29 / 03 / 2024

Gayrimenkul yatırımcıları rotayı İzmir'e çevirdi!

Gayrimenkul yatırımcıları rotayı İzmir'e çevirdi!

İzmir ve çevresi son 10 yılda gayrimenkul hareketliliği konusunda dikkat çekici gelişimlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle şehir merkezine olan göçlekonut ihtiyacının artması, ulaşım imkânlarının kolaylaşması İzmir’i cazibesini artırdı.



İzmir ve çevresi son 10 yılda gayrimenkul hareketliliği konusunda dikkat çekici gelişimlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle şehir merkezine olan göçle konut ihtiyacının artması, ulaşım imkânlarının kolaylaşması İzmir’i cazibesini artırdı.


Markalı konut üreticilerinin İstanbul ve Ankara’dan sonra İzmir’e odaklanması yatırımcıların rotasını bu bölgeye çevirmesine neden oldu. Son 10 yılda  İzmir  ilinde konut satın alım endeksi 21.12’den 50’nin üzerine çıkarak yüzde 160’a ulaştı. 2003 yılında satış metrekare fiyatları ortalamada 800 lira iken şu anda yüzde 100’ün üzerinde bir artış söz konusu. Kiralamalardaki metrekare fiyatları ise 2003 yılında 3.54 lira iken şu anda 10 lira düzeyinde. Gayrimenkul yatırımcılarının İzmir’e yaptığı yatırımların geri dönüş sürelerinin azalması da kârlılıkların yükselmesine neden oluyor, bu rakam 16 yıla kadar geriledi.Ankara ile İzmir'i birbirine bağlayacak olan ‘İzmir-  Ankara  Otoyolu’ projesiyle iki şehir arasındaki yolculuk süresinin 8 saatten 4.5 saate inecek olması ve 1915 Çanakkale Köprüsü için ilk kazmanın 18 Mart 2017'de vurulacağının açıklanması, İzmir’i gayrimenkul yatırımcılarının yeni gözdesi haline getirdi.

İzmir’e 5 Yıldızlı Projeler 

Kentsel dönüşümle değerlenen İzmir'de gayrimenkul sektörü yatırımcılarını eskiye nazaran daha çok çekiyor. Bunda markalı konut projesi üreticilerinin büyük rolü var. Özellikle Folkart gibi İzmir merkezli projeler üreten firmalar, hem nitelikli konut ihtiyacına cevap veriyor hem de bölge ekonomisinin kalkınmasına katkıda bulunuyor. Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, ekibiyle yaptığı planlamalarla, İzmir'in gelecek 50 yılına yön verecek projelerin hazırlanmasında büyük rol oynuyor. Sancak'a göre gayrimenkul yatırımında artık İzmir İstanbul'la yarışacak kulvara giriyor. 


- ‘Folkart Yapı imzasıyla ‘Avrupa’nın 5. yüksek ikiz kuleleri’ olarak lanse edilen ve yatırımcılardan büyük ilgi gören Folkart Towers, yeni yaşam ve iş merkeziyle İzmir’in simge projelerinden birisi oldu. Grup bu başarısını yeni projelerine de taşıdı ve 6 projeyi Çeşme’ye kazandırıyor.


- Pana Yapı, Çeşme’nin en büyük arsası üzerinde (250 dönüm) 124 bağımsız bölümden oluşan Çeşme Jarden Eden projesi ile eski Çeşme-İzmir evlerini tekrar hayata geçirdi. Projede; 118 villa, 6 konakta toplam 40 rezidans daire ve bir apart otel bulunuyor.


-Geçen ay İstanbul Maltepe’de yükselen 1 milyar liralık projesi ‘Piazza’ yı satışa çıkaran Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın üç yılda gerçekleştireceği 1,2 milyar Euroluk 5 proje içinde İzmir de yer alıyor.


- Kumko Yapı, 40 yılı aşkın tecrübesiyle geçen yıl İzmirliler'i ‘en’lerle buluşturduğu 'Varyant Karşıyaka'dan sonra 'Varyant Karşıyaka Plus' ve 'Varyant Tower'ı toplam 250 milyon liralık yatırımla hayata geçirdi. Kumko Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Efe Kumova, müşteri memnuniyetini öde tutarak 5 yıl sonra İzmir'in en çok tercih ettiği marka olmayı hedeflediklerini söyledi. 


