19 / 04 / 2024

Gaziantep Kent Sempozyumu başladı!

Gaziantep Kent Sempozyumu başladı!

Gaziantep'te kentin sorunları ve çözümlerine ilişkin düzenlenen "Gaziantep Kent Sempozyumu" başladı. Sempozyumda, kent ve kent kültürü, yeşil alanlar, imar, planlama ve kentsel dönüşüm gibi konular masaya yatırılacak.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu'nca düzenlenen ve iki gün sürecek sempozyumda, kent ve kent kültürü, enerji ve çevre, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ulaşım ve trafik, gıda, tarım ve yeşil alanlar, imar, planlama ve kentsel dönüşüm konuları masaya yatırılacak. 


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki açılışta, kentin sorunlarının çözümüne ilişkin, kimden gelirse gelsin doğru bulunan fikirlerin desteklenerek arkasından durulması gerektiğini söyledi, Kentteki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların tamamının alınan kararlarda fikrinin olmasını son derece önemsediklerinin altını çizen Şahin, kent konseyini en iyi çalıştıran belediye olduklarını dile getirdi. 


Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Yaklaşık bir yıldan beri büyükşehir belediye başkanı olarak hizmet ediyorum. Bunu yaparken de katılımcılığı en temel başlık olarak görüyoruz. Bundan önceki bütün görevlerimizde de buna inandık. Parlamento hayatında, bakanlıkta da çıkardığımız yasalarda da olduğu gibi, herkesin bir araya geldiği şekliyle bu şehir için de önemli olduğuna inandık ve katılımcılığı ana merkeze koyduk. Bugün inanarak söylüyorum kent konseyini en iyi çalıştıran kentlerden biriyiz. 

İki milyon kişinin fikrini bize söyleyeceği mekanizmalar geliştirdik." 


ANADOLU'DA BÜYÜK BİR HAZİNE VE ZENGİNLİK VAR 


Kentler yarışının yalnızca İstanbul ve  Ankara  ile yapılamayacağını, Anadolu'nun büyük bir hazine ve zenginlik olduğunu vurgulayan Şahin, dünyanın 10'uncu büyük ekonomisi olma hedefinin partiler üstü bir görev olduğuna dikkati çekti. 

Kentler yarışında kültürel kimliğin korunarak modern, çağdaş ve yaşanabilir bir şehir olabilme anlayışının ortaya konulması gerektiğini ifade eden Şahin, "Bugün nasıl bir şehirde yaşamak istiyorsunuz dediğimizde, herkesin ortak koyduğu bir şey var 'insanı merkeze' alacağız. İstikametizi, rotamızı iyi koyarsak rüzgar nereden gelirse gelsin bizi çok etkilemez" dedi. 


Vali Ali Yerlikaya da göç ve nüfus artışı sonucu en çok ihtiyaç duyulan şeyin eğitim olduğunu belirtti. 

Şehrin şu an 4 bin 850 dersliğe ihtiyacı olduğunu anlatan Yerlikaya, eğitim noktasında yaşanılan sorunları anlatarak, herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti. 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ise kentte yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattı. 

Gazeteci Faruk Bildiricinin oturum yöneticiliğini yaptığı sempozyumun ilk oturumunda Cengiz Bektaş, "Nereye kent denir", Bülent Gülçubuk, "Kırsal göç sorunları", Nezih Başgelen, "Ayıntap'tan Gaziantep'e", Halil İbrahim Yakar, "Gaziantep kentlilik tarihi", Kadrettin Cinkılıç da "Kentsel bilinç ve yaşam formu" başlıklarında sunum yaptı. 


Gaziantep Telgraf



Geri Dön