19 / 03 / 2024

Gayrimenkulde ranta OVP ayarı!

Gayrimenkulde ranta OVP ayarı!

Gayrimenkulde ranta OVP ayarı geliyor. Yeni OVP'ye göre, imar planı degişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak sistem geliştirilecek




 İmar planı değişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını sağlayacak sistem geliştirilecek. 


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'dan (OVP) derlenen bilgilere göre, kamuoyunda "rant vergisi" olarak adlandırılan gayrimenkul değer artışlarından kamu da pay alacak. Program kapsamında, gelir dağılımının iyileştirilmesi, ekonomiye rekabet gücü kazandırılması amacıyla mali, ekonomik ve sosyal hedeflere destek olan gelir politikaları uygulanacak. 


Kısıtlı olan yurt içi tasarrufların ekonomi için üretken alanlarda kullanılmasının üretim potansiyeli açısından büyük önem taşıdığı belirtilen OVP'de şu görüşlere yer verildi: 


"Gayrimenkul değer artışlarının yeterince vergilendirilmemesi, imar düzenlemeleri ve kamu hizmetleri yoluyla ciddi bir gayrimenkul rantı oluşması ve bundan kamunun yeterince pay alamaması kaynaklarımızın önemli ölçüde üretken olmayan alanlara kaymasına neden olmaktadır. Bu durum, büyüme potansiyelinin artmasına bir kısıt oluşturmaktadır." 


Programa göre, kaynakların üretken alanlara yönlendirilmesini sağlamak amacıyla gayrimenkullerin elden çıkarılmasında değer artış kazançlarının vergilendirilmesine yönelik düzenlemeler gözden geçirilecek. İmar planı degişiklikleri ve kamu yatırımları sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasını ve gayrimenkullerde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına yararlanıcıların katkıda bulunmasını sağlayacak bir sistem geliştirilecek. 


Babacan sinyalini vermişti 


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir süre önce yaptığı açıklamada, gayrimenkuldeki ölçüsüz işlemleri de önleyici adımlar atmak gerektiğini söylemişti. Babacan, "Bir gecede bir kalem oynatarak belediye meclis kararıyla şunla bunla bir anda arsanın, projenin değeri birdenbire farklılaştırılabiliyorsa, onun öncesi ile sonrasında buradan kimler kazandı, kimler kaybetti, bunun tam hesabı kitabı yapılamıyorsa, bu kazanılan yeterince vergilendirilemiyorsa bu büyük bir problem" ifadesini kullanmıştı. 



Dünya


Geri Dön