28 / 03 / 2024

Gayrimenkul yatırımında tapu en kritik unsur!

Gayrimenkul yatırımında tapu en kritik unsur!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yayınladığı son konut satış istatistiklerine göre 2016'nın Mart ayında 52 bin 374'ü yeni konut olmak üzere toplam 117 bin 205 konut satışı gerçekleşti.



Geçen yılın aynı ayına göre oluşan yüzde 1'lik artış, kendi evinin sahibi olmayı planlayanların yanı sıra birikimlerini konut, arsa, dükkan veya ofis yatırımı olarak değerlendirmek isteyenlerin, gayrimenkule olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Rakamlar, son 5 yılda en karlı yatırım aracının da gayrimenkul olduğunu ortaya koyuyor. Ancak doğru yatırım için gözden kaçmaması gereken önemli detaylar var. 3DKonut.com'dan yapılan açıklamaya göre konut yatırımında en kritik unsur tapu. Onu lokasyon izlerken, projeden satışlarda ise sözleşme detaylarına, ruhsat durumuna ve firmanın güvenilirliğine dikkat etmek gerekiyor. 

Türkiye'de son iki yılda konut satışları 1 milyonun üzerinde seyrediyor. En karlı yatırım aracı olduğunu son beş yıldır kanıtlayan gayrimenkulde, alıcıların olası riskleri en aza indirmek için konut, arsa, ofis veya dükkan gibi bir taşınmazı almadan önce doğru adımlar atması gerekiyor. 1.800'e yakın inşaat firması tarafından yapımı veya satışı devam eden toplam 4 binin üzerinde projeyi bir arada sergileyen 3 boyutlu emlak sitesi 3DKonut.com, bu konudaki en önemli unsurları "doğru taşınmaz", "doğru bölge" ve "doğru fiyat" olarak sıralarken, yatırımcıları da dikkat etmeleri gereken konulara ilişkin uyarıyor. 

ARSA YATIRIMINDA, MUTLAKA İMAR DURUMUNA BAKIN 

3DKonut.com'dan yapılan açıklamaya göre birikimlerini arsa yatırımında değerlendirmeyi hedefleyen yatırımcıların, bu noktada detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Burada kritik konu ise arsanın imar durumu. Çünkü, imar izninin olup olmaması ya da imar durumunun ne olduğu yani arsanın tarla, sanayi veya konut mu olarak göründüğü, şu andaki ve gelecekteki değere doğrudan etki ediyor. 

Dükkan yatırımları, kendini çok kısa sürede amorti ediyor Ödenen bedeli en kısa zamanda amorti eden gayrimenkul yatırımlarının başında dükkanlar geliyor. Ancak bunun için dükkanın konumunu doğru seçmek gerekiyor. Özellikle işlek cadde üzerinde bulunan dükkanlar, karlı bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. 



Ankara 24 Saat


Geri Dön