28 / 03 / 2024

Gayrimenkulde asıl hareketlenme seçim sonrası!

Gayrimenkulde asıl hareketlenme seçim sonrası!

Eskidji Gayrimenkul Ankara Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, emlak ve gayrimenkul sektöründe 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin ardından çok daha güçlü bir canlanma yaşanacağını bildirdi.



Eskidji Gayrimenkul  Ankara  Merkez Bölge Ortağı Köksal Ünal, emlak ve gayrimenkul sektöründe 7 Haziran’da yapılacak genel seçimlerin ardından çok daha güçlü bir canlanma yaşanacağını bildirdi. Ünal yaptığı açıklamada, seçim yılı olan 2015’te iç ve dış koşulların da etkisiyle genel ekonomik ve ticari hayatta kısmen yavaşlama trendi yaşanırken, inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasasının ise dinamizmini koruduğuna işaret etti. Türkiye genelinde konut satışlarının yılın ilk dört ayında yüzde 22 artarak 416 bin 515 adede ulaştığına işaret eden Ünal,satışlarda Ocak ayları itibariyle sadece yüzde 1,7 olan artış oranının Şubat’ta yüzde 15’e, Mart’ta yüzde 32,4’ye ve özellikle Nisan ayında yüzde 42,7’ye ulaştığına dikkat çekti. Ankara’da ilk dört aydaki gayrimenkul satışlarının da paralel bir seyirle yüzde 23,5 arttığını belirten Ünal, resmi istatistiklere göre Başkent’te bu dönemde mortgage ve diğer şekillerde satılan toplam konut sayısının 50 bine yaklaştığını belirtti. Ünal, Ankara’da geçen yılın aynı dönemine göre 9 bin 270 daha fazla konut satıldığına işaret etti. Kredi faiz oranlarının eski dönemlere göre yüksek oluşu ve seçim arifesinde olunmasına rağmen vatandaşların taşınmaza yöneldiğini belirten Ünal, özellikle yaz aylarının gelmesiyle emlak satışlarında gözle görülür bir hareketlilik yaşandığını anlattı. Ünal, seçime yaklaşıldıkça piyasalarda belirsizliğin azalması ve seçim sonrasına ilişkin pozitif beklentilerin de konut satışlarında giderek artan bu ivmede etkili olduğunu belirtti. Kurlardaki yükselişin döviz birikimi olanları seçim sonrası dövizde düşüş ihtimali dolayısıyla eldeki birikimlerini bozdurup konut almaya yönelttiğine dikkat çeken Ünal, bunun da piyasayı canlandıran bir faktör olduğunu kaydetti.


"SEÇİM SONRASI CİDDİ HAREKETLENME OLABİLİR"

Seçim sürecinde iş dünyası, piyasalar ve vatandaşın bazı yatırım ve tüketim planlarını beklemeye aldığını ve “şu seçimler bir geçsin de, ondan sonra karar veririz” yaklaşımında olduğunu anlatan Ünal, 7 Haziran sonrasında ise seçim belirsizliğinin tümden ortadan kalkmasıyla piyasalarda “bekle gör” yaklaşımının tersine döneceğini ifade etti. Ünal, ekonomide seçim sonrası beklenen canlanmadan en fazla pay alacak sektörlerin başında ise gayrimenkulün geldiğini belirterek, “Gayrimenkulde asıl hareketlilik genel seçimler sonrasında yaşanacaktır. Sektörde ciddi bir hareketlenme olabilir” dedi. Ünal, satışlarda ilk dört ayda giderek artan ivmenin seçim sonrası yaşanacak daha güçlü bir hareketin habercisi olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.


"SEÇİM DÖNEMLERİNDE DE EN KARLI YATIRIM GAYRİMENKUL"

Ünal, son yıllarda ciddi bir büyüme yaşanan inşaat sektörü ve konutta yükselişin daha uzun yıllar süreceği görüşünü dile getirirken, seçim belirsizliğinde bile canlılığını koruyan sektördeki büyümenin seçimler sonrası ivme kazanacağını ifade etti. Gayrimenkulün diğer yatırım araçlarına kıyasla zaten kârlılığını kanıtlamış bir araç olduğunu vurgulayan Ünal, seçim dönemlerinde ise daha da karlı hale geldiğini ifade etti. Ünal, Ankara’da artık çoğunlukla bir “yaşam merkezi” konseptinde tasarlanan konut yatırımlarının tüm hızıyla sürdüğünü, seçim öncesi firmaların başlattığı konut satış kampanyaları ile de uygun fiyat noktasına geldiğine işaret etti. Seçim sonrası yaşanacak hareketlenme ile fiyatların yükselme ihtimaline dikkat çeken Ünal, konut alım planı olan vatandaşlara seslenerek, konut almak için seçim sonrasını beklememeleri, bu süreci “fırsat dönemi” olarak değerlendirmelerini önerdi. Seçim dönemlerinde konuta para bağlama konusunda çekimser kalan vatandaşlara seslenen Ünal, şöyle dedi: “Şu an kredi faizlerinin birkaç yıl öncesine göre çok daha yüksek oluşu, konut talebini baskılayan bir faktör. Ancak seçimlerin ardından genel faizlerin aşağı çekileceği beklentisi yüksek. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması ile genel ekonomik faaliyetlerde başlayacak canlanma ve faizlerin düşmesi durumunda konut talebinde oluşacak artış, fiyatları yukarı seviyelere taşıyabilecektir. Bu nedenle seçim dönemi diye konut yatırımını erteleyen, beklemeye alan vatandaşlar için bu planlarını şimdiden hayata geçirmek daha karlı bir adım olabilir.”


Milliyet 


Geri Dön