20 / 04 / 2024

Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği çalışmalarında sona gelindi!

Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği çalışmalarında sona gelindi!

SPK Başkanı Ertaş: "Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği üzerinde yürütülen çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Haziranda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz" dedi.



Yatırımcılar, düzenlemelerinde son aşamaya gelinen gayrimenkul sertifikaları ile büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek.


Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları haziran ayında yayınlanması beklenen tebliğ ile sektör paydaşlarının ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacak.


Uygulama ile vatandaşların, devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilmeleri ve bu sertifikalardan gerekli miktarda almaları durumunda inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümüne sahip olabilmelerinin yolu açılıyor.


Konuyla ilgili AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirterek, böylece yatırımcıların değer artış kazançlarına ortak olabileceklerini söyledi.


Ertaş, 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan "Gayrimenkul sertifikası modelinin hayata geçirilmesi" konulu eylemde, kentsel dönüşüm alanlarında hakların devredilmesine imkan sağlayacak şekilde gayrimenkul sertifikası modelinin geliştirilmesine yönelik mevzuat çalışmalarının Kurul tarafından gerçekleştirileceğinin açıklandığını anımsattı.


Eylemden sorumlu kuruluş olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının başkanlığında başta Belediyeler Birliği,  TOKİ  ve İller Bankası olmak üzere eylemle ilgili kurum ve kuruluşlarla son iki aydır yaptıkları toplantılar sonucunda mevcut Gayrimenkul Sertifikaları Tebliğinde çeşitli değişikliklerin yapılmasına karar verildiğini aktaran Ertaş, bu kapsamda kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları için tebliğde ayrı bir bölüm açıldığını, yapılacak ihraçlara ve ihraççılara ilişkin özel hükümlerin düzenlendiğini dile getirdi.


Ertaş, ayrıca tebliğin özel sektör kuruluşları tarafından da yoğun olarak kullanılmasını teşvik edecek diğer önerilerin de bu değişiklik kapsamında Kurulca dikkate alındığını ifade etti.


Tebliğ haziran ayında yürürlüğe girecek

SPK Başkanı Ertaş, tebliğin tamamı üzerinde yürütülen çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ve haziranda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.


Yeni düzenlemelerle birlikte hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, hem de TOKİ gibi kuruluşların kolaylıkla ve özel düzenlemelerle Gayrimenkul Sertifikası ihraç edebileceğini aktaran Ertaş, "Belediyeler özelinde durumu değerlendirdiğimizde SPK mevzuatında belediyelerin ihraççı olabilmelerinin önünde bir engel bulunmamakla birlikte, belediyelerin kendi mevzuatları açısından gerekli ihraç yetkisine sahip olabilmeleri için yasal değişiklik yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu mevzuat değişikliklerinin de yapılması ile birlikte belediyeler de hukuken ihraç yapabilecek konuma gelebilecek." şeklinde konuştu.


Ertaş, ilgili düzenlemeler çerçevesinde tahvil, bono, hisse senedi ve kira sertifikası ihraçlarında olduğu gibi gayrimenkul sertifikalarının da yurt içinde ve/veya yurt dışında tüm yatırımcılara satılabileceğini dile getirdi.


Özellikle yurt dışı uygulamalarına bakıldığında bu tür ihraçların faize duyarlı Körfez sermayesi gibi büyük kurumsal yatırımcıların ilgisini daha çok çektiğini vurgulayan Ertaş, son yıllarda özellikle Körfez bölgesi yatırımcılarının Türkiye'deki kurumsal konut ve diğer gayrimenkul projelerine yoğun bir ilgi gösterdiğini, bu düzenleme ile hem yurt içi yatırımcıların hem de küresel yatırımcıların gayrimenkul projelerine daha erken aşamada yatırım yaparak oluşacak değer artış kazançlarına ortak olabileceğini ifade etti.


"İhraçların milyarlık projeler olması muhtemel"

Ertaş, ihracın büyüklüğü ile ilgili bu aşamada tahminde bulunarak bir beklenti oluşturmanın doğru olmayabileceğini söyledi.


