19 / 04 / 2024

Gayrimenkul sertifikası dönemi başladı!

Gayrimenkul sertifikası dönemi başladı!

Türkiye’de ilk kez TOKİ öncülüğünde Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikası sistemi basın toplantısı ile tanıtıldı.



Türkiye’de ilk kez  TOKİ  öncülüğünde Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikası sistemi basın toplantısı ile tanıtıldı. 


TOKİ Başkanı Turan:

"İdaremizin öncülüğünde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikasıyla yeni bir modeli uygulamaya koyuyoruz"

"Yeni bir finansal yatırım aracı olan gayrimenkul sertifikası, yerli ve yabancı yatırımcıların yanı sıra küçük birikimlerle yatırım yapmak isteyen veya konut edinmek isteyen vatandaşlarımızı da cesaretlendirecek"


Türkiye’de ilk kez TOKİ öncülüğünde Makro İnşaat’ın Park Mavera 3 projesinde uygulanacak gayrimenkul sertifikası sistemi düzenlenen bir toplantıyla tanıtıldı.


TOKİ Başkanı Turan, toplantıda yaptığı konuşmada, bugün Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde gayrimenkul sertifikası ihraç edilmesi konusunda ilk adımı attıklarını ifade etti.


TOKİ öncülüğünde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikasıyla yeni bir modeli uygulamaya koyduklarını belirten Turan, piyasalar için yeni bir finansal yatırım aracı olan gayrimenkul sertifikasının yerli ve yabancı yatırımcıların yanı sıra küçük birikimlerle yatırım yapmak isteyen veya konut edinmek isteyen vatandaşları da cesaretlendireceğini söyledi.


Turan, gayrimenkul sertifikasının farklı gelir gruplarını aynı projeye yatırım yapabilir noktaya getirdiğini, diğer bir ifadeyle tüm gelir gruplarını aynı yatırım ortamında buluşturduğunu vurguladı.


TOKİ’nin gelir paylaşımı modelini geliştirerek ve başarıyla uygulayarak son 14 yıl içinde iştirak şirketleriyle birlikte yaklaşık 110 bin konut ürettiği bilgisini veren Turan, TOKİ’nin bu tecrübesinin gayrimenkul sertifikası modelinin altyapısında bulunduğunu dile getirdi.


Turan, gayrimenkul sertifikası sisteminin kendileri açısından gelir paylaşımı modelinin bir adım daha ötesine geçerek, küçük yatırımcılara da imkan veren yeni bir finansal araç olduğuna işaret etti.


"TOKİ garantör kuruluş"


TOKİ’nin öncülüğünde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikasının ilk uygulamasının Başakşehir’deki Park Mavera 3 Projesi ile başladığını aktaran Turan, “Bu projenin tamamlanmasında TOKİ garantör kuruluştur. Diğer bir ifadeyle proje inşaatının tamamlanmasını TOKİ olarak teminat altına alıyoruz.” dedi.

Bu yatırımın Başakşehir’de TOKİ’ye ait yaklaşık 50 bin metrekarelik bir arsa üzerinde gerçekleştiğini anlatan Turan, gelir paylaşımı modeliyle ihale edilerek Makro İnşaat tarafından yürütülen Park Mavera 3 projesinin inşaat çalışmalarının şubat ayında başladığını aktardı.


Kurumsal veya bireysel tüm yatırımcıların projeye, satışa çıkacağı tarihten itibaren alacakları pay oranında ortak olabileceğini bildiren Turan, şunları kaydetti:


“İnşaatın tamamlanacağı süre olan 36 ayın sonunda, isterlerse sertifikalarını borsa üzerinden nakde dönüştürebilecekler. Konut için yeterli sertifikaya sahip olanlar ise arzu ederlerse seçtikleri daireye tümüyle sahip olabilecekler. İnşaatının tamamlanmasının garantörü TOKİ olduğu gibi, yatırımcı hakları açısından da proje SPK’nın denetimi altında olacaktır. Ayrıca projeye ilişkin her türlü gelişmeler Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirilecek ve tam şeffaflık sağlanacaktır.”


"Piyasalara yeni bir soluk getirecek"


Türkiye’de inşaat ve konut sektörünün nitelik olarak gelişirken, nicelik olarak günden güne büyüdüğüne dikkati çeken Turan, geçen yıl 1 milyon 341 bin konut satıldığını, bunun ülke tarihinde bir rekor olduğunu ifade etti.


Son 4 yılda el değiştirenlerle birlikte satılan toplam konut sayısının da 5 milyona yaklaştığını aktaran Turan, “Görüleceği üzere konut sektörü büyük bir hacme sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin her yıl 700 binin üzerinde konut üretmeye ihtiyacı vardır. Kentsel yenilemeler de düşünüldüğünde 7 milyona yakın konutun yenilenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla sektörümüz, başta kentsel dönüşüm projeleri olmak üzere, sahip olduğu potansiyel ve gayrimenkul sertifikasıyla birlikte yeni yatırım fırsatları sunacaktır.” diye konuştu.


Turan, gayrimenkul sertifikasının konut sektörü başta olmak üzere piyasalara yeni bir soluk getireceğine ve burada yakalanan başarıyla gayrimenkul yatırım ortaklıkları ve diğer aktörler nezdinde de ilgi göreceğine inandığını ifade etti.


"Projelere finansman sağlamak kolaylaşacak"


Vakıf Yatırım Genel Müdürü Kemal Şahin ise Vakıfbank Grubu olarak gayrimenkul sektörüne ve sermaye piyasalarına yeni bir soluk kazandıracak gayrimenkul sertifikası modeline katkı sunmaktan ve ilk halka arza aracılık yapmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.


TOKİ ile çıktıkları bu yolculuğun, özel sektör inşaat projelerinin finansmanında ve büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesinde önemli bir araç olacağına inandığını belirten Şahin, bu modelin küçük yatırımcıların tasarruf alışkanlıklarını değiştireceğini, tasarrufa teşvik edeceğini ve aynı zamanda sermaye piyasalarını derinleştireceğini dile getirdi.


Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan da gayrimenkul sertifikasının ilk uygulamasını TOKİ ile gelir paylaşımı ortaklık modeliyle hayata geçirdikleri Park Mavera 3 projesinde gerçekleştireceklerini söyledi.


Başakşehir'de yer alan ve inşaatına şubat ayında başladıkları projenin 723 daire ve 31 cadde mağazasından oluştuğu bilgisini veren Uyan, gayrimenkul sertifikası ile daire alacak birikimi bulunmayan vatandaşların bu projenin ve bölgenin geleceğine bugünden yatırım ortağı olmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.


Uyan, sertifikanın inşaat sektörüne de büyük hareket getireceğini belirterek, gayrimenkul sertifikasıyla satışa çıkarılan gayrimenkul projesinin finansman kaynağını sağlamanın daha da kolaylaşacağını ifade etti.


Ercan Uyan, Park Mavera 3 projesinin belli bir kısmının gayrimenkul sertifikası modeline dahil edileceğini açıkladı.


TOKİ Haber 




Geri Dön