29 / 03 / 2024

Gayrimenkulde Vergilendirme Eğitimi 12 Nisan’da gerçekleşti!

Gayrimenkulde Vergilendirme Eğitimi 12 Nisan’da gerçekleşti!

Gayrimenkulde Vergilendirme Eğitimi 12 Nisan’da PWC Türkiye ofisinde gerçekleşti. Gerçekleşen eğitimde Ersun Bayraktaroğlu vergi hukuku ve gayrimenkulde vergiye yönelik bilinmeyenlere ışık tuttu.




Gayrimenkul yatırımının ilk aşamasından son aşamasına kadar geçen sürede uygulanan vergiler konusunda; yatırımcı, geliştirici ve diğer gayrimenkul profesyonellerini bilgilendirmeyi amaçlayan eğitim PwC Türkiye Beşiktaş Ofisinde gerçekleşti. 


Gayrimenkulde vergi şüphesiz ki gayrimenkul sektörü ile ilişkili olan herkesi dolaylı ya da dolaysız yoldan ilgilendiriyor. Dolayısıyla gayrimenkul yatırımlarının geliştirme sürecinden, alış ve satış aşamasında kadar karşımıza çıkan genel vergiler ve gayrimenkul özelinde vergi hukuku sektörde dikkat çeken konuların başında geliyor. 


12 Nisan Çarşamba günü PwC Türkiye ofisinde gerçekleşen eğitimde ise Ersun Bayraktaroğlu vergi hukuku ve gayrimenkulde vergiye yönelik tüm sorulara ve bilinmeyenlere ışık tuttu. Eğitim, vergi sınıflamaları, sınıflarına göre vergilerin ülkemizdeki dağılımı, harç ve vergi arasındaki farklara dikkat çekerek başladı. Vergi cezaları, muafiyet ve istisna kavramları, örtülü sermaye, transfer fiyatlaması, zaman aşımı kuralı değinilen diğer vergi hukukuna giriş konuları oldu.


“Vergi; devletin, kamu giderini karşılamak için tek taraflı olarak, hükümranlık yetkisine dayanarak; kişilerin gelir, harcama ve mallarından alınan, cebri usullere tabi her türlü ekonomik değerdir”. Vergi hukuku oluşturulurken faydalanılan kaynakların anayasa, doktrin, örf ve adetlere uzanan geniş bir yelpazeden oluştuğunu vurgulayan eğitim, bundan  sonra tam ve dar mükelleflik ve vergi sorumlusu gibi kavramları açıklığa kavuşturdu. 


Geliştirme projelerinde Katma Değer Vergisi (KDV) bir maliyet olarak ele alınmamalıdır,  geliştirici firmalar için esas yükKDV’nin finansmanıdır. Bu nedenle, bu yükü minimize etmenin hedeflenmesi gerekmektedir. Eğitimde bu konunun önemi vurgulandı. KDV’den istisna gayrimenkuller, temel KDV’ye, yani ana orana ve indirimli oranlara tabi gayrimenkuller aktarıldı. Bu bağlamda eğitim kapsamında farklı KDV oranlarına tabii olan gayrimenkul tipleri ve büyüklükleri detaylı olarak tartışıldı.


KDV uygulamalarına ek olarak, tapu harcı uygulamalarına ve harca tabi belli başlı işlemler ve harç oranlarına da eğitimde yer verildi. Kurumlar ve şahıslar açısından oldukça önemli olan bir diğer vergi türü olan damga vergisi de karşılaştırmalı örnekler ile irdelendi. 

Gayrimenkul geliştirme süreçlerinde karşılaşılan Kurumlar Vergisi uygulamaları detaylı olarak incelendi. Kira geliri ve alım satım kazancı için tabi olunan vergiler ve bu vergilerin yükleri gerçek kişiler, kurumlar ve istisnaya tabi diğer kurumlar açısından ayrıntılı biçimde açıklandı. Kurumlar Vergisi uygulamalarında gayrimenkul sektörüne ilişkin istisnalar da eğitim kapsamında detaylı olarak incelendi. 


Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri ve sektörde yararlanılan sözleşme türlerinin hukuki ve vergisel açıdan analizi yapıldı. Ek olarak, kat karşılığı sözleşmeler ve hasılat paylaşımlı sözleşmelerin vergisel analizleri detaylı olarak gerçekleştirildi.


Proje finansmanı üzerindeki vergi yükünün hesaplanması, dikkat edilmesi gereken vergilerin dökümü ve bunlar haricinde borç verenin finansal kurum olup olmaması, yurt içinde yerleşik olup olmadığı hususlarının önemine yer verildi. Finansman üzerindeki vergi yükü açıklanırken özellikli durumlar da açıklandı, ayrıca vergi yükünün azaldığı ve sıfırlandığı finansman şekillerine değinildi. 


Vergisel açıdan gayrimenkulün elden çıkarılması sürecinde gayrimenkulün satışı veya şirketin satışı arasındaki farklara değinilerek, varlık şirketi ve yönetim şirketi arasındaki farklara da ışık tutuldu.  


Eğitim aracılığıyla vergilendirme konusuna aşina olmayan veya bilgisini pekiştirmek isteyen katılımcılar, karmaşık bulunan vergilendirme konusunu gayrimenkul sektörü özelinde oldukça ayrıntılı olarak inceme fırsatı buldu. Eğitim interaktif bir şekilde gerçekleşti ve detaylı tartışmaların yer aldığı yoğun bir öğrenme süreci oldu.  



Ersun Bayraktaroğlu,

PwC Türkiye Gayrimenkul Sektör Lideri, Ortak, YMM

30 yılı aşkın süredir yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerine başta gayrimenkul sektörü ile olmak üzere genel vergi danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) işletme bölümünde lisans, Amerika Birleşik Devletleri Western Michigan University’den ekonomi dalında yüksek lisans eğitimi almıştır.


Kariyerine Maliye Bakanlığı’nda denetim elemanı olarak başlamış 10 yıllık devlet hizmetinden sonra Nurol Holding AŞ’ye katılmış, 6 yıl boyunca aynı holdingte sırasıyla denetçilik, grup finansman direktörlüğü ve mali işler ve denetim bölüm başkanlığı yaptıktan sonra 2002 yılı sonunda PwC Türkiye kadrosuna dahil olmuş ve 2007 yılında şirket ortaklığına kabul edilmiştir. 


Gayrimenkul sektörünün sivil toplum kuruluşları olan GYODER, ULI Türkiye ve GİSP’in üyesi olup bu derneklerin yönetim/icra kurullarında aktif görev yapmaktadır. Bahçeşehir Üniversitesi’nde yüksek lisans; Bilgi, Yıldız Teknik, Yeditepe ve İstanbul Üniversitesindeki çeşitli sertifika programlarında gayrimenkul vergilemesi alanında dersler vermekte; yurt içi ve yurt dışı seminer ve konferanslarda konuşmacı, çeşitli dergi ve gazetelerde yazarlık yapmaktadır. 


Yeminli Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi unvanlarına sahiptır. Evli ve bir çocukludur.



Geri Dön