28 / 03 / 2024

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

Darbe girişiminin ardından temmuzu kayıplarla kapatan konut satışları, ağustos kampanyalarıyla yaralarını sardı. Bu sayede geçen ay, son yılların “en fazla konut satılan ağustos” ayı oldu.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde ağustosta 114 bin 751 adet konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 41, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 artış gösterdi. 15 Temmuz darbe girişimiyle büyük darbe alan satışlar temmuz ayında 81 bin 343 olarak gerçekleşmişti. 


Emlak Konut GYO, yüklenicileriyle birlikte hem sektörün darbe girişiminden yara almadan çıkması hem de ekonomiye güç kazandırmak için konutta ‘tarihi’ bir kampanyaya başlamıştı. Faizi 0.70’te sabitleyen kampanya, vadeyi 120 aya uzatmıştı. Ardından Gyoder ve pek çok firma da benzer kampanya uygulama yoluna gitmişti. Sektörün önde gelen isimleri kampanyanın hem ekonomiye, hem de tüketiciye güveni tazelediğini ifade ediyor. Süresi uzatılan kampanya ve yeni lansman yapan projelerle birlikte yılın son aylarında yeni bir rekor bekleniyor.


‘Hayaldi...’


Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 oranında artış göstererek 36 bin 458 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 31,8 olarak gerçekleşti. Diğer konut satışlarıi ise Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 oranında artarak 78 bin 293 oldu. 

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

Sur Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, bu sayının özellikle ağustos ayı için çok önemli bir ivme olduğunu belirterek, “114 bin’li satışları biz ancak konut satışının en yoğun olduğu ekim-kasım, nisan-mayıs dönemlerinde görüyorduk. Bu nedenle kampanya olmasaydı bu satış da hayal olurdu. Sektör olarak milli bir seferberlik başlattık. Tüm ülkede karşılık buldu. Konut kredi faizlerinin düşürülmesi de bu anlamda çok önemliydi. Önemli bir ivme yakaladık. Konut kredisi faiz oranları 0.70-0.80’e düşerse satın alma iştahı daha da artacaktır” diye konuştu.


Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!



‘Yabancıya anlattık tedirginlik bitecek’

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!


Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 1512 oldu. Yıl içinde yaşanan terör olayları, darbe girişimi gibi nedenlerle düşmeye devam eden yabancı satın almaları için gayrimenkul sektörü çeşitli organizasyonlarda Türkiye ve yatırım fırsatlarını anlatıyor. Dubai’de düzenlenen dünyanın önemli gayrimenkul buluşmalarından olan Cityscape Global’e bu yıl yabancılara Türkiye ve Türk ekonomisin anlatmak için gittiklerine dikkat çeken Artaş İnşaat ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Yabancı satşıları önceki yıllara oranla düştü. işte bu nedenle her fırsatta kendimizi, ülkenin yatırım fırsatlarını anlatmaya devam ediyoruz. Türkiye yabancılar için çok cazip, çok önemli bir ülke. Bizleri tanıyanların alımı sürüyor hatta artıyor. Ancak var olan tedirginliğin ise kısa sürede kaybolacağına inanıyoruz” diye konuştu.


‘İstikrar devam ediyor’

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İnder) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, darbe girişimi ve ardından yaşanan sürecin ‘Emlak Konut önderliğinde tüm sektörün elbirliğiyle aşıldığı’ değerlendirmesinde bulundu. Artışın, konut satışlarındaki istikrarın korunduğunu gösterdiğini belirten Durbakayım, “Diğer taraftan sektörün eski gücünü tekrar kazandığını Eylül 2016 satışları gösterecektir. Ağustos 2016’da ötelenen satışlar, Eylül 2016’da gerçekleşen yeni proje lansmanları ve yeni kampanyalarla birlikte gerçek artış olarak istatistiklere yansıyacaktır” dedi. 


‘KONUT ALIMI SÜRECEK’

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, sektörün ve ev sahibi olmak isteyenlerin gerek hükümetin ‘destekleyici’ açıklamaları, gerekse firmaların ‘özverisiyle’ kötü günleri atlattığını dile getirdi. Yılmaz, “Her şeye rağmen Cumhuriyet döneminin en büyük ağustos satışlarından biri gerçekleşti. Yeni kampanyalar yapılacak, yapılıyor. Tüketicinin bunlardan faydalanarak, bütçesine göre alımını sürdüreceğini tahmin ediyorum” dedi.


‘Travmayı atlattık’

Gayrimenkul yazı rekorla kapattı!

Darbe girişimi sonrasında hızla artan satışlara bakıldığında Türk halkının bu travmayı atlattığının kanıtı olduğunu vurgulayan Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, hayatın normal akışına döndüğünü söyledi. Kuzu, “Hükümetimizin ekonomi konusunda kararlı duruşu, iş dünyasının fedakar tavrı, halkımızın da ekonomiye ve demokrasiye sahip çıkmasının olağan bir sonucu olarak satış rakamları yükseldi. Bu durumun 2016’nın kayıp yıl olmasının önüne geçeceğinin kanaatindeyim” diye konuştu.

 

Milliyet / Duygu Erdoğan 



Geri Dön