19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sektörü site yarışına girdi!

Gayrimenkul sektörü site yarışına girdi!

Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte, gözü çeperlerden 'merkeze' kayan gayrimenkul sektörü, şehir merkezindeki sitelerle anlaşma sağlamak için birbiriyle yarışıyor.



Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte, gayrimenkul yatırımcılarının gözü şehrin çeperlerinden, 'merkeze' kaydı. Özellikle Etiler, Ulus, Beşiktaş ve Kadıköy'deki eski siteler, bu aralar inşaatçıların yakın markajında. Metrekare fiyatlarının giderek yükseldiği şehir merkezindeki siteleri yıkıp, yeniden yapmak, şehir dışında sıfırdan proje geliştirmekten hem daha karlı, hem daha prestijli. Bu yüzden de inşaatçılar bu sitelerle anlaşabilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Üstelik bu yarış, sadece İstanbul firmalarının tekelinde de değil.


Hafta sonu alışkanlığı oldu


İstanbul'daki devasa kentsel dönüşüm pazarı, Anadolu merkezli gayrimenkul geliştiricilerini de cezbetmiş durumda.  Ankara merkezli Erkanlı Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, bu aralar kentsel dönüşümle yatıp kentsel dönüşümle kalktıklarını belirterek, 'Haftasonları çiçeğimi, çikolatamı alıp, şehir merkezindeki siteleri ziyaret etmek yeni hobim oldu. İki site ile ön anlaşmamızı imzaladık' diyor. Erkanlı ile yeni yatırımları konuştuk...

- Erkanlı Şirketler Grubu hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

Şu anda maden, çevre ve inşaat sektörlerinde varız. Bu yıl ciromuz 100 milyon doları geçecek. Erksan Çevre Teknolojileri ve Atık Yönetimi olarak 260-270 sanayinin işini yapıyoruz. Türkiye'deki büyük sanayinin atıklarını yerinde yöneterek bertarafına kadarki süreci takip ediyoruz. Sabancı, Zorlu, Vestel, Borusan, Şişecam gibi şirketlerle çalıştık. Şu anda çevre anlamında halka açık bir şirket yok Türkiye'de. Biz orta vadede bu şirketi halka açmak istiyoruz.


İlk rüzgar enerjili rezidans


- Geliştirici olarak hedefinizde hangi şehirler var?

İstanbul ve Ankara'yı hedef seçtik. Projelerimizin ağırlığı yüzde 30 Ankara'da, yüzde 70 İstanbul'da olacak. 6-7 ay önce Ankara'da, Çankaya'ya 12 kilometre mesafede olan İncek bölgesinde ilk markalı konut projemizi başlattık. İncek, daha önce imar olmayan, imarın gelmesiyle hızla gelişmeye başlayan bir bölge. TED koleji ve Üniversitesi'nin yanında 80 dönüm arsamız var. İlk etap 115 daire olacak Erkanlı Monza projemize başladık. Ön lansmanla projenin yüzde 60'ını sattık. Toplamda ise 600 konutluk bir proje olacak.


Yüzde 65 prim vaat etti


- Projenin öne çıkan özellikleri var mı?

Ankara tasarım konusunda İstanbul'un gerisinde kaldı, Tasarımıyla ön plana çıkan bir proje hazırladık. Ayrıca Ankara'da ilk defa bir projede rüzgar enerjisini kullandık. Ortak alanların enerjisi, rüzgar ile üretilecek. Bu sayede de aidatlar düşecek. 72 metrekarelik 1+1'lerde 140-150 bin TL'den başladık. Şimdi fiyat 190 bin TL'ye çıktı. Biz ilk girenlere yüzde 65 prim vaad ettik. İnsanlar girerken para kazanacaklarını bilsinler istedik.


'Yeni Çankaya' İncek olacak


- Ankara'da başka projeniz olacak mı yakında?

Biz kendimize hedef olarak incek Bölgesini seçtik. Çünkü Ankara'nın yeni Çankaya'sı İncek olacak. Yeni iyi projeler burada yapılıyor. Çevresinde de pek çok üniversite var. Önümüzdeki günlerde İncek yolu üzerinde ticari bir proje başlatıyoruz. Ofislerin ve bu ofislere hizmet eden yaşam alanlarının olduğu bir proje olacak bu. Yine Bünyamin Derman'la çalıştık. Dolayısıyla yine tasarımın ön planda olacağı bir proje olacak.  Ayrıca yine aynı bölgede 75 dönümlük bir arsada bir villa projesi yapmaya hazırlanıyoruz.


Cezayir pazarından çekildik


- İnşaatta bugüne kadar neler yaptınız?

Şirketi kurduğumda Kuzey Afrika pazarı çok ilgimizi çekti. 2002 yılında Cezayir Pazarına girdik. Fazla firma yoktu. Villalar, çok katlı konut ve iş merkezleri yaptık. 2009'a kadar Cezayir'de kaldık.  Son yıllarda pazarda rekabet yoğunlaştı. Çin mahkum getirerek ucuz iş gücü ile çok ciddi işler almaya başladı. Bu süreçte biz de kendimizi geliştirici olarak konumlandırmaya karar verdik. Ve yurtdışından gelen tekliflere teşekkürler hayır, demeye başladık.


İki siteyle anlaşma yaptık


- İstanbul planlarınızda neler var?

Kentsel dönüşümle yatıp kentsel dönüşümle kalkıyoruz. Hedefimiz şehrin merkezi. İstanbul'un çeperlerinde inşaat yapacaksak eğer İstanbul'un bize ihtiyacı yok. Biz istanbul'a merkezde kente değer katan projeler yapmak için giriyoruz. 

- Nerelere bakıyorsunuz merkezde?

Avrupa yakasında Mecidiyeköy, Fulya, Eyüp Kağıthane, Etiler; Anadolu yakasında Kadıköy, Kartal gibi bölgelerle ilgileniyoruz. Merkezde 2 tane önemli site ile ön anlaşma yaptık. İstanbul'da ilk etapta 1.000 civarında konut yapmayı planlıyoruz.

- Bu kadar proje arasında, nasıl ön plana çıkmayı planlıyorsunuz? 

Biz özel projeler yapmaya geldik. Ve kent içindeki bu özel projeleri ulaşılabilir rakamlara satmayı planlıyoruz.


Şenay KÖŞDERE / Akşam 


Geri Dön