19 / 04 / 2024

GAZBİR: Kömür değil doğalgaz desteklensin

GAZBİR: Kömür değil doğalgaz desteklensin

Türkiye'de sanayinin ekonomik krizden etkilenmesi ve konutlarda da `doğalgaza zam gelecek' beklentisi nedeniyle doğalgaz kullanımı azaldı



2009'da sanayinin doğalgaz tüketimi yüzde 17 - 20, konutlardaki kullanım ise yüzde 20 - 23 daraldı.
Ortalama daralmanın yüzde 20 - 25 olarak gerçekleştiğini belirten Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkan Yardımcısı Erdoğan Arkış, "Bu daralmayı nasıl aşarız diye düşünüyoruz. Kömürde verimlilik ve çevre sağlığı konularında ciddi olumsuzluk var. Ayrıca buradaki kayıtdışılık vergi kaybına yol açıyor. Bu nedenle merkezi idareler bedava kömür dağıtmak yerine doğalgazı teşvik etmeli" dedi.
Arkış, 2009 yılının ekonomik krizin de etkisiyle sıkıntılı geçtiğini belirterek, 2010'da da bu sıkıntıların devam etmesini beklediklerini anlattı.

Doğalgazda devletleşme sinyali
GAZBİR'in Kayseri'deki yıllık toplantısına Enerji Bakanlığı'nın yeni Doğalgaz Piyasası Kanun Taslağı damgasını vurdu.
Arkış, kanun taslağının liberalleşme prensibine aykırı olduğunu söyledi. Taslakta doğalgaz dağıtımında özel sektör payının artmasının önüne geçecek ve BOTAŞ'ın hâkim durumunu güçlendirecek maddeler olduğu öğrenildi.
Taslakta BOTAŞ'ın ithalatta yeni anlaşma yapma yetkisinin 2015'e dek uzatılması öngörülüyor. Büyük doğalgaz kullanıcılarının BOTAŞ'tan gaz tedariki zorunlu kılınmak isteniyor. Söz konusu değişikliklere EPDK'nın da karşı görüş verdiği belirtildi.  
Ünsal Ereke/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Liberalleşme bekleyen gazcılar yasa taslağında umduğunu bulamadı

BOTAŞ'ın ithalat için yeni anlaşma yapma yetkisinin 2015'e kadar uzatılmasını öngören doğalgaz piyasası yasa taslağı tepki çekti
OĞALGAZ piyasası yasası taslağında öngörülen değişiklikler, liberalleşmeye aykırı sinyaller verdi. Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta ithalat ile doğalgaz dağıtım pazarında özel sektör payının artmasının önüne geçecek ve BOTAŞ'ın hâkim durumunu güçlendirecek maddeler olduğu belirtiliyor. Yasa taslağı hafta sonu Kayseri'de EPDK Başkanı Hasan Köktaş ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'nin de katıldığı Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği'nin (GAZBİR) sektör toplantısında ele alındı. Özel sektöre kontratlarını devretmesi beklenen BOTAŞ'ın ithalat pazarında yeni anlaşma yapma yetkisinin 2015'e kadar uzatılmasının öngörüldüğü taslakta büyük doğalgaz kullanıcılarının BOTAŞ üzerinden gaz tedarik etmesi zorunluluk haline getiriliyor. Bu durum özellikle 2011'de süresi bitecek olan ve Rusya'dan Batı Hattı yoluyla alınan doğalgazın yine BOTAŞ eliyle Türkiye'ye getirilebileceği şeklinde yorumlandı. Özel sektörü rahatsız eden bu değişiklikler üzerinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) da karşı görüş verdiği belirtildi.

'Hükümet kömür yerine doğalgazı teşvik etsin'

GAZETECİLERLE sohbet toplantısı düzenleyen GAZBİR Başkan Yardımcısı Erdoğan Arkış, çevre problemlerinin arttığını belirterek, bu nedenle hükümetin kömür yerine doğalgazı teşvik etmesi gerektiğini ifade etti. Arkış, 2009 yılının ekonomik krizin de etkisiyle sıkıntılı geçtiğini belirterek, 2010'da da bu sıkıntıların devam etmesini beklediklerini anlattı. 2009'da sanayideki gaz tüketiminin yüzde 17 - 20 oranında, konutlardaki gaz tüketiminin ise yüzde 20 - 23 oranında azaldığını dile getiren Arkış, gelecek yıl 2008 yılı tüketim verilerinin ancak yakalanacağını belirterek, aboneleşmenin de istedikleri kadar olmadığını vurguladı. Arkış, iç teçhizat sertifikasına sahip olanların karlı abone seçimine gittiklerini ve bu nedenle doğalgazın yeterince yaygınlaşamadığını söyleyerek iç teçhizat yaptırabilme hakkı istediklerini söyledi.
Evrim Ergin/Sabah

Hükümet, kömürü değil doğalgazı desteklesin
  
Kriz ve hükümetin dağıttığı bedava kömür doğalgaz tüketimini yüzde 20 düşürdü. Doğalgaz dağıtıcıları, "Daha verimli ve çevreci olan doğalgaz teşvik edilsin" diyor

Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkan Yardımcısı Erdoğan Arkış, 2009 yılında doğalgaz tüketiminin konutlarda yüzde 20-25, sanayide ise yüzde 17-20 arasında düştüğünü belirterek devletin doğalgaz tüketimini teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Arkış, 2010 yılında da bu sıkıntıların devam etmesini beklediklerini, belirterek "Abone kazanımında ciddi sorunlar yaşıyoruz, doğalgaz dağıtıcıları gaz imkanı olan tüm şehirlerde altyapı tamamlamış olmalarına karşın abone kazanımı yavaş ilerliyor" dedi. Arkış, "Merkezi ve yerel yönetimlerin doğalgazı teşvik etmesi gerekiyor. Çevreyi kirletenlerin ödemesi gereken cezalar var ve belediyeler bunları almıyor. Merkezi yönetim de kömür dağıtıyor. Oysa doğalgazı teşvik etmesi gerekir" dedi. Arkış, doğalgaz dağıtım şirketlerinin tahsilat problemlerinin olduğunu belirterek, özellikle hastane, okul gibi binalarda fatura ödenmedi gerekçesiyle gaz kesintisine de gidemediklerini vurguladı.

Esin GEDİK/KAYSERİ

EN UCUZU DOĞALGAZ

GAZBİR Başkan Yardımcısı Arkış, kilo-kalori hesabı yapıldığında şu anda en ucuz yakıtın doğalgaz olduğunu söyledi.

Yeni taslağı beğenmedik

Kayserİ'de buluşan GAZBİR üyeleri, Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Doğalgaz Piyasası Yasası'nı tartıştı. EPDK yöneticilerinin katıldığı toplantıda özel sektör temsilcileri, yasanın 8 yıldır oturtulmaya çalışılan serbest piyasa modelinden geri dönüş sinyali verdiğini belirtti. GAZBİR'in görüşlerini açıklayan Erdoğan Arkış, "Taslakta ithalat ile doğalgaz dağıtım pazarında özel sektör payının artmasının önüne geçecek ve BOTAŞ'ın hakim durumunu güçlendirecek maddeler var" dedi. 
Akşam


Geri Dön