23 / 04 / 2024

Gaziantep Yeşilvadi Konutları işçileri iş bıraktı!

Gaziantep Yeşilvadi Konutları işçileri iş bıraktı!

Gaziantep Şahinbey Belediyesi ve TOKİ tarafından inşa edilen Yeşilvadi Konakları'nda çalışan işçiler, paralarını alamadıkları için iş bıraktı. İşçiler paralarını alamadıkları için bir aydır iş durduruyor...



Gaziantep Şahinbey Belediyesi ve  TOKİ  tarafından inşa edilen Yeşilvadi Konakları'nda çalışan işçiler, paralarını alamadıkları için iş bıraktı. Bir aydır işi durduran ve şantiye alanında bekleyişlerini sürdüren işçilerle birlikte alt işverenler ve ekip başları da paralarını alana kadar alanı terk etmeyeceklerini söylüyor. Uç gün önce biten binalardan birinin çatısına çıkarak eylem yapan işçiler, "Çatıya da çıktık, kendimizi mi atacağız ille aşağıya. Kimse sesimizi duymuyor" diyerek şikayetlerini dile getirdi. 


AKP'Lİ BAŞKAN YOK DİYOR AMA 400 KİŞİNİN ALACAĞI VAR 

Gaziantep'te büyük reklamlarla kamuoyuna tanıtılan Ycşilvadi Konııtları'nda 1 aydır inşat durmuş durumda. Alt işverenler, ekip başları ve işçilerden oluşan 120 kişi şantiyedeki çadırlarda yatıp kalkıyor. Şantiye alanında gazetemize açıklamada bulunan işçiler belediye ile Ana Yüklcnici Firma Haşcmoğlu'nun kendilerine verdikleri yanıtların çelişkili olduğunu söylüyorlar ve "Dertleri bizi yıldırıp, alacağımızdan vazgeçirmek" diyorlar. 

Alt işveren taşeronlardan birinin temsilcisi Abduselam Cengiz, süreci şu sözlerle anlatıyor: "Ana firma ödeme yapmıyor. Belediyeye göre de borç yok zaten. Çünkü resmiyette hak edişi hazırlamamışlar. Avukatlarımız aracılığıyla mahkemeye de başvurduk. Makina, elektrik ve inşaat mühendislerinden oluşan bir heyet tespit de yaptı işin bittiğine I dair. Şimdi mahkeme kararıyla da bittiği gösterildiğinde ne diyecekler acaba? 

Her gün televizyonlara çıkıp 'Teslim ettik' diye reklam yapıyorlar burası için. Borcu sorunca Büyükşchir Belediye Başkanı Fatma Şahin 'alacakları yok' diyor. 400 kişinin alacağı var şu anda." ,


HİÇ BİR ÖDEME YAPILMADI

Cengiz'in tespit ettirdik diye anlattığı fakat resmiyette 16. kattan sonrası yapılmadı görülen binada yirmi kadar daireye ev sahipleri oturmuş durumda. Hatta işçiler 20. katta oturan olduğunu söylüyorlar. Yine bir başka taşeron temsilcisi söze giriyor ve "Biz de burada 150-200 işçiyle yaklaşık 7 ay çalıştık. 750-800 milyar (bin lira) alacağımız var. Hiçbir ödeme yapılmadı. 1 aydır çadırlardayız, hiçbirimiz ayrılamıyoruz buradan. Müteahhit firmalar da işçilerle birlikte burada. Herkesin alacağı var, paralarını vermezsem bırakırlar mı beni? Bir an önce çözüm bulunsun bu işe, şu ana kadar ne Belediye ne de ana firma muhatap aldı bizi." Duvar işçiliğinden, elektrik işine kadar birçok alanda tamamlanan işlerin hiçbirinin parasını alamadıklarını belirten alt işverenler, baş sorumlunun Şahinbey Belediyesi olduğunu, Haşemoğlu Şirketinin de arkasına siyasi gücü alarak hareket ettiğini belirtiyorlar. 

İşçiler bu şirketin arkasında AKP Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar okluğunu iddia ediyor. 


HAKKIMIZI ALANA KADAR BURADAYIZ

Daha önce bu inşaatlar için başka firmaların da mağdur edildiğini belirten ekip başları, "Bizim de onlar gibi çekip gitmemizi bekliyorlar. Biz gideceğiz ki işin kaymağını kendi yandaş firmalarına verecekler. 

Ama yok öyle, hakkımızı alana kadar buradayız. 400 tane adamla birlikte ailelerini de düşünürseniz binlerce insan mağdur olmuş, bırakıp gitmeyiz öyle kolayca" diye konuştular. Eylemdeki taşeron temsilcileri ve işçileri, üç gündür birçok basın kurumundan da gelip çekim yapıldığını fakat hiçbirinin söylediklerini aynen yayınlayamadığını belirterek, "Aynı siyasi güç, basını da engelliyor" diyorlar. 


BU ELLERİN GÜNAHI NE? 

Grev pankartı astıkları şantiye kapısında bizi yolcu ederken, cn çok da seslerinin duyulmamasına üzüldüklerini söyleyen işçiler, "Alın terimizi istiyoruz, başka bir şey değil ki" diyorlar. Polisin bile kendileriyle dalga geçtiğini belirten bir işçi, şu sözlerle aktarıyor yaşadığı durumu; "Yanımıza gelen polis, lastik yakacağınıza kendinizi yaksaydınız, daha çok ses getirirdi diyor bize. Devletin polisi bile böyle bakarsa bize, ne denebilir ki?" Yine bir başka inşaat işçisi de bunca mağduriyetin üstüne bir de hor görüldüklerine dikkat çekiyor ve nasır tutmuş ellerini göstererek, "Şimdi bizi muhatap almıyorlar ya oysa tüm bu binaları biz yaptık. Bak şu ellere... Bu ellerin günahı ne?" diyor. 


Evrensel


Geri Dön