7'si gibi gözükse de etki alanı ekonominin yüzde 25'ine ulaşan gayrimenkul sektörünün 250'ye yakın sektörü de etkileyen bir iş grubu olduğunu, bunların hepsinin de Türkiye'de faaliyetlerine hızla devam ettiğini kaydetti. Özhaseki, "Gücü yeten, müthiş organize kabiliyeti olan gerek devlet gerekse özel sektörde çok etkili ve yetkili kurumlarımız var. İnşaat sektörü gelecekte de Türkiye'de belirleyici bir sektör olarak mutlaka damgasını vuracaktır" dedi.


KİMLER KATILDI?

Yemeğe aralarında  TOKİ  Başkanı M. Ergün Turan, Marsilya Başkonsolosu Feriba Duygu Hokkacı Esirgen, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanvekili Ertan Keleş, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Halk GYO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Süleyman Özdil, Halk GYO Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İGA İcra Kurulu Üyesi Hüseyin Keskin, İGA CFO'su Ahmet İlerigelen, Mar Yapı İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Varon, Özyazıcı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özyazıcı, Polat İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, Polat İnşaat Genel Müdürü Kaan Yücel, Satya Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan, Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, JLL Türkiye Genel Müdürü Yonca Aközer, Astaş İş Geliştirme Koordinatörü Matthew Warner, Astaş Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Aşçı, Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu, Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Aşçıoğlu, Gap İnşaat CEO'su Abiş Hopikoğlu, DKY Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Dumankaya, Esas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Kamışlı, HMF Hyundai Asansör CEO'su Hakan Ek, TSKB Genel Müdürü Suat İnce'nin de aralarında olduğu davetliler katıldı.


Sabah


Geri Dön