24 / 04 / 2024

Gayrimenkul vergileri için vergi denetim sistemi kurulacak!

Gayrimenkul vergileri için vergi denetim sistemi kurulacak!

Kayıt dışı ekonominin GSYH’ya oranının azaltılması amacıyla hazırlanan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı Planı (2015-2017) gereğince; gayrimenkul vergileri için vergi denetim sistemi kurulacak...



Gayrimenkul vergileri için vergi denetim sistemi kurulacak!

Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı (2015-2017) Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı.


Kayıt dışı ekonominin GSYH’ya oranının azaltılması amacıyla hazırlanan Eylem Planı gereğince; gayrimenkul vergileri için vergi denetim sistemi kurulacak.


Şubat 2015 -Aralık 2016


Gayrimenkullerin rayiç bedel üzerinden işlem görmesini sağlamak amacıyla, kurumlar arası işbirliği yapılarak gerekli hukukî ve idarî alt yapı oluşturulacak, ilgili kurumlardan ihtiyaç duyulan veriler temin edilerek, sektöre yönelik etkin bir analiz ve vergi denetim sistemi kurulacaktır.


İnşaat sektöründeki faaliyetlerin imalat aşamasından nihai kullanıcıya teslime kadar geçen süreçteki tüm aşamalar gözden geçirilecek, elde edilen bulgular çerçevesinde sektördeki kayıt dışılığın önüne geçilmesi için gereken düzenlemeler yapılacaktır.


İnşaat sektöründe, projenin ilgili idarece onaylanmasından itibaren takip edilmesine yönelik gerekli sistem ve teknik altyapı oluşturulacaktır


Şubat 2015 - Aralık 2017


Kurumlar arası veri paylaşımının geliştirilmesi ve uygulamada ortaya çıkan sorunların giderilmesi amacıyla; koordinasyon, yasal altyapı hazırlama, veri erişim altyapısı oluşturma, yazılım geliştirme ve veri standardizasyonu faaliyetleri icra edilecektir.


Dünya Bankası ile 2008 yılında yapılan ikraz anlaşmasının sürdürülmesi ve uluslararası iyi uygulamaların takibi, değer bilgi bankasının kurulması yönünde faaliyetler yürütülmesi, emlak vergisine esas değerin diğer kamusal ihtiyaçlara da cevap verecek şekilde, piyasa değeri bazlı olarak belirleneceği “toplu değerleme” sistemine yönelik kapasite geliştirme ve politika oluşturma altyapı çalışmalarının yapılması ve gayrimenkul değerleme için yasal altlık oluşturulması yönünde çalışmalar yapılacaktır.


Kayıt dışı ekonomiyle mücadele stratejisi eylem planı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön