29 / 03 / 2024

Gaziantep'te 2013 sonunda İbrahimli-GATEM tramvay hattı devrede!

Gaziantep'te 2013 sonunda İbrahimli-GATEM tramvay hattı devrede!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, 2013 yılının sonunda İbrahimli-GATEM tramvay hattının devreye girmesiyle Gaziantep trafiğinin rahat bir nefes alacağını kaydetti



Başkan Güzelbey, Üniversite Köprülü Kavşağı’nın Karataş kent bağlantısında yaşanan trafik sorununun büyük bölümünü çözdüğünü ifade ederek, Karataş’ın bir cazibe bölgesi haline geldiğini kaydetti.


Karataş’ta yoğun bir nüfusun yaşadığını ve tramvayın bu bölgede yaşayan insanların kentle irtibatlarının sağlanmasında önemli bir rol oynadığına vurgu yapan Güzelbey, özellikle üniversite öğrencilerinin ve bu bölgede oturan memur kesiminin tramvaya ilgi gösterdiğini belirterek, burada ciddi bir ulaşım problemi olduğunu, bunu da tramvay ile çözdüklerini kaydetti.


Şehreküstü bölgesinde yaşanan ulaşım problemini çözmek için buraya köprülü kavşak yapımına başladıklarını hatırlatan Güzelbey, ancak burasının zor bir bölge olduğunu söyledi. Bu sene iki tane daha önemli kavşak yapacaklarını işaret eden Güzelbey, birisini Başpınar’da Gaziantep’in girişi olan Dedeman Otel önünde, diğerini ise İpekyolu üzerinde Şehirgösteren girişinde yapacaklarını belirtti.


Başpınar kavşağına Nisan ayı gibi başlayıp 4 ay içinde bitirmeyi planladıklarını vurgulayan Güzelbey, Şehirgösteren kavşağına da Nisan ayında başlayıp 3 ay içinde bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.


ÖNEMLİ OLAN TOPLU TAŞIMAYI KULLANMAK


Gaziantep gibi metropol kentlerin artık en büyük sıkıntılarının başında ulaşım probleminin yer aldığına dikkat çeken Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey, ulaşımın iki ayrı noktadan geçtiğini ifade etti.


Köprülü kavşaklar, yollar ve kaldırımlarla trafiği rahatlatmanın çok kalıcı çözüm olamayacağını dile getiren Güzelbey, “Mesele bununla bitmez. Siz ne kadar yol genişletirseniz araç sayısı o kadar artar. Önemli olan insanları toplu taşıma ile taşıyabilmek. İnsanları toplu taşımaya yönlendirmek. Yani biz sabah işimize aracımızı garajımızda bırakıp toplu taşıma ile gidebiliyorsak o zaman biz büyükşehir olmuşuz demektir. Ama bir kişi tek başına aracı ile işe gidiyorsa orada trafik sıkıntısı var demektir. Çünkü hem gittiği yollar dar hem de işyerinde otopark sıkıntısı var. Benzin pahalı ve akaryakıtın oluşturduğu bir çevre kirliliği var. Hep bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor. Eğer bir insan tüm bunlara neden oluyorsa o zaman bizim büyükşehirde yaşam kalitemize çok şey kattığımız söylenemez.” diye konuştu.


Bunun için bir toplu taşıma aracı olan tramvay hattını çoğaltmak yanı sıra otobüs hattına da yeni otobüsler ilave yapmaya gayret gösterdiklerini açıklayan Güzelbey, tramvayı kente getirmek için mahkemelerde yargılandıklarını anımsattı. Ancak şuanda insanların birçoğunun tramvayın geldiğine sevindiğini belirten Güzelbey, “Günde 40 binin üzerinde yolcu taşıyoruz. Benim insanım neden teneke kutusundan farkı olmayan otobüslerle taşınsın. Benim insanımın Avrupa’dakinden ne farkı var. Bugün Avrupa’nın en küçük bir ilçesine giden tramvay var. Çünkü tramvay çevreci, temiz, çağdaş, klimalı, bir ortamda ulaşım olanağı sunuyor. Bunu kim tercih etmez ki. Üstelik otobüslerle aynı fiyata.” ifadelerini kullandı.


İbrahimli hattı ile toplamda 55 km’lik bir hatta ulaşacaklarını açıklayan Başkan Güzelbey, bu hattın yeterli olmadığını ancak şu an bu hat uzunluğunun fena da olmadığını bildirdi. Hedeflerinin organize sanayi bölgesi ile GATEM’i birbirine bağlamak olduğunu anımsatan Güzelbey, burayı yapmaları durumunda toplamda 55 km’lik bir hatta kavuşmuş olacaklarını kaydetti.


BORCUMUZU YARI YARIYA İNDİRDİK


Dünya kenti İstanbul’da toplam 120 km tramvay hattının bulunduğunu, kendilerinin ise 55 km’lik hatta ulaşmasının büyük bir başarı örneği olduğunu vurgulayan Güzelbey, üstelik bunu Türkiye’de yerli sermaye ve müteşebbis ile yapan tek belediye olduklarını kaydetti.


Dış borç almadıklarını ve hazineyi borçlandırmadan bu tramvay hattını yaptıklarını dile getiren Güzelbey, belediyeyi devir alırken 1 milyar 326 milyon dolar borç ile teslim aldıklarını anımsattı.


Şuana kadar bu borcun yarısından fazlasına ödediklerini ifade eden Başkan Dr. Asım Güzelbey, bu gidişle 5 yıl sonra borcun tamamını ödeyeceklerini belirtti. Görev geldikten sonra 700 milyon dolar borç ödediklerini anımsatan Güzelbey, “Eğer biz bu 700 milyon doları borca değil de kente yatırım yapsaydık ne olurdu. Yılda 100 milyon dolar bu kente girseydi ne olurdu, siz hesap edin. Biz şuanda su kanal idaresi olarak ayda 7,5 milyon lira elektrik borcu ödüyoruz. Bunun 3 milyonu şimdi bizim kullandığımız, 4,5 milyon lirası eski borç. 1992 yılında 2004 yılına kadar hiç ödeme yapılmamış. Üzerine faiz binmiş. Biz bunu ödeyemeyiz demedik. Çünkü biz artık kurusal bir belediye olduk. Gelirini giderini bilen ve ne yaptığını bilen, kredilendirme kuruluşları tarafından denetlenen bir belediyeyiz.” değerlendirmesini yaptı.


Güzelbey, Gaziantep’in Nisan ayının sonunda yeni gelen çevreci otobüslerle trafikte ciddi bir rahatlama yaşayacağını, 2013 yılının sonunda İbrahimli-GATEM tramvay hattının da devreye girmesiyle Gaziantep trafiğinin rahat bir nefes alacağını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 


Geri Dön