28 / 03 / 2024

Gaziantep'te tarihi yapılar restore ediliyor!

Gaziantep'te tarihi yapılar restore ediliyor!

Gaziantep’te birçok önemli tarihi mekanları ve yapıları restore ederek yeniden gün yüzüne çıkartan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2005'ten bu yana 6 adet, 11 adet tescili yapı ve 26 kilometre sokak sağlıklaştırması yaptı.



Gaziantep’te birçok önemli tarihi mekanları ve yapıları restore ederek yeniden gün yüzüne çıkartan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 2005'ten bu yana 6 adet, 11 adet tescili yapı ve 26 kilometre sokak sağlıklaştırması yaptı. 


Bu çalışması ile kentin tanıtımına önemli katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2005'te bünyesinde kurduğu KUDEB ile birçok kültürel ve tarihi mekânlara sahip çıktı.


2863 Sayılı Koruma Kanununun 2004 yılında yapılan değişiklikler doğrultusunda Kültürel Mirasın Korunması ve Yaşatılması hususunda yerel yönetimlere de çeşitli yetkiler verilmesiyle harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, sahip olduğu değerleri değerlendirmek ve gelecek nesillere aktarmak için birçok proje hazırlayıp, başarı ile uyguladı.


Bu bağlamda oluşturulan Kültüryolu aksında Derekenarı Sokak, Çamurcu Sokak, Keçehane Caddesi, Uzun Çarşı, Hamdi Kutlar Caddesi (Boyacı Camine kadar), Gümrük Caddesi, Alaüddevle Sokak, Meyvacı Çarşısı, Eski Saray Caddesi, Bakırcılar Çarsısı, Buğday Arasası, Almacı Pazarı, Tuz Hanı Caddesi, Nasıroğlu Sokak, Belediye Caddesi (Yemiş Han ve Şire Hana kadar uzanmakta), Bey Mahallesi, Hıdır, Mehmet Tevfik Uygunlar, Abdullah Edip, Eyüboğlu Cami Ara, Prof. Dr. Metin Sözen, Adil Özberk, Bay, Ali Özalgan ve İki Kapılı Hamam sokakları; Eyüboğlu, Eblehan, Tufan Hamamı ve Dr. Mecit Barlas Caddelerinde, Karagöz Mahallesi Çamurcu Sokak ile Gümrük Caddesi arasında kalan sokaklarda sağlıklaştırma çalışmaları yaptı.


Kentsel sit alanı sınırları içerisinde yer alan bu sokakların ve caddelerin sokak sağlıklaştırması ile 26,5 kilometrelik cephe üzerindeki kültürel miras olan Antep evleri, sokakları ve çarşıları özgün kimliğine kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, böylece Gaziantep’e bir kültür yolu oluşturdu.


Sokak sağlıklaştırma projelerinin yanı sıra tek yapı ölçeğindeki fonksiyona yönelik restorasyonlar kapsamında 11 adet tescilli yapı restore edilerek işlevlendiren Büyükşehir Belediyesi, Naib Hamamı, Kır Kahvesi, Butik Otel, Ömer Ersoy Kültür Merkezi, KUDEB Daire Başkanlığı Binası, Mutfak Sanatları Akademisi, Metin Sözen Eğitim ve Kültür Merkezi’ni faaliyete geçirdi. Bu yapıların bazıları da müze olarak işlevlendirildi ki bu kapsamda kente 6 müze kazandırıldı. Bu müzelerin içinde yer alan Bayazhan Kent Müzesi, Gaziantep Savunması Panorama Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi ve Ali İhsan Göğüş Müzesi ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.


Gaziantep Telgraf


Geri Dön