16 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırım fonları 10 milyar liraya ulaşabilir!

Gayrimenkul yatırım fonları 10 milyar liraya ulaşabilir!

“Bir Yıldız Doğuyor - Yepyeni bir varlık sınıfı: Gayrimenkul yatırım fonları” toplantısı gayrimenkul ve finans sektörü temsilcilerinin katılımıyla Sabancı Center’da yapıldı.



“Bir Yıldız Doğuyor - Yepyeni bir varlık sınıfı: Gayrimenkul yatırım fonları” toplantısı gayrimenkul ve finans sektörü temsilcilerinin katılımıyla Sabancı Center’da yapıldı. AK Portföy’ün düzenlediği organizasyonda yeni regülasyon ile birlikte kurulmasının önü açılan Gayrimenkul Yatırım Fonları çeşitli başlıklarda ele alındı.

 

Bloomberg TV haber Koordinatörü Cüneyt Başaran’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele; AK Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, AMSTAR Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal, PwC Partneri Avukat Umurcan Gago, ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım panelist olarak katıldılar. SPK Daire Başkanı Esra Ada Vural’da konuklar arasındaydı.

 

10 milyar liraya ulaşabilir

 

Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler açılış konuşmasında, gayrimenkul’ün bir varlık sınıfı olarak Türkiye’de oldukça talep görmesine karşın, buna dayalı finansal ürünlerin yeterli olmadığına  dikkat çekti. Keler konuşmasında, “Gayrimenkul tıpkı altın gibi hane halkınının yatırım geleneğinin önemli bir parçası. Ancak her enstrümanda olduğu gibi gayrimenkule yatırım yapmak da ciddi bir uzmanlık gerektiriyor.  Portföy yönetim şirketlerinin yatırım tecrubesi ile gayrimenkul sektörünün fırsatlarını birleştiren yepyeni bir varlık sınıfı geliyor. Toplantıya “Bir yıldız doğuyor” başlığı vermemizin ana nedenlerinden biri de bu. Gayrimenkul yatırım fonlarının birkaç yılda 10 milyar TL’ye ulaşması beklediğimiz bir olasılık” dedi.

 

Konuşmasında, gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin düzenlemelere yer veren SPK Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, Yeni Sermaye Piyasası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi sonrası dönemde İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi kapsamında dünya piyasalarında yer alan finansal enstrümanların ülkemizde de yatırımcıların ve ihraççıların kullanımına sunulduğunu, gayrimenkul yatırım fonlarının uluslararası yatırımcılar da dahil birçok farklı kesimden yatırımcılar için cazip bir yatırım alternatifi olduğunu belirterek portföy yönetim sektöründe yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesi sonrası yakalanan ivmenin artarak sermaye piyasalarının büyümesine önemli katkı sağlayacağını vurguladı. 

 

“Gayrimenkul pazarı yeniden şekilleniyor”

 

Türkiye Gayrimenkul piyasasının genel görünümü  fırsatlar ve beklentiler, Global Gayrimenkul piyasası, Gayrimenkul yatırım fonlarını regülasyonunun değerlendirilmesi, Gayrimenkul yatırım fonlarında değerleme esasları konularının  konuşulduğu toplantıda : AMSTAR Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı Zafer Baysal global bakış açısıyla Türkiye gayrimenkul piyasasının gelişimini  ve beklentilerini değerlendirdi. Konuşmasında Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan fonların sayısının artmasının  ülkenin daha fazla yatırımcı çeker hale gelmesini sağlayacağını  belirtti.

 

110 milyar dolar yabancı yatırım

 

Türkiye gayrimenkul piyasasında öne çıkan gelişmelere ilişkin olarak  JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş ‘’Gayrimenkul pazarı yeniden şekilleniyor. İstanbul Başa Koşuyor. Ticari gayrimenkul piyasasi genel degerlendirmesine baktığımızda Türkiye son 10 yılda 110 milyar doların üzerinde doğrudan yabancı yatırımcı çekmeyi başardı. Yatırım yapılan sektörüler içinde gayrimenkulün payının artmakta olduğunu görüyoruz. Türkiye gayrimenkul pazarında aktif olan yabancı şirketlerin yatırımlara devam etmelerinin yanı sıra, Merkezi ve Doğu Avrupa’nın önde gelen ticari gayrimenkul geliştiricisi yatırımcıların pazara giriş yapıyor olması da söz konusu gelişime örnek olarak gösterilebilir. 

 

JLL 2015 Sınır Ötesi Perakende Çekicilik Endeksi’ne göre, İstanbul Avrupa’da Londra, Paris, Moskova, Milano, Madrid ve Roma’dan sonra çekim gücü en yüksek 7. pazar konumundadır. İstanbul’un modern alışveriş merkezi stokundan, kentin simgelerinden ve avantajlı nüfus yapısından etkilenen ve İstanbul’u Avrupa pazarına açılan kapı olarak gören perakendecilerin sayısı her geçen gün artmaktadır.’’ değerlendirmesini yaptı.

 

“Hem kurumsal hem bireysel yatırımcılar için avantajlı”

 

Yepyeni  bir varlık sınıfı olan  gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin  regülasyonu değerlendiren  PwC Türkiye Varlık Yönetimi Sektöründen Sorumlu Şirket Ortağı Umurcan Gago “Gayrimenkul Yatırım Fonlarına ilişkin mevzuatımızı uluslararası uygulamalara uygun bir şekilde, Yatırımcı Sözleşmesi’nde yatırımcıların farklı ihtiyaçlarına göre ürünü şekillendirme özgürlüğü sağlandığı için oldukça başarılı buluyorum. Sanırım tam bu nedenle, mevzuatın çıktığı bu ilk 11 aylık sürede özellikle uluslararası yatırımcılara bu ürünü tanıtmakta zorlanmadık.”dedi

 

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği Başkanı Bekir Yener Yıldırım ise Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın gayrimenkul piyasasında profesyonelliği artıracağını vurguladı.  Yıldırım sözlerini “Bu fonlarla kurumsal yatırımcılar riski dağıtabileceği alternatif bir araca sahip olacaklar. Bireysel yatırımcılar ise vergi avantajından da yararlanarak çok büyük gayrimenkullere küçük tutarlarla yatırım yapabilecek. Üstelik tüm bu sistem AK Portföy örneğinde olduğu gibi finansal piyasaların hızı ve verimliliği içinde, devlet güvencesinde kurumsal olarak işleyecek.

 

Gayrimenkul yatırım fonlarının gelişmeye ve portföylerinin artmasıyla birlikte değerleme sektörü ile gayrimenkul yönetimi ve diğer hizmetleri alanlarında da önemli gelir ve iş hacmi beklenmesi olağandır” şeklinde sürdürdü.


Milliyet


Geri Dön