- İzmir'in en büyük karma projesi Point Bornova 325 milyon dolarlık değerinde olup projedeki tamamen üstü açılır kapanır özellikteki alışveriş merkezi öne çıkıyor. Projede 544 konut yer alıyor.

- Sur Yapı,Kiğılı,Torun ve Elmas ailelerinin ortak olduğu karma projenin teknik hazırlıkları tamamlandı. Projede, alışveriş merkezi ve 360 yatlık marina öne çıkıyor.


- LOFT markasıyla İstanbul Levent’te Levent Loft ve Loft Bahçe projelerini hayata geçirerek, büyük ilgi gören Akfen İnşaat, Ankara’dan sonra markayı İzmir’de de öne çıkarma hazırlığında. 

EDİTÖR GÖZÜYLE İZMİR EMLAK PİYASASI 

Son 5 yıldır yükselen inşaatlara baktığımızda, İZMİR gayrimenkul yatırımcılarına markalaşma ve kaliteyle kazandırıyor. Sektörün köklü firmaları projelerini kalite odaklı üretiyor. Üretim arttıkça fiyat-yarar, lokasyon-kalite gibi değerler daha da öne çıkıyor. Gelir profili açısından incelediğimizde İzmir’de kaliteli, doğru konumlanmış, lüks projelerin yanı sıra bünyesinde yaşam merkezi de bulunan konut ihtiyacı hâlâ devam ediyor. Bu konuda; Folkart Yapı, Türkerler Holding, Sur Yapı, Pana Yapı, SOYAK, Kumko, Rönenans Gayrimenkul gibi şirketler bayrağı önde taşıyan şirketler arasında yer alıyor.Kentsel dönüşümün yeni adreslerinden olan İzmir’de gayrimenkul sektörünün gözde olabilecek semtleri henüz yeni yeni değerleniyor. Son yıllarda prestijli konut projeleri ve yükselen gökdelenlerin yer aldığı, Karşıyaka, Alsancak Bayraklı, Narlıdere, Bornova, Balçova, Konak, Buca ve Gaziemir bölgelerinde 1+1, 2 +1 ve 3 + 1 konut tipleri tercih ediliyor. Apartman tipi 1+1 ve  1+0 konutlar ise üniversitelerin yer aldığı Buca, Bornova, Balçova ve Karşıyaka ilçelerinde yoğunlaşıyor. Karşıyaka, Mavişehir, Alsancak ve Bayraklı  bölgelerinde; 1+1, 2 +1, 3+1 ve 4+1 residence konseptli konut tipleri tercih ediliyor.İzmir’in başta Konak, Buca,Narlıdere ve Urla gibi ilçelerinde yapılacak yatırımların orta vadede kârlı olacağını belirtelim.İzmir’de konutların yüzde 60'ı deprem riski altında olup zaman geçirmeden kentsel yenilemeye muhtaç. Narlıdere deki 43 hektarlık alanda başlayan dönüşümün diğer mahallelerde de hız kazanacak olması önemli bir gelişme.  Sözün özü, İzmir’deki dinamizm komşu illeri kıskandıracak düzeyde. Geliştirilecek arsalarla mevcut canlılığın fiyatlara da yansıyacağını ve gayrimenkul değerlerinin Türkiye ortalamasının üzerine çıkacağını düşünüyorum.

Bomonti İzmir’in gözbebeğinde yükseliyor

Taahhüt, gayrimenkul geliştirme, yenilenebilir enerji, doğal gaz dağıtım ve ticareti, kamu özel ortaklığı projeleri ve tekstilde Türkiye’nin en iddialı projelerine imza atan Türkerler Holding, devam eden 5 milyar dolarlık yatırımına ek olarak üç yıl içinde 3 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Holdingin gayrimenkul yatırımlarında öne çıkan İstanbul, Ankara ve İzmir’deki projelerinde inşaat süreçleri hızla devam ediyor.

