25 / 04 / 2024

Gayrimenkulde yaratılan kâr hiçbir şeyde yok!

Gayrimenkulde yaratılan kâr hiçbir şeyde yok!

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar "Gayrimenkulde yaratılan kâr hiçbir şeyde yok. Karşıda bir tane otel yapacağız, arkasından birkaç tane lojistik merkezi var. Arkasından da bir şeyler gelecek."dedi.



Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar "Gayrimenkulde yaratılan kâr hiçbir şeyde yok. Karşıda bir tane otel yapacağız, arkasından birkaç tane lojistik merkezi var. Arkasından da bir şeyler gelecek."dedi.


Eski fabrikaların yerine gayrimenkul yapacak


Sanayicisiniz ama bir gayrimenkul şirketi kurdunuz.  

Biz de sevdik. Galiba gayrimenkulcü olacağız. Gayrimenkulde yaratılan kâr hiçbir şeyde yok. Karşıda bir tane otel yapacağız, arkasından birkaç tane lojistik merkezi var. Arkasından da bir şeyler gelecek. Temkinli yürüyoruz ama bu büyüme niyetimiz var. Şirketi dinamik hale getireceğiz. 


Grup'ta arazi var mıydı?

Zaten fabrikalar eskiyince yeri gayrimenkul yeri oluyor. Maslak güzergahında yüksek binaların olduğu bütün bu alanda 30 yıl evvel fabrikalar vardı. Şehir o kadar hızlı büyüyor ki şehre yakın arterlerdeyseniz, tesisinizi pahalı bir arazi üzerinde ne kadar süre çalıştırabilirsiniz. Bizim Kartal’da, Tuzla’da Dilovası’nda eski fabrika arazilerimiz var. Sanayiden inşaatın yarattığı geliri sağlayamayız. İnşaat öyle bir sektör ki yıllarca çalıştırın tesisi o karı sağlayamazsınız.


Bir şirketimizin satışına yönelik  anlaşmayı imzaladık


Sanayi aynı hızla devam edecek mi, yoksa belli alanlardan çıkacak mısınız?   

100 liralık şirket de 1000 liralık şirket de aynı vaktinizi alıyor. Zamanı daha efektif kullanmayı planlıyoruz. Ufak olan şirketleri hacimsel olarak büyüterek bunu daha anlamlı hale getirmeye çalışıyoruz. Yeni bir iş koluyla ilgili çıkış anlaşmasını imzaladık. İşin bir tanesini satıyoruz. Ama başka bir iş koluna da yoğun yatırımlar yapıyoruz. Sanayide büyük yatırımlarımız devam edecek. Alüminyum, otomotiv, ambalaj ve gıdada büyük yatırımlarımız olacak. Biz geçtiğimiz birkaç yılda en büyük sanayi yatırımlarını yapan gruplardan biriyiz. 1 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptık. Yatırımdan korkmayan bir yapımız var.



'Business Class' koltuk yapacak


İlk yerli uçak koltuğunu da ürettiniz. O cephede yenilikler var mı? 

Evet dünyada lisans almış 16 şirketten bir tanesiyiz. Sıfırdan başladık. Koltuklarımız THY’nin bazı uçaklarına monte edildi uçuyor. Bu sene içinde muhtemelelen Boeing Amerika’da da bu onay prosesi tamamlanıyor. Arkasından Airbus’ta tahminen sene sonu itibariyle tamamlanmasını bekliyoruz. Şimdi arkadaşlarımız business class koltuklarını geliştiriyor. Bir koltuk geliştirmek minimum 4.5 yıl sürüyor. Ne kadar hızlı yapayım deseniz de daha hızlı olamıyor, prosedürlyer, deneyler ve onayları, teknik detaylardı var.

 


Savunmaya niş üretim hedefliyor


Sanayide yeni girişiminiz olacak mı?

Yeni yapacağımız alüminyum tesisiyle savunma sanayinin en önemli ihtiyaçlarını üretebilecek duruma  gelebileceğiz. Bunların arasında zırhlı alüminyum, uçak gövdesi olabilecek alüminyumlar var. Böylece Türkiye’nin eksik olduğu bir ürünü daha biz üreteceğiz.


Sanayi çok zor, inşaat daha rahat


Sizce "İnşaat mı, sanayi mi?" 

Sanayiye yatırım kararı verdiğiniz andan itibaren sorunların içine girersiniz. İnşaat daha rahat. Sanayi süreklilik ister. Sanayi yatırımı yapana para kazandırmak lazım. Son yıllarda otomotiv yan sanayi ve enerji dışında çok az reel yatırımcı var. 


Akşam


Geri Dön