18 / 04 / 2024

Gaziantep'te 4 yılda 38 tarihi eserin restorasyonu tamamlandı!

Gaziantep'te 4 yılda 38 tarihi eserin restorasyonu tamamlandı!

Sanayi ve ticaret merkezi  konumunda bulunan Gaziantep"te, son yıllarda tarihi ve kültürel mekanlar birer  birer restore edilerek, tarihi kent dokusu ortaya çıkartılıyor



Sanayi ve ticaret merkezi  konumunda bulunan Gaziantep"te, son yıllarda tarihi ve kültürel mekanlar birer  birer restore edilerek, tarihi kent dokusu ortaya çıkartılıyor.
               
Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait olan başta camiler olmak üzere, han,  hamam, kilise, bedesten ve Antep evi gibi tarihi mekanlar, aslına uygun olarak  restore ediliyor.
               
Aslına uygun olarak restore edilen tarihi mekanlar, hem yok olmaktan  kurtarılmış oluyor, hem de tarihi kent dokusu ortaya çıkartılarak, kentin tarihi  ve kültür turizmi açısından gelişmesine katkı sağlanmış oluyor.
               
Tarihi ve kültürel mekanların restore edilmesinde, son 4 yılda Gaziantep  Vakıflar Bölge Müdürlüğü"nün de çok etkin çalışmalar yaptığı gözleniyor.
               
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, son 4 yılda 10"u Kilis"te  olmak üzere 38 tarihi eserin restorasyonunun tamamlandığını, yap işlet devret  modeliyle 8 de iş merkezi yapıldığını söyledi.
               
Güven, çok sayıda vakıf eseri bulunan Gaziantep"te, 2007 yılından  itibaren restorasyon çalışmalarının hız kazandığına ve halen bu çalışmaların  yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade etti.
               
Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak restorasyon çalışmalarına büyük önem  verdiklerine dikkat çeken Güven, 'Bu eserleri restore ederek, yok olmaktan  kurtarmak, bir kültür hizmeti olduğu kadar, aynı zamanda, gelir de elde ederek  ekonomiye katkı sağlıyoruz. Elde edilen bu gelirleri de yine tarihi mekanların  restorasyonu için harcıyoruz' diye konuştu.
               
-çALIşžMALAR DEVAM EDİYOR-
               
Restorasyon çalışmalarının 2011 yılında da devam edeceğine bildiren Güven, şu bilgileri verdi:
               
'2007 yılında hız kazanan restorasyon çalışmalarımıza, 2011 yılında da  devam ediyoruz. 2011 yılında çınarlı Cami, Karatarla Cami, Nizip Molla Ahmet  Cami, Tabak Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı, Sam Köyü Cami, Eyüboğlu Cami, İslahiye  Derviş Paşa Cami, Kilis Ulu Cami, Kürtler Cami, Kesik Minare Cami, şžeyh Süveydan  Cami, Nizip Fevkani Kilisesi, şžeyh Fetullah Hamamı, Oğuzeli çaybaşı Köyü Cami,  Yüzükçü Hanı, Ahmet çelebi Cami, Tahtani Cami, ve Paşa hamamının restorasyon  çalışmaları yapılacak.
               
Ayrıca, restorasyon çalışmaları devam eden Hoca Hamamı da hizmete  girecek. Restorasyon çalışmalarımızı çok hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Vakıflar  Bölge Müdürlüğü olarak, restorasyon için ihalesini yaptığımız eserlerin, aslına  uygun olarak restore edilmesine büyük önem veriyoruz. Gaziantep, özellikle  Osmanlı döneminden kalma çok önemli vakfı eserlere sahip. Amacımız, tüm vakıf  eserleri belirli bir program dahilinde, restore ederek, genç kuşaklara  kazandırabilmek.'
               
Güven, tarihi eserlerin restorasyonu konusunda özel sektöre de büyük  görev düştüğünü belirterek, mülkiyeti özel şahıslara ait olan tarihi mekanların  da restore edilmesinin önemini vurguladı.
               
Vakıf eserlerinin yok olmaktan kurtarılmasının önemli olduğunu kaydeden  Güven, '500"ün üzerinde tarihi Antep evi var. Bunların yanı sıra bir çok iş hanı  da bulunuyor. Bu eserlerin de yok olmaktan kurtarılması son derece önemli. Biz,  talep olması durumunda, özel şahıslara ait olan eserlerin restorasyonu konusunda  da teknik danışmanlık hizmeti veriyoruz' dedi.
               
-İşž MERKEZLERİ VE OTOPARK YAPIMI-
               
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, yap işlet devret modeli ile 8  iş yerinin yapımını tamamlayarak, gelirlerini arttırdıklarını dile getirdi.
               
Güven, kat karşılığı yapılan 15 katlı iş merkezi yap işlet devret modeli  ile yapımı devam eden 4 katlı iş merkezinin de Nisan 2011"de hizmete gireceğini  belirtti.
               
Güven, yeni iş merkezlerinin hizmete girmesi ile birlikte, buralarda  bulunan iş yerleri ve büroların kiraya verilerek yeni gelir kaynaklarına  kavuşacaklarını belirtti.
               
Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, Türkiye"de bir ilke imza atarak, çok  katlı otopark yapımına da başladıklarını anlatan Güven, şunları kaydetti:
               
'Kent merkezinde, Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi  yakınlarında bulunan 5 katlı otoparkın yapımı devam ediyor. Yap işlet devret  modeli ile Mart 2010 yılında temeli atılan otopark, 2011 yılı sonunda hizmete  girecek. Otopark ihtiyacının çok fazla olduğu bir bölgede yapımı devam eden  otoparkımız 400 araç kapasiteli.
               
çok katlı otopark, bizim için gelir getirici bir çalışma olmanın yanı  sıra, Türkiye"de de bir ilk olması açısından ayrı bir öneme sahip. Vakıflar Bölge  Müdürlüğü olarak, tarihi ve kültürel mekanların restore edilmesinin yanı sıra,  gelir getirici çalışmalara da önem veriyoruz. Son yıllarda, özellikle elde etmiş  olduğumuz kira gelirleri ile para sıkıntısı çekmiyoruz. 2007 yılından bu güne  kadar olan süreçte, programa almış olduğumuz tüm projeleri hayata geçirmeyi  başardık.'
AA


Geri Dön