"Ancak kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projelerin büyüklüğü dikkate alındığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ya da TOKİ gibi kuruluşlarımızın öncülüğünde gerçekleşecek ihraçların milyonlar hatta milyarlık projeler olması muhtemel" diyen Ertaş, ayrıca, başarılı ilk uygulamalar ve modelin öngörüldüğü şekilde ilerlemesi durumunda özel sektörün de ilgisinin bu alana kaymasını ve ihraçların artarak devam edeceği bir sürecin sürpriz olmaması gerektiğini dile getirdi.


Ertaş, belediyelerin kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizerek, sözlerine şöyle devam etti:


"Dolayısıyla gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm sürecine ilave edilmesi ile birlikte bu imkandan yararlanmak isteyecek çok sayıda belediyemizin olacağını tahmin ediyoruz. Daha önce görüştüğümüz, fikir alış verişinde bulunduğumuz belediyelerimiz bu ilgilerini ve önerilerini bizimle paylaştılar."


AA



Haber Milliyet'te şöyle yer aldı;


Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenlerin, inşa edilecek projelerin finansmanında kullanmak üzere ihraç edecekleri menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları, haziranda yayınlanması beklenen tebliğle sektör paydaşları ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacak. Uygulamayla vatandaşların, devlet güvencesindeki konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilmeleri ve bu sertifikalardan gerekli miktarda almaları durumunda inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümüne sahip olabilmelerinin yolu açılıyor.


Düzenleme yapıldı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirtti. Ertaş, gayrimenkul sertifikasının hayata geçirilmesine ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başkanlığında Belediyeler Birliği, TOKİ ve İller Bankası gibi eylemle ilgili kurum ve kuruluşlarla toplantılar yaptıklarını, sonucunda mevcut Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’nde değişiklikler yapılmasına karar verildiğini aktardı.


Tebliğin tamamına ilişkin çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığını kaydeden Ertaş, haziranda Resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Yeni düzenlemelerle hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hem de TOKİ gibi kuruluşların “gayrimenkul sertifikası” ihraç edebileceğine değinen Ertaş, belediyelerin ise kendi mevzuatları açısından ihraç yetkisine sahip olabilmelerine yönelik yasal değişiklik yapılacağını ifade etti. 


Ertaş, düzenlemelerle tahvil, bono, hisse senedi ve kira sertifikasında olduğu gibi gayrimenkul sertifikalarının da yurt içi ve yurt dışında tüm yatırımcılara satılabileceğini dile getirdi. SPK Başkanı, ihracın büyüklüğüne ilişkin de “Kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerin büyüklüğü dikkate alındığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ya da TOKİ gibi kuruluşların öncülüğünde gerçekleşecek ihraçların milyonlar, hatta milyarlık projeler olması muhtemel” dedi.



Milliyet 



Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Metrekare bazında ev satışına sayılı günler kaldı. SPK, gayrimenkul sertifikası tebliğini Haziran’da yürürlüğe koymayı hedefliyor. Vatandaşlar yeni finansal enstrümanla konut ve dönüşüm projelerinin sertifikalarını alarak, kazanca ortak olabilecek. İsteyen de ev alacak.


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gayrimenkul sertifikaları için son aşamaya geldi. Konut projelerindeki daireleri metrekare metrekare satışa açmanın yolunu açacak gayrimenkul sertifikalarının Haziran ayında yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Böylece hem yerli hem de küresel yatırımcılar gayrimenkul projelerine daha erken aşamada yatırım yaparak oluşacak değer artışından kazanç sağlayabilecek.


Kentsel dönüşüm eklendi


Gayrimenkul sertifikaları, 1995 yılından sonra rafa kaldırıldıktan sonra 2013 yılında yeniden gündeme geldi. SPK, Mart 2013’te ‘Gayrimenkul Sertifikalarının İhracına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı’nı ardından da Temmuz 2013’te ‘Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’ni yayımlamıştı. 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı’nda “Gayrimenkul sertifikası modelinin hayata geçirilmesi”nin yer alması üzerine SPK, mevcut tebliğ üzerinde yeniden çalıştı. Yeni tebliğdeki en büyük değişiklik, kentsel dönüşüm projelerinin de sisteme dahil edilmesi oldu.


Belediyeler de yapacak


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başkanlığında başta Belediyeler Birliği, TOKİ ve İller Bankası olmak üzere eylemle ilgili kurum ve kuruluşlarla son iki aydır yaptıkları toplantılar sonucunda mevcut Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’nde çeşitli değişikliklerin yapılmasına karar verildiğini aktardı. Ertaş, bu kapsamda kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları için tebliğde ayrı bir bölüm açıldığını belirtti. Ertaş, ayrıca tebliğin özel sektör kuruluşları tarafından da yoğun olarak kullanılmasını teşvik edecek diğer önerilerin de dikkate alındığını ifade etti.


SPK Başkanı Ertaş, tebliğin tamamı üzerinde yürütülen çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ve Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Yeni düzenlemelerle birlikte hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, hem de TOKİ gibi kuruluşların kolaylıkla ve özel düzenlemelerle Gayrimenkul Sertifikası ihraç edebileceğini aktaran Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini ifade etti. Belediyelerin kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Ertaş, “Dolayısıyla gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm sürecine ilave edilmesi ile birlikte bu imkandan yararlanmak isteyecek çok sayıda belediyemizin olacağını tahmin ediyoruz”dedi.


İsteyene ev isteyene prim


Gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcılar devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilecek.


Sertifika bir metrekarelik bile olabilecek.


Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek.


Projeler prim yaptıkça, sertifikanın değeri artacak.


Proje bittiğinde işlemden çekilecek.


Bundan sonra sonra sertifika sahipleri isterlerse sertikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak.


İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek.


Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.


Milyar liralık ihraç olabilir


SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, ihracın büyüklüğü ile ilgili, “Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projelerin büyüklüğü dikkate alındığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ya da TOKİ gibi kuruluşlarımızın öncülüğünde gerçekleşecek ihraçların milyonlar hatta milyarlık projeler olması muhtemel” dedi. Ertaş, başarılı ilk uygulamaların ilerlemesi durumunda özel sektörün de ilgisinin bu alana kaymasını ve ihraçların artarak devam edeceği bir sürecin sürpriz olmaması gerektiğini dile getirdi.


Körfez’in sertikafaya ilgisi var


Gayrimenkul sertifikalarının yurt içinde ve yurt dışında tüm yatırımcılara satılabileceğini kaydeden SPK Başkanı Ertaş, yurt dışı uygulamalarına bakıldığında bu tür ihraçların faize duyarlı Körfez sermayesi gibi büyük kurumsal yatırımcıların ilgisini daha çok çektiğini vurguladı. Ertaş, son yıllarda özellikle Körfez bölgesi yatırımcılarının Türkiye’deki kurumsal konut ve diğer gayrimenkul projelerine yoğun bir ilgi gösterdiğini hatırlattı.


Vatan


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


YATIRIMCILAR, düzenlemelerinde son aşamaya gelinen gayrimenkul sertifikaları ile büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek.


Belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymet olan gayrimenkul sertifikaları haziran ayında yayınlanması beklenen tebliğ ile sektör paydaşlarının ve yatırımcıların beklediği düzenlemeye kavuşacak. 


Uygulama ile vatandaşların, devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilmeleri ve bu sertifikalardan gerekli miktarda almaları durumunda inşa edilen gayrimenkulün bağımsız bir bölümüne sahip olabilmelerinin yolu açılıyor. 


Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirterek, böylece yatırımcıların değer artış kazançlarına ortak olabileceklerini söyledi. SPK Başkanı Ertaş, tebliğin tamamı üzerinde yürütülen çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ve haziranda Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.   


Hürriyet 




Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Yatırımcılar, düzenlemelerinde son aşamaya gelinen gayrimenkul sertifikaları ile büyük gayrimenkul ya da kentsel dönüşüm projelerine yatırım yaparak bu alandaki kazançlara ortak olabilecek. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini belirtti. SPK Başkanı Ertaş, kentsel dönüşüm projelerinde ihraç edilecek sertifikalar için Tebliğ'de ayrı bir bölüm açıldığını ve yapılacak ihraçlara ilişkin özel hükümler düzenlendiğini belirtti. 



Karar


Geri Dön