26 / 04 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi!

Gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi!

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi, belli bir istisnadan yüksek geliri olanlar tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, 2015 yılı için gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi ne zaman?



Gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi!

Gelir Vergisi Kanunu 70. maddesi gereğince; bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradı vergisi, belli bir istisnadan yüksek geliri olanlar tarafından senede iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Bir diğer ifade ile 1 takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını aşanlar, İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını aşanlar vergi mükellefi oluyor.


2015 yılı istisna sınırları:

Meskenlerde: 2014 yılı için 3.300 TL

İşyerlerinde: 2014 yılı için 27.000 TL


Bu sınırlardan yüksek kira gelirleri olan kimseler Mart ayında öncelikle beyannamelerini vererek 1. taksitlerini ödedi. İkinci taksit ödemeleri ise 1 Temmuz itibari ile başladı. Peki, gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi ne zaman?


Gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi..

Gayrimenkul sermaye iradı son ödeme tarihi, 31 Temmuz 2015 olup, bu tarihe kadar mükelleflerin kalan borcunu ödemesi gerekiyor.


2015 yılı içinde ev veya işyerini kiraya verenler ise 2016 yılı içerisinde vergilendiriliyor. Bu vergilendirmede de öncelikle istisna sınırı belirlenecek. 


Akabinde 2016 Mart ayı itibari ile beyanname ve ilk taksitler verilmeye başlanacak.



Gayrimenkul sermaye iradı ek föy nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön