26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi girişi nasıl yapılır?

Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi girişi nasıl yapılır?

Gayrimenkul sermaye iradı mükellefleri, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyannamelerini verebiliyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi girişi nasıl yapılır?



Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi girişi nasıl yapılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile vatandaşlar beyannamelerini verebiliyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.


Bu Sistem’i kullananların internet üzerinden beyannamesini onaylayıp göndermeleri durumunda tekrar vergi dairesine gidilmesi gerekmiyor.


Onaylayıp gönderilen beyannamede herhangi bir hata yapılması durumunda, bu hatayı düzeltme beyannamesi ile düzelterek tekrar sistem üzerinden göndermek mümkün oluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi girişi nasıl yapılır?


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.


Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da bu sistemden yararlanabilmektedir. Bu bakımdan, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, internet vergi dairesinde hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.


Onaylanan kira beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden yapılabilir. Ayrıca internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilir.


Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Beyannameler vergi dairesine gidilerek elden veya internet ortamında (E-Beyanname Düzenleme Programı) da verilebilir.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemine erişim ve uygulama hakkında detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz. 


Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi nasıl doldurulur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön