19 / 04 / 2024

Gayrimenkul yatırım fonlarına ilgi artıyor!

Gayrimenkul yatırım fonlarına ilgi artıyor!

GYODER Başkan Yardımcısı Sur, SOYAK Holding CEO’su Çamlıbel, gayrimenkul yatırım danışmanları Ergin ve Bingöl ile gayrimenkul portföy yönetim şirketi EYG’yi aldı. Şirketin yeni adı pastayı paylaşma anlamına gelen RE-PIE oldu.



GYODER Başkan Yardımcısı Sur, SOYAK Holding CEO’su Çamlıbel, gayrimenkul yatırım danışmanları Ergin ve Bingöl ile gayrimenkul portföy yönetim şirketi EYG’yi aldı. Şirketin yeni adı pastayı paylaşma anlamına gelen RE-PIE oldu.


Gayrimenkul yatırım fonlarına (GYF) ilgi artıyor. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Sur, SOYAK Holding CEO’su Emre Çamlıbel, uluslararası birçok şirkete gayrimenkul yatırım danışmanlığı yapan Mehmet Ali Ergin ve Caner Bingöl gayrimenkul portföy yönetim şirketi (GPYŞ) EYG’yi satın aldı. Yeni adı pastayı paylaşmak anlamına gelen RE-PIE olan şirketin genel müdürlüğüne sermaye piyasalarının deneyimli isimlerinden Hasan Bayhan getirildi.


4 ÇEŞİT FON KURACAK

RE-PIE GPYŞ oluşturacağı nitelikli portföylerden sağlanan kira gelirleri ve alım-satım kazançları ile yatırımcısına kazandırırken, gayrimenkul sektörüne yeni kaynak ve fonlama imkânları sağlayıp yeni yatırımların hayata geçmesine fırsat tanımayı hedefliyor. REPIE GPYŞ ilk aşamada 4 çeşit fon kurmayı planlıyor. Bunlar, markalı konut projelerinden toplu ve iskontolu konut alıp perakende olarak satmayı amaçlayan Markalı Konut Fonu; görece yüksek kira getiri oranlarına sahip ticari gayrimenkullerden oluşan Kira Fonu; arsa-arazi alıp satmayı planlayan Arsa Fonu ve yatırımcı ihtiyaçlarına göre kurulabilecek Kişiye/Kuruma/Aileye Özel Terzi işi Fonlar.


1 MİLYAR DOLARLIK PAZAR OLUŞACAK

RE-PIE üst yönetimi, gayrimenkul yatırım fonu pazarının 2016 yılından itibaren hızla gelişmesini öngörüyor. Global gayrimenkul yatırım ortaklığı piyasasındaki Türkiye payının yüzde 1 civarında olduğunu ifade eden şirket bu oran yakalanırsa 1 milyar dolarlık pazarın ortaya çıkacağını ancak gayrimenkul yatırım fonlarının piyasa riskine maruz kalmamaları ve daha güçlü vergi avantajları nedeniyle orta vadede 5 milyar dolarlık bir pazar olabileceğini öngörüyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) gayrimenkul yatırım fonları kurulmasına 2014 yılında izin vermişti.


VERGİ AVANTAJI VAR

Gayrimenkul yatırım fonu (GYF) üzerinden gayrimenkul yatırımı yapan yatırımcılar için ciddi vergi avantajı var. Şahıs ve şirketler üzerinden kira gelir vergisi ve alım-satım kazanç vergisi yüzde 34-35 civarında seyir ederken; fon yatırımından gelir ve kazançlar eğer tekrar yatırıma dönüşürse vergi oranı sıfır. Yatırımcı, parasını çekmek isterse vergi yüzde 10-17.5.


DÜNYADA 5 YILDA 220 MİLYAR DOLAR TOPLANDI


Devlet ve emeklilik fonlarının yanı sıra varlıklı şahıslardan da ciddi yatırım alan dünyanın en önemli 50 GYF’si son 5 yılda toplam 220 milyar dolardan fazla sermaye sağladı.


Habertürk



Haber Posta Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Emlak piyasasına ' bireysel yatırım yerine fon aracılığıyla yatırım yapmayı teşvik eden yeni bir uygulama başlıyor. RE-PİE Gayrimenkul adındaki şirket, 1 milyon TL ve üzeri nakdi olan 86 bin kişiyi hedefliyor.


Emlak piyasasına doping


Türkiye emlak piyasasında doping yaratacak bir uygulama başlıyor. Bireysel yatırım yerine fonla yatırımı teşvik eden sistem daha az riskle daha çok kazandıracak. Türkiye'nin ilk gayrimenkul portföy yönetimi şirketi EYG'de hisse devir işlemleri tamamlandı. Şirket, GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) Başkan Yardımcısı Haluk Sur, Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel ve gayrimenkul yatırım danışmanı Mehmet Ali Ergin ile Caner Bingöl adma tescil oldu. 


Pastayı paylaştıracak 


Yeni yönetim, şirketin admı SPK (Sermaye Piyasası Kurumu) onayından sonra RE-PÎE Gayrimenkul Portföy Yönetimi AŞ olarak değiştirmeyi planlıyor. RE-PIE, İngilizcede pastayı paylaşmak anlamına geliyor. Şirketin hedefi ise hayli büyük. Yaklaşık 500 milyon liralık bir fon büyüklüğüne ulaşmak istiyorlar. 

Şirket yönetimi, 'nitelikli yatırımcı' peşinde olduklarını 1 fnilyon TL ve üzeri nakit ve benzeri varlığı olan 86 bin kişiyi hedeflediklerini belirtti. 


Konut ve AVM yapacak 


Bu kesimin varlıkları 280 milyar TL civarında. Oluşturacağı portföylerden sağlanan kira gelirleri ve alım-satım kazançları ile hem yatırımcısına kazandırmak hem de gayrimenkul sektörüne yeni kaynak ve fon imkanları yaratmak isteyen şirketin kuracağı markalı konut fonlarına sepet bazmda ve iskontolu olarak yatırım yapılabilecek. Şirket, sadece ofis ve konut değil, AVM yatırımı da yapacak. Bunun için kira getirili ticari gayrimenkul fonu kurulacak. 


3 ayda bir kira geliri 


Şirket ortakları Türkiye'nin farklı yerlerinde 8 AVM için hazırlık yaptıklarını söyledi. Yatırımcılar yabancı para emsinden kira getirişi olan AVM'lerden katılım payı alabilecek. 3 ayda bir kira geliri sağlayacak. GYO'larm (gayrimenkul yatırım ortaklığı) büyüklüğü 907 milyar dolar. Türkiye'deki büyüklük 8 milyar dolar. Altyapı GYO'ları dünyada 150 milyar dolar büyüklükte, Türkiye'de bu tip fon yok. Fonların küresel büyüklüğü ise 92 milyar dolar. 



Sistem çalışıyor? 


Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF), gayrimenkule, anonim ortaklık paylarına, özel sektör-kamu borçlanma araçlarına, vadeli mevduat ve katılma hesabı, yatırım fonu katılma payları gibi birçok yatırım aracına yatırım yapabiliyor. Önce bir fon seçiliyor. 

Sözleşmede kaç yıl paranın çekilmemesi gerektiği de belirtiliyor. Örneğin 2 yıl çekmeme kuralı varsa 2 yılın sonunda kâr payı alınıyor. Genelde fonlarda 5 yıl süreç oluyor. Sonra varlıklar satılabiliyor. 


Posta


Geri Dön