19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2016!

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2016!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak vergilendiriliyor. İşte gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2016..



Gayrimenkul sermaye iradı istisnası 2016!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Buna göre, taşınmazını kiraya veren kimselerin elde ettikleri gelir için GMSİ vergisi ödemeleri gerekiyor. Bu vergiyi istisna sınırından yüksek geliri olan kimseler ödüyor. 2016 yılı gayrimenkul sermaye iradı istisnası oranları şu şekilde;


2016 yılı için konut kira geliri vergisi istisna tutarı 3 bin 600 TL oldu. İşyeri için istisna sınırı 29 bin TL olarak belirlendi. Buna göre 2015 yılı içerisinde bu bedelin üstünde gelir elde eden kimselerin beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Ödemeler vergi dairesinde gerçekleşiyor.


İlk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.



Kira gelir vergisi taksitleri 2016!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön