29 / 03 / 2024

Gayrimenkulün intifa hakkını devralanlar VİV'e tabi tutulacak!

 Gayrimenkulün intifa hakkını devralanlar VİV'e tabi tutulacak!

İntifa hakkı, yani yararlanma hakkı verilmesi rastlanılan bir durum. Buna göre özellikle gayrimenkullerin intifa hakları; çocuğa, kardeşe, arkadaşa, kayınvalide veya kayınpedere verilebiliyor





Sahip olunan gayrimenkulün intifa hakkı devredilince, karşılığında bir bedel alınmıyorsa, Gelir Vergisi'ne tabi olmuyor. Sahip olunan evin intifa hakkını kayınvalideye, karşılığında bedel almadan devredince Gelir Vergisi açısından sorun yok. Yani vergi ödenmiyor.


Devralan için durum farklı. Başkasına ait bir eşya veya mal varlığı üzerinde belli bir kişiye kullanma ve yararlanma olanağı sağlayan intifa hakkı, Veraset ve İntikal Vergisi (VİV) Kanunu'nun 2. maddesinde tanımlanan mal kapsamına giriyor. Böyle olunca da ivazsız yani karşılıksız bağışlama söz konusu oluyor.


Buna göre intifa hakkı devralınan gayrimenkul için, devralanların VlV'e tabi tutulması gerekiyor (Maliye Bakanlığı'nın 07.09.2011 tarih ve B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 70- 1499 sayılı özelgesi).


Damat, sahibi olduğu evin intifa hakkını kayınvalidesine devrettiğinde vergi ödemiyor, intifa hakkını devralan kayınvalide VİV ödemek zorunda kalıyor. 


Sözcü






Geri Dön