28 / 03 / 2024

Gayrimenkulün maliyeti artacak!

Gayrimenkulün maliyeti artacak!

Emlak Vergisi'nin yüzde 2,79 artırıldığı açıklandı. Yeni düzenleme, değeri bu yıl belirlenen bir taşınmazın, 2019'da tespit edilebilecek yeni değerinin 2017 de hesaplanmasını mümkün kılıyor.




Türkiye'de vergi sistemi değişmek üzere. Vergi sisteminin çerçevesini çizen yeni Vergi Usul Kanunu taslağı Emlak Vergı'si'ni artırabilecek düzenlemeler içeriyor.  Taslağa göre Emlak Vergisi'nin hesaplanması için 4 yılda bir kurulan komisyon tarafından belirlenen arsa ve arazi metrekare birim değerleri artık 2 yılda bir de yenilenebilecek. 


Bu, değeri bu yıl belirlenen bir taşınmazın, 2019'da tespit edilebilecek yeni değerinin 2017 de hesaplanmasını mümkün kılıyor. Yani belediyelerin gelir ihtiyacı sebebiyle 2019'da artması gereken metrekare birim' değerleri 2 yıl erken belirlenip yükseltilebilecek. 


Emlak Vergisi tutarları da ağırlıklı olarak bu metrekare birim değerleri üzerinden hesaplandığı için doğrudan artmış olacak. Bu, gayrimenkul sahipleri için ek maliyet anlamına geliyor. 


Taslakta ayrıca Emlak Vergisi'nin hesabında dikkate alınan diğer kalem olan bina. Metrekare inşaat maliyet bedellerinin de Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulanacağı joldan dört ay önce müştereken tespit ve Resmi Gazete ile ilan edileceği ifade ediliyor. 


Bakanlar Kurulu'na da bu 4 aylık süreyi kısaltma yetkisi verildi. Bina metrekare inşaat maliyet bedelleri her yıl belirleniyor.



Haber Vaktim




 


Geri Dön