24 / 04 / 2024

Gaziantep Şehreküstü Konakları restore edildi!

Gaziantep Şehreküstü Konakları restore edildi!

Şahinbey Belediyesi tarafından Suyabatmaz, Kozluca ve Kepenek Mahallelerini kapsayan Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan Şehreküstü Konakları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.




Şahinbey Belediyesi tarafından Suyabatmaz, Kozluca ve Kepenek Mahallelerini kapsayan Türkiye’nin en büyük sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmaları çerçevesinde yapılan Şehreküstü Konakları yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.


Tescilli 4 evden oluşan Şehreküstü Konakları, 7 kilometrelik sokak sağlıklaştırma çalışması, Şıh Fettullah Parkı ve Meydanı, Şeyh Fettullah Evi ve Şeyh Fettullah Evi Rekonstrüksiyon çalışmalarını kapsayan geniş bir alanda yer alıyor.


Cadde Ve Sokaklar Tarihi Görünümüne Yeniden Kavuştu


Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, tarihi ve kültürel yapının korunmasına önem gösterdiklerini belirterek şöyle konuştu:


“Eski kent merkezindeki kaleden ticaret merkezine ve yerleşim bölgelerine uzanan Kültür Yolunun devamını sağlayacak olan alanda 7 km’lik bir sokak sağlıklaştırma çalışması yaptık. Şıh Cami yanında bulunan park, meydan ve sokak sağlıklaştırma projelerine ek olarak tarihi dokuyu gün yüzüne çıkaracak 4 kültür mirası tarihi yapının restorasyonunun ardından Şehreküstü Konakları adı verilen binaları kültürel-sosyal amaçlı işlevlerde bölge halkının hizmetine sunduk.  Yine Şehreküstü semtinde Tekke Camiinden başlayarak, Şehitler Caddesi, Elmacı pazarı, Ahmet Çelebi ve Kabasakal Camine kadar olan bütün mahalle ve sokaklarda sokak sağlıklaştırma ve cephe yenileme çalışmaları yapıldı. Yaptığımız tüm bu çalışmalar neticesinde bu sokak ve caddelerimiz tarihi görünümüne tekrar kavuşmuş oldu. Burada ki çalışmalarımız halen devam ediyor. 2013’de restorasyonu tamamlanan Şehreküstü Konakları’nı görmek için yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişi kentimizi ve ilçemizi ziyaret ediyor.”


Kepenek’e Dev Meydan


Şehreküstü Konakları’nın bulunduğu Kepenek Mahallesin’e dev bir meydan yapılacağını da söyleyen Başkan Tahmazoğlu, “Kepenek Mahallesi’ndeki tarihi yapıyı ortaya çıkarmak için başlattığımız çalışmalarda sona geldik. Daha önce Şeyh Fettulah Cami’sinin güney kısmında kamulaştırma yaptık. Burada bulunan 32 evi yıkarak park ve meydan yaptık. Şimdi ise Şeyh Fettulah Camisi ve Hamamının çevresindeki binaları yıkarak bu tarihi yapıları ortaya çıkardık. Burada bir meydan ve park çalışmamız olacak. Çalışmalarımız sonrasında İstanbul’da nasıl bir Eyüp Sultan Meydanı, bir Sultan Ahmet Meydanı varsa oralar gibi bir meydan çalışmamız olacak.  Yine bu alanda park ve otopark alanımız olacak ve bu alanı turizme kazandıracağız. Şıh Fettulah Cami ve Hamamı bizim için önemli. Ben şimdiden meydanımızın ve parkımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.


Resmi açılışı bu yıl içerisinde yapılan Şehreküstü Konakları ayrıca yer altında bulunan ve gün yüzüne çıkarılan mağara ve livaslarla da turizme yeni bir boyut kazandırmak için aday gösteriliyor. 



Şahinbey Belediyesi


Geri Dön