17 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü referandumdan sonra canlanacak!

Gayrimenkul sektörü referandumdan sonra canlanacak!

Dünya Gazetesi köşe yazarı olan Leyla İlhan bugünkü yazısında gayrimenkul projelerindeki satış stratejilerini anlattı. İlhan, referandumdan sonra gayrimenkul sektöründeki değişimden bahsetti.



Gayrimenkulde hep şu konuşuluyor; doğru proje doğru lokasyon, doğru fiyatlandırma... Bunları bir arada sunan bir projenin ise her koşulda başarılı olacağı söyleniyor. Son dönemde sektöre baktığımızda bu söylemin içi de yavaş yavaş dolmaya başlıyor. Gayrimenkul firmaları yeni bir projeye başlarken artık sadece patronun isteğiyle hareket etmiyor. Projelerinin en hızlı şekilde satılması ya da kiralanması için sahaya iniyorlar. Danışmanlar tutuyorlar, anketler yapıyorlar. Bazen 1-1.5 yıla yakın bir zamanı araştırma sürecine ayırabiliyorlar. Sonuca bakıldığında buna uyarak proje yapanların sektörde ayrıştığı, satış grafiğinin yükseldiği görülüyor. Bu firmalardan AND Gayrimenkul, Anadolu Grubu’nun iştiraki. Şirket ilk gayrimenkul projesi olan AND Kozyatağı ofis projesinde 41 danışmanla çalıştı. Buna bağlı yerli ve yabancı yatırımcının istekleri doğrultusunda proje geliştiren şirket, ofis pazarında boşluk oranlarının arttığı bir dönemde ilk ofis projesinde kısa sürede yüzde 56 doluluk oranlarını yakaladı. Bölge fiyatlarının üstünde bir kiralama yapmasına rağmen AND Kozyatağı, ağırlıkla yabancı firmaların talep gösterdiği bir projeye dönüştü. Kurtköy’de proje yapan Erguvan İnşaat da anketle ilerleme kararı alan şirketlerden. İnternet üzerinden 12 bin kişiyle anket yapan firma, Erguvan Premium projesini anketten topladığı veriler sonucunda hayata geçirdi. Anket sonucuna göre projeye girecek spor alanları, hamam gibi sosyal donatı alanlarını belirledi. Yine ankete bakarak daire büyüklükleri gibi detaylara karar veren şirket, ilk etapta yüzde 35’lik satış rakamını yakaladı. Erguvan İnşaat Genel Müdürü Emre Maraşlı, sadece internet üzerinden anket yapmadıklarını aynı zamanda telefonla da ankete katılanlara geri dönüş yaptıklarını söyledi. Maraşlı, bu anketlerden Türk halkının gayrimenkul hakkında ne kadar bilgili olduğunu daha fazla anladıklarını ifade ederek, “Anket , satış grafiğinin yanı sıra Erguvan Premium projesinin bölgede yüksek bir bilinirlik seviyesini yakalamasını sağladı. Özellikle havacılık sektöründe işlerin düzelmesiyle birlikte kısa zamanda daha yüksek satış rakamlarına ulaşacağız” dedi.


Referandum ve gayrimenkul...


Bu hafta sonu itibariyle Türkiye referanduma gidiyor. Sonuçlarının sektöre yansımaları herkes tarafından merak ediliyor. Refarandum öncesine baktığımızda bu yılın ilk üç çeyreğinde satışa çıkan projerlerin geçen yılın seviyesinde olduğu dikkat çekiyor. Yani gayrimenkulcüler hız kesmedi. Referandum sonrasına dair de şu işaretleri görebiliyoruz: Yapılacağı açıklanan lansmanların sayısının yanı sıra gayrimenkul şirketlerinin programlarına aldığı yatırımlardan yılın genelinde yeni proje lansmanlarının yoğunlaşacağı görülüyor. Bir diğer önemli beklenti ise yabancı yatırımcı konusunda. Özellikle yabancı alıcıların sektöre yeniden dönmesi ve bundan kaynaklı bir canlanma oluşması öngörülüyor. Bir diğer beklenti ise finansal problemleri olan sektörün büyük oyuncularına mali desteğin sürdürülmesi...




Leyla İLHAN/Dünya


Geri Dön