16 / 04 / 2024

Gaziantep yeşil binalarla tanışacak!

Gaziantep yeşil binalarla tanışacak!

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Kilis yolu üzerinde inşa etmeyi planladığı Ekolojik tabanlı konutlarda hangi modelin uygulanacağı, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde geniş kapsamlı toplantıda masaya yatırıldı.




Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Kilis yolu üzerinde inşa etmeyi planladığı Ekolojik tabanlı konutlarda hangi modelin uygulanacağı, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nde geniş kapsamlı toplantıda masaya yatırıldı.


Konunun uzmanları düşünülen 3 farklı modelin sunumunu yaparken, müteahhitler den gelen soruları yanıtladılar.


BAŞKAN APA "GAZİANTEP'TE BU TİP PROJELER MUTLAKA OLMALI"


Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, ekolojik tabanlı konutların Gaziantep'te yapılacak olmasına destek verdiklerini açıklarken, üyelerinin bu konuda bilgi sahibi olması için böyle bir toplantının düzenlendiğini açıkladı. Başkan Apa, günümüzde enerji verimliliğini ön planda tutan konutların ilgi görmeye başladığını belirterek, Gaziantep'te de böyle bir proje yapılacak olmasının önemine dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi ile bu konuda istişare içerisinde olduklarını kaydeden Apa "Yeşil bina dediğimiz projeler Gaziantep'te mutlaka olmalı ve yaygınlaşmalı. İlk etapta, Kilis yolu üzerindeki bölgede, 10 bin metrekarelik bir alan üzerinde inşa edilecek Ekolojik tabanlı konutlar için farklı modeller var. Burada konut inşa edecek üyelerimize, bazı teşvikler sağlanacak. Bu kapsamda, Büyükşehir Belediyesi'nin değerli yöneticileri ve konusunda uzman isimlerle bir araya geldik. Gaziantep'imiz ve sektörümüz için en verimli, en ideal modeli uygulamak istiyoruz" dedi.


Sunumu yapılan mevcut projelere bakıldığında, projelerin uygulanabilirliği noktasında üzerinde biraz daha çalışılması konusunda meslektaşlarıyla fikir birliğine vardıklarını da ifade eden İbrahim Apa "Toplantımıza yoğun bir katılım oldu ve bütün fikirler ortaya çıktı. Büyükşehir Belediyemizin değerli yöneticileri istişare ettik ve bu konuda notlar aldılar. Bu notların çözüm odaklı sonuç alma konusunda fayda sağlayacağını düşünüyorum. Belediyemiz ile önümüzdeki günlerde yeniden bir araya gelerek, bir toplantı daha yapacağız" dedi.


Toplantıda gündeme gelen ve sektörü yakından ilgilendiren otopark vizesi konusunda da görüşlerini aktaran Başkan Apa "Büyükşehir Belediyemizin otopark vizesiyle ilgili yeni bir kararı bulunmakta. Bu karar, hem belediyenin hem de bizlerin iş yükünü daha da artıracaktır. Bu konuda ilçe belediyelerimizle beraber ortak bir yol bulunması konusunda, istişare yapılmasını değerli yöneticilerimizden talep ediyoruz" diye konuştu.


SEZER CİHAN "ENERJİ MALİYETİNİ AZALTAN BİNALAR ÜRETMELİYİZ"


Toplantıya katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sezer Cihan ise, insanların kışın ısınmak, yazın ise serinlemek için klima kullandığına dikkat çekerek, "Kendimizi artık enerji verimliliğine yönelik konut üretmeye yönlendirmemiz gerekiyor" dedi. Binalarda artık maliyetleri azaltan ve enerji verimliliği ön planda tutan konutların tercih edilmeye başlandığına işaret eden Sezer Cihan Gaziantep'te de böyle bir model oluşturma zamanının geldiğini söyledi. Müteahhitlerle bir araya gelmelerindeki amacın, onların görüş ve taleplerini değerlendirerek, projeyi bu doğrultuda hazırlamak olduğunu belirten Sezer Cihan "Bizim amacımız kimseyi yeşil bina yapmaya zorlamak değil. Biz bir model oluşturmak istiyoruz. Bu modeli de sizlerin isteği doğrultusunda hazırlamak. Kilis yolu üzerindeki 10 bin metrekarelik alan bir başlangıç noktası ve aynı zamanda ateşleyici unsur olacak. Akıllı binaların devamı gelecek" dedi.


3 FARKLI MODEL ANLATILDI


GAİMDER'in ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda, Ekolojik Tabanlı Konutların önemi, projenin sürdürülebilirliği ve sağladığı avantajlar konunun uzmanları tarafından geniş kapsamlı ele alındı. Kültür Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Yrd.Doç.Dr.Ömer Saatçıoğlu, ekolojik tabanlı konutlara getirilen kolaylıklarını anlatırken, yeşil binalarda sistemin daha hızlı işlediği gibi, enerji maliyetlerinin de minimum seviyelere düştüğünü ifade etti.


Mimar Ekin Güven ise toplantıda, kentte uygulanabilecek konutlarla ilgili proje önerilerini sıraladı. Ekolojik tabanlı konutlardan örnekler sunan Mimar Güven, tasarım süresi ve sonuçlarını slaytlar eşliğinde anlattı. Güven "3 farklı model var. Binaların olabildiğince ekolojik tabanlı olmasına gayret gösterildi. Ayrıca tek tip daire yerine, 3-4 tip daire tipi sunuluyor. Uygulama ve satış esnasında da kolaylıklar sağlanacak. Modeller hazırlanırken, Gazianteplilerin tercih ettiği konut tipleri olmasına da dikkat edildi" dedi. Süleyman Akim ise 'Sürdürülebilir Tasarım' konulu bir sunum gerçekleştirdi.


Toplantıda, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İrem Elbeyli de hazır bulundu. Sunumun ardından konuşmacılar, müteahhitlerden gelen soruları yanıtladı. Yeşil binalara destek veren müteahhitler ise bürokratik kuralların azaltılmasını istediler.



Oluşum



Geri Dön