‘İzmir, gözbebeğim gibi değerli’

İstanbul’daki Çiftçiler Towers ile başkentteki Mahall Ankara projelerinde yatırımcılarını memnun eden şirket, Bomonti İzmir projesinin örnek daireleri eşliğinde satışlarına hız verdi. Projenin Konak, Alsancak ve Karşıyaka’nın ortasında konumlandığını dile getiren Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ’’İzmir, gözbebeğim gibi değerli bir şehir. Projemiz de İzmir’in iş, kültür, sanat ve eğlence merkezi olacak şekilde kurgulandı. Alsancak Meydanı, eski Alsancak Stadı ve Alsancak Limanı üçgeninin merkezinde yükselecek Mahall Bomonti İzmir; rezidansları, ofis katları, alışveriş sokağı, şık restoranları, kafeleriyle, tenis kulübü, açık-kapalı otopark, açık-kapalı çocuk oyun alanları, kütüphane, sanat evi, 58.katta seyir terası,  müze,  sanatsal etkinlik alanı ve performans - konser alanı ile şehirdeki iş dünyası ve sosyal yaşamın atmosferini değiştirecek’’ dedi.  Yüzde 15 avantaj ve lansmana özel ve ek indirimli fiyatlarla büyük ilgi gören projeninrezidans katlarının yüzde 20’si kısa sürede alıcı buldu. LEED Platin Sertifikası’na aday olan Mahall Bomonti İzmir, Haziran 2019’da teslim edilecek. 

Sayılarla emlak piyasası

- Konut stoku açısından bakıldığında, 2015 yılı sonunda Türkiye genelindeki 22,4 milyon adet dairenin 1,38 milyon adedi İzmir’de bulunuyor. Bu sayı toplam stokun yüzde 6’sına eşdeğerdir. 

- İzmir’de 2015 yılında 31 bin adet sıfır konut satıldı. Bu da Türkiye genelindeki yıllık konut satışlarının yaklaşık yüzde 5,2’sine tekabül ediyor. İkinci elde ise 46 bin konut satışı gerçekleşti.

- İstanbul ve Ankara’dan sonra gelen en büyük üçüncü ofis pazarına sahip olan İzmir, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip bir ticaret ve liman kenti olduğu için yatırımcılar için potansiyeli olan bir bölgedir.2016 yılında hayata geçen Lider Centrio, Mistral, Folkart Bayraklı Tower gibi ofis projeleri A sınıfı ofis stoğuna değer katan projelerden oldu.


- GYODER’in  2016 yılı ikinci çeyrek raporuna göre İzmir’de toplam 21 adet AVM bulunuyor. İl genelinde bin kişi başına, 124 m2 AVM alanı düşüyor. İzmir’in 4 milyonluk nüfusu göz önünde bulundurulduğunda mevcut AVM’lerdeki toplam kiralanabilir alan 516.883 m2 olarak hesaplanıyor. Bu sonuca göre son beş yılda İzmir’deki AVM’lerin toplam kiralanabilir alanlarında yaklaşık yüzde 53 seviyesinde arttı.

35 PROJE

Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma 

Bakanı iken 5 yıl önce açıkladığı 

“35 İzmir 35 Proje” kararlılıkla yürütülüyor. 

1-İzkaray

2-Konak Tüneli

3-İzmir-İstanbul Otoyolu

4-İzmir-Antalya Otoyolu

5-İzmir-Ankara YHT

6-Kuzey Otoyolu

7-Sabuncubeli Tüneli

8-Egeray

9-Kemalpaşa Lojistik

10-Kemalpaşa-Turgutlu, Ödemiş-Kiraz Demiryolu

11-Körfez Dönüşüm Projesi

12-Kuzey Ege (Çandarlı) Limanı

13-Balıkçı Barınakları

14-Tarım ve Hayvancılık Sanayi İşletmeleri

15-Şehir yenileme ve kentsel dönüşüm projesi

16-E-ticaret üssü

17-Adnan Menderes Havalimanı

18-Bilişim ve Arge Şehri

19-Dijital Arşiv Kent 

20-Engelsiz yaşam

21-Olimpik stadyumlar

22-İzmir-Ankara Otoyolu

23-İzmir-İstanbul YHT

24-İzmir metroları

25-Kruvaziyer Limanı

26-Yat limanları

27-Efes Antik Limanı

28-İzmir-Çeşme Otoyolu

29-Tıp kent

30-Vecihi Hürkuş Havalimanı

31-Dijital Kütüphane

32-Bilişim destekli yaşam

33-Öğrenci yaşam merkezi

34-Deniz ürünleri borsası

35-Agora ve kent merkezi yenileme projesi

 

Güneş


Geri Dön