24 / 04 / 2024

Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi kuracak

Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi kuracak

Gaziantep'te beşinci organize sanayi bölgesi kısa zaman içinde kurulacak



Türkiye'nin yılda 3 milyar dolar ihracat yaptığı günlerden şimdi sadece Gaziantep'in 3.5 milyar dolarlık ihracat yaptığı bir döneme gelindiğini vurgulayan Nakıboğlu, şunları söyledi:


"Organize sanayi bölgesi doldu. Gelip yatırım yapacağım deseniz, dört bölgenin dördü de dolmuş durumda, yer yok. 24 milyon metrekarenin her karışı dolu. 700 işletme var. 85 bin işçi çalışıyor. Direkt ihracatımız 3.5 milyar dolar, dolaylı olarak da bir o kadar var. Diyelim ki bir mal ihraç ediyorsunuz. Paletin üstündeki örtü de burada yapılır, o da bir ihracat. İpliği Bursa, Denizli'ye satarız orada boyanır, dokunur, ihraç olunur. O da dolaylı ihracat."

Nakıboğlu, 2010 yılında krizin tamamen bitmesi ve yatırım taleplerinin gelmeye başlamasıyla 12 milyon metrekarelik beşinci bölgeyi açmayı düşündükleri söyledi. Orgazine Sanayi Bölgesi'nde sektör lideri kuruluşların yer aldığını ifade eden Nakıboğlu, "Dünyada üretilen makine halısının yüzde 85'i burada üretiliyor. Unun yüzde 60'ı, makarnanın yüzde 80'i burada üretiliyor. Güçlü bir sanayi yapımız var" dedi.

Önceki Teşvik Yasasında Gaziantep'in teşvik dışı bırakıldığını ve bu durumun kendilerini çok üzdüğünü kaydeden Nakıboğlu, "Ben teşviğin tamamına karşıyım" dedi. Nakıboğlu, şöyle konuştu:
'Teşvik alan illere çok bilinçsiz yatırım, yaptılar. Çok büyük borçların altına girdiler. Ürettikleri malları da satamadıkları için çok büyük sıkınalara girdiler. Teşvik olacaksa bölgesel ve sektörel olmalı. Erzurum'da ne var büyükbaş hayvancılık, arıcılık var. Her köylüye 10 tane petek veririm. Oraya bir bal fabrikası kurdururum. Biz ne yapıyoruz? Al sana teşvik. Adam gidiyor dışardan bakıyor, 'Üff, Naksan'a ne kadar kamyon girip çıkıyor, Ben de yapayım' diyor. Biz 30 yıl sonra buralara geldik. Demiyor ki bunun altında 50 senelik birikim var. Aklımız gözümüzde."

Geçen yıl dokuzuncu ayda hissedilmeye başlanan krizde önce bir panikleme dönemi yaşandığını kaydeden Nakıboğlu, şu bilgileri verdi:
"Bizim en önemli meselemiz elektrik sarfiyat emeğe dayak değil, enerjiye dayak bir sanayimi var. Elektrik sarfiyattınız yüzde 6-7 düştü. Fakat yılbaşı geçer geçmez yine artmaya başladı. Hal ta şimdi en son Kasım sarfiyatında, geçen yıla göre yüzde 4 artışımız var. İhracat rakamlarında da bariz olarak kendini belli ediyor. Türkiye'nin ihacatı yüzde 30-40 düşerken Gaziantep'in ihraca yüzde 14 arttı."

Arap ülkeleriyle vizelerin kalkması iyi oldu
Arap ülkeleriyle olan vizelerin kalkmasını çok olumlu etki yaptığını belirten Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu, 'One minute hadisesi bir dönü noktası oldu" dedi. Nakıboğlu, şunları söyledi; "Eksen kayması diyorlar ama bence doğru eksene yeni geliyoruz. Yıllardır bize ticareti ihmal ettirdiler. Amerika, Körfez Savaşı'nda Ürdün üzerinden şakır şakır mal satarken bize ambargo kondu. İsrail kurulduğunda ilk tanıyan Türkiye olmuştu. Bu da bir kırgınlık yaratmıştı. Ama 'one minute' hadisesi dönüm noktası oldu. Şimdi ziyarete gittiğimizde Türküm deyince adam hesap almıyor. Gaziantep'i gezin, her yer Arap. Suriye' gidip de Beşir Esad'ın yerine adaylığını koysa Tayyip bey kazanır."

Batı'yı kesip atmayı önermediğini dile getir Nakıboğlu, "Benim ağırlıklı satışım İngiltere Amerika'ya. Benim Irak tarafında fazla bir işi yok. Ben genel konuşuyorum" dedi.

'Sanayiden not alamayan sınıfta kalıyor'
Organize Sanayi'nin arsasındaki Nail Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu'nda halıcılık, mekanik, muhasebe ve dış ticaret konusunda eğitim verildiğini ifade eden Cahit Nakıboğlu, "Öğrenciler 8 sömestrden 3 tanesini sanayide çalışarak geçiriyor. Vardiya amirinden geçerli not alamayan sınıfı geçemiyor. Laf ola beri gele staj yok. Mezun olunca 400 öğrencinin hepsinin işi hazır. Bu konu çok önemli. Koç bile bu konuda kampanya yaptı" dedi.

Milliyet Gazetesi


Geri Dön