18 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı 2. taksiti ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı 2. taksiti ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor. Vergi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı 2. taksiti ne zaman ödenir?



Gayrimenkul sermaye iradı 2. taksiti ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için ödeniyor. Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ödemeleri için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor. Vergi beyanı tüm kira geliri elde eden taşınmaz mal sahiplerinden değil, istisna bedelinden yüksek gelir elde edilenler tarafından veriliyor.


Vergi de, aynı şekilde istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor.


2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki gayrimenkul sermaye iradı ödeme dönemleri ne zaman?


Gayrimenkul sermaye iradı taksitleri

Verginin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor. Buna göre 1 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin ikinci taksit ödemelerini yapması gerekiyor.


GMSİ rehberi 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön