29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi ne zaman ödenir?

Gayrimenkul sermaye iradı vergisi ne zaman ödenir?

Kira gelir vergisi olarak da bilinen gayrimenkul sermaye iradı, mesken ve işyeri kiralamaları için ödeniyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı nasıl ödenir? Gayrimenkul sermaye iradı vergisi ne zaman ödenir?



Gayrimenkul sermaye iradı vergisi ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, bazı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) oluyor.


Gayrimenkul sermaye iradı, kira gelir vergisi olarak da biliniyor. Gayrimenkul sermaye iradı, bir önceki sene içerisinde elde edilen mesken ve işyeri kiralamaları için ödeniyor. 


GMSİ vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Beyannameyi dönemin istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler veriyor.


İstasna bedeli ise, işyeri ve meskenlerde farklı tutarda tespit ediliyor. 2013 yılında elde edilen kira gelirleri için bu sene istisna bedeli meskenlerde 3.200 TL; işyerinde ise 26.000 TL olarak tespit edildi.


Bu tutarların üstünde gelir elde edenler, Mart ayında beyanname verdi. Gayrimenkul sermaye iradı vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, gayrimenkul sermaye iradı vergisi ne zaman ödenir?


Gayrimenkul sermaye iradı iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin beyannamesinin Mart ayında verildiğini yukarıda belirtmiştik. Vergi ödemelerinin ilk taksiti de Mart ayı içerisinde yapılyor. İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödeniyor.


Gayrimenkul sermaye iradı ödeme yerleri..

1.Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

2.Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

3.Tahsile yetkili banka şubeleri.


Gayrimenkul sermaye iradı nasıl vergilendirilir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön