26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?

Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?



Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve

hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracı oluyor.


Vergi, bir önceki yıl içerisinde elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Kira gelirinin istisna bedelini aşması halinde vergi ödeniyor.


Gelir, istisna bedelinin altında kalması halinde kira gelir vergisi ödenmiyor. 2015 yılı kira gelir vergisi için istisna bedeli şu şekilde belirleniyor;


- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar, yıllık beyanname veriyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi ne zaman verilir?


Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi, 25 Mart'a kadar veriliyor. Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyannamesi sistemi ile de verilebiliyor.


Kira gelir vergisi nasıl ödenecek?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön