19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı kaç taksitte ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı kaç taksitte ödenir?

Mesken ve işyeri taşınmazlarını kiraya verenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi Gayrimenkul Sermaye İradı olarak tanımlanıyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir? Gayrimenkul sermaye iradı kaç taksitte ödenir?



Gayrimenkul sermaye iradı kaç taksitte ödenir?

Mesken ve işyeri taşınmazlarını kiraya verenlerin ödemekle yükümlü olduğu vergi Gayrimenkul Sermaye İradı olarak tanımlanıyor. Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı ödemeleri için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor.


Gayrimenkul sermaye iradı için her sene istisna bedeli belirleniyor. Beyanname yalnız istisna bedelinden yüksek gelir elde eden gayrimenkul sahipleri tarafından veriliyor. Buna bağlı olarak vergi de, aynı şekilde istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler tarafından ödeniyor.


Gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi için istisna sınırı mesken ve işyerleri için ayrı ayrı tespit ediliyor.


Meskenlerin gayrimenkul sermaye iradı..

2013 yılı boyunca mesken kiralamalarından 3.200 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


İşyerlerinin gayrimenkul sermaye iradı..

2013 yılı boyunca elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 26.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Peki gayrimenkul sermaye iradı ödemeleri nasıl yapılır? Gayrimenkul sermaye iradı kaç taksitte ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı, yılda iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


GMSİ beyanı 2014!



Geri Dön