29 / 03 / 2024

Gayrimenkulde yabancının payı 20 milyar doları bulacak!

Gayrimenkulde yabancının payı 20 milyar doları bulacak!

Türkiye'de konut sektörüne yatırım yapan yabancıların giderek arttığına dikkat çeken KONUDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türk gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcının payının 20 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz." dedi.



Türkiye'de konut sektörüne yatırım yapan yabancıların giderek arttığına dikkat çeken Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türkiye'de 2012 yılında, yabancıların gayrimenkul edinmesi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması kararı ile daha önce ülkemizde konut edinmesi mümkün olmayan bir alıcı grubuna satış yapılabilmesinin önü açıldı ve satışlar bu açıdan olumlu etkilendi. 2012 yılında mütekabiliyet yasasınm yürürlüğe girmesinin ardından yabancılara gayrimenkul satış rakamı 2.64 milyar dolar seviyesine geldi. İngiltere ve Almanya'nın yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt ve Körfez'in ilgisiyle geçen yıl ise Türkiye'ye doğrudan giren toplam yabancı ticari, kurumsal ve bireysel gayrimenkul sermayesi 3.5 milyar dolar düzeyine yükseldi. Rakamın çok rahatlıkla 5 milyar dolarla kapatacağını bekliyoruz" dedi. 


KONUT CAZİBESİNİ KORUYOR 


Çelik, yabancı yatırımcı ilgisindeki artışın, şaşırtıcı olmadığım, konut yatırımının Türkiye'de hâlâ cazibesini koruduğunu düe getirdi. Sektörde sadece nüfus artışına bağlı olarak her yıl 600 bin konut ihtiyacı olduğunu belirten Çelik şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm üe 20 yılda 7 milyon konutun yeniden inşa edileceğini düşünecek olursak, özellikle bu pazar büyük kurumsal yatırımcılar için büyük bir potansiyel taşıyor. Tabloya bu açıdan bakarsak, İspanya'nın gayrimenkulde yakaladığı trendin başlangıç noktasmda olduğumuzu söyleyebiliriz. Önümüzdeki yıllarda ise Türk gayrimenkul sektöründe yabancı yatırımcının payının 20 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz." 


Hürriyet ek


Geri Dön