19 / 04 / 2024

Gayrimenkulün intifa hakkı ve kuru mülkiyeti ayrılabilir

Gayrimenkulün intifa hakkı ve kuru mülkiyeti ayrılabilir

Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde 'Tam malik olacaksınız' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Bir işyeri satın aldık, ancak babam intifa hakkı istedi verdim. Tapuya da intifa şerhi koyduk...



Bir işyeri satın aldık, ancak babam intifa hakkı istedi verdim. Tapuya da intifa şerhi koyduk. Ben şimdi babama kira ödüyorum, babamın ölümü halinde diğer mirasçılar da benden kira ister mi • N.N.

Ben artık yaşlanıyor muyum nedir Bu soruya daha önce yanıt vermedim mi Yoksa herkes babasına intifa hakkı verdi de kendileri kuru mülkiyet aldı ve bana benzer sorular mı gelmeye başladı Her ne ise aynı kişi muhtelif günler soru sordu ise yine de ben yanıtımı tekrar etmiş olayım belki benzer durumda olan diğer okuyucularım istifade eder. Efendim bir gayrimenkulun intifa hakkı ve kuru mülkiyeti birbirinden ayrılabilir. Okuyucumun babasına verdiği intifa hakkı tapuya şerh verilmez tescil edilir. Yani bir ayni haktır, gayrimenkul mülkiyeti hükmündedir. Dolayısı ile basit bir işlem değildir. Babasına kira ödüyor olması da babasının güçlü durumda olduğunu gösterir. Ancak intifa hakkı sahibi öldüğünde ona ait intifa hakkı mirasçılarına geçmez, intifa hakkı son bulur, kuru mülkiyet sahibinin kuru mülkiyeti ile birleşir, kuru mülkiyet sahibi tam malik olur. Siz de babanızın vefatı halinde kuru mülkiyetine sahip olduğunuz gayrimenkulun tam maliki olacaksınız. Bu nedenle babanızın mirasçılarının sizden kira istemesi söz konusu olmayacak.

Kötü niyet yok

Eşim sahibi olduğu daireyi bana bağışlamıştı ancak sonradan boşandık, eşim evlendi ve çocuğu oldu. şžimdi bu çocuklar bağışı
yok sayıp dairenin sahibi olurlar mı • D.Y.

Sizin durumunuzda olanlar için diğer mirasçılar açacakları dava ile mahfuz hisselerini talep ederler. Ancak bu her bağış için söz konusu değildir. Mahfuz hisselerinin talep edilebilmesi için mirasçılardan mal kaçırma amacına yönelik olması lazımdır. Sizin olayınızda mirasçılardan mal kaçırma iddiası pek kabul göreceğe benzemiyor, zira mirasçı olan kimseler daha hayatta yokken bu işlem yapılmış. Dolayısı ile sizin olaydaki mirasçıların böyle bir talebi olsa bile pek tutarlı olacağını sanmıyorum. Aksi halde tüm bağış işlemlerinin hukuken sakat olması gibi bir sonuç çıkar ki bağış da hukuki bir işlemdir ve geçerlidir.
Posta/Tamer HEPER


Geri Dön