20 / 04 / 2024

Gazbeton enerji verimliliğini artırıyor!

Gazbeton enerji verimliliğini artırıyor!

AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, ürettikleri ısı yalıtım değeri yüksek gazbetonun Türkiye'de kullanımının son 10 yılda yüzde 500 artış gösterdiğini ifade etti..



AKG Gazbeton Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu, ürettikleri ısı yalıtım değeri yüksek gazbetonun Türkiye'de kullanımının son 10 yılda   yüzde 500 artış gösterdiğini ifade ederek, "Gazbetonun inşaatlarda kullanılmasıyla ciddi oranda enerji tasarrufu sağlandı" dedi.


Kahyaoğlu, AA muhabirine, Türkiye'de enerji verimliliğinin artması için gazbeton kullanımının daha da yaygınlaşması gerektiğine işaret etti. Bunun, cari açığın kapanmasında önemli rol oynayacağını anlatan Kahyaoğlu, gazbetonun inşaatın yanı sıra diğer sanayi bileşenleri tarafından da kabul gördüğünü belirtti. 

Gazbetonun, 10 yıl önce yıllık  800 milyon metreküp olan kullanım miktarının, geçen yıl 4 milyon metreküpe ulaştığını vurgulayan Kahyaoğlu, enerji tasarrufu ve verimliliğini faaliyetlerinin her alanında önemsediklerini ifade etti.  Kahyaoğlu, sadece ürettikleri gazbeton ürünüyle değil, aynı zamanda üretim yaptıkları tesislerde de tasarrufu önemsediklerini belirterek, şunları kaydetti:


"Kurulduğumuz günden bu yana üretim ve üretimle ilgili yan süreçlerde doğal gaz kullanımında toplamda yüzde 50, elektrik kullanımında ise yüzde 34 tasarruf gerçekleştirdik. Enerji verimliliği alanında yaptığımız projelerle kendi tesislerimizde de enerji tasarrufu sağlıyoruz. 2014 yılında sağlamış olduğumuz doğal gaz tasarrufu bir milyon metreküp civarına yükseldi. Normalde 3 işletmemizde yıllık 10 milyon metreküp doğal gaz kullanıyoruz. Projelerimizle yüzde 10'luk bir tasarruf sağlamış durumdayız. Önceki yıla göre 2014 yılında karbon salınımını 1.228 ton azaltarak, sera gazı salınımında da toplamda yüzde 9’luk düşüş sağladık."


Bu yılki projelerinde de tasarrufun her kalemde yüzde beş artacağını dile getiren Kahyaoğlu, İzmir, Çorlu ve Kırıkkale işletmelerinde yüzde 40 kapasite artışına gideceklerini bildirdi. Kahyaoğlu, "Kapasite yatırımları şu an 10 milyon dolar seviyelerinde, ilavesi tamamlandığında bu miktar 15 milyon dolara çıkacak ve aynı zamanda yeni istihdam alanları da sağlanmış olacak"  diye konuştu. 

Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı'ndaki Sanayide Enerji Verimliliği Projesi Yarışması'nda, "Çamur Karışım Tanklarında Enerji Verimliliği" projesi ile ödül aldıklarını dile getiren Kahyaoğlu, "Yarışmaya katıldığımız 6 projemizle 2014 yılında elektrik ve doğal gaz kullanımında toplam 865 bin lira tasarruf ettik. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda kurumsal sorumluluklarımızı yerine getirmek için çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.


Bugün


Geri